Ορμονική Ισορροπία
Ποια διεργασία επιτελούν οι Ορμόνες στον Οργανισμό;
Οι Ορμόνες στον Οργανισμό μας είναι υπεύθυνες όχι μόνο για λειτουργίες όπως είναι η σκέψη, η συμπεριφορά και η αντίδρασή μας σε γεγονότα που συμβαίνουν στο περιβάλλον μας. Αυξάνουν παράλληλα τις πιθανότητές μας για Επιβίωση, την ίδια στιγμή που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην Εξέλιξη του είδους μας και στην αναπαραγωγική μας δράση.
Γιατί είναι σημαντικό οι Ορμόνες να βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα;
Όταν οι Ορμόνες μας βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, είναι σε θέση να ελέγχουν τον κατάλληλο ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσονται τα κύτταρα και η ζωή.
Ποιες οι δράσεις των βασικών Ορμονών στα κύτταρα;
Οι δράσεις των βασικών Ορμονών, όπως είναι τα Οιστρογόνα, η Προγεστερόνη, η Κορτιζόλη, η Τεστοστερόνη, η Ινσουλίνη, η Προλακτίνη και η Μελατονίνη είναι άμεσα συνδεδεμένες με την εύρυθμη λειτουργία των κυττάρων. Οι βασικές αυτές Ορμόνες, φτάνουν κάθε στιγμή στον πυρήνα κάθε κυττάρου, κάθε οργάνου, με σκοπό να ενεργοποιήσουν όλες τις «ρυθμιστικές περιοχές» και τα «σημεία απαντήσεων» των γονιδίων μας. Με αυτόν τον τρόπο,, οργανώνουν και ελέγχουν συνεχώς καθετί στη Ζωή μας.
Φυλετικές Ορμόνες και Γονίδια
Τα Οιστρογόνα και η Προγεστερόνη, που αποτελούν τις Φυλετικές Ορμόνες (SexHormones), κυρίως των γυναικών, απευθύνονται κατευθείαν σε γονίδια, τα οποία «ανοίγουν» και «κλείνουν» σα διακόπτες. Οι ορμονικές εντολές επομένως, καθορίζονται ενώ παράλληλα βρίσκονται σε αρμονία με τις περιβαλλοντικές μας ανάγκες.
Οι φυλετικές Ορμόνες επομένως, καθορίζουν και κανονίζουν ποια γονίδια θα «ανοίξουν», δηλαδή θα εκφραστούν και ποια θα «κλείσουν», δηλαδή θα σιωπήσουν, μέσα στον πυρήνα του κάθε κυττάρου του σώματός μας.
Γιατί είναι πολύ σημαντική η ρύθμιση των φυλετικών Ορμονών;
Σύμφωνα με όσα ορίζει η Επιστήμη, η ρύθμιση των φυλετικών Ορμονών θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την καλή ανάπτυξη και υγεία κάθε ανώτερου Οργανισμού. Μόνο εάν ένας Οργανισμός είναι ισορροπημένος ορμονικά, μπορεί να επιτελέσει τους ανώτερους σκοπούς, για τους οποίους έχει προοριστεί από τη Φύση.
Μέχρι πότε κρατούν οι Ορμόνες στον γυναικείο πληθυσμό;
Στον γυναικείο πληθυσμό, οι Ορμόνες κρατούν το πολύ μέχρι τα πενήντα χρόνια της γυναίκας, χαρίζοντάς της καλή υγεία. Κατόπιν, χάνοντας αυτές, χάνεται παράλληλα και η δυνατότητα της γυναίκας να γεννήσει. Έτσι, η Φύση μας οδηγεί σταδιακά στο τέλος.
Τι ονομάζουμε «Ομοιόσταση» και ποια η δράση της στη ζωή;
Όλα τα εσωτερικά μας ρολόγια, μικρορυθμίζονται (micro-tuning) από τις Ορμόνες μας. Ο Ορμονικός μας Ρυθμός τα συντονίζει ταυτόχρονα, διατηρώντας μας σε ταυτόχρονο συντονισμό, τόσο με τους υπόλοιπους ανθρώπους, όσο και με το σύνολο του Σύμπαντος.
Μένοντας, λοιπόν, συντονισμένοι και συγχρονισμένοι, με κάθε μορφή ζωής γύρω μας, δημιουργείται βιολογική Ισορροπία και Αρμονία. Αυτή την κατάσταση Επιστημονικά, την
ονομάζουμε «Ομοιόσταση».
Σε έναν υγιή οργανισμό, το εσωτερικό του περιβάλλον παραμένει σταθερό ή επιδιορθώνεται με δικούς του μηχανισμούς, ακόμα και όταν το εξωτερικό του περιβάλλον είναι ευμετάβλητο ή παρουσιάζει ακραίες διακυμάνσεις.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού