Η Ορμονική Πτώση της Γυναίκας
Το Ορμονικό μας Σύστημα αποτελεί ένα ευφυές, δομημένο Σύστημα, πάνω στο οποίο βασίζεται όλη η Ζωή. Μετά την ηλικία των 25 ετών (συνήθως), ξεκινά η Ορμονική Πτώση, για τους περισσότερους, άνδρες ή γυναίκες. Αυτό συνεπάγεται προβλήματα υγείας και αλλαγή στη διάθεση. Η Ορμονική αποκατάσταση και ισορροπία είναι η λύση που αποζητά ο Οργανισμός, με σκοπό να φτάσει και πάλι στα βέλτιστα επίπεδα. Η αποκατάσταση της Ορμονικής ανισορροπίας μπορεί πλέον να γίνει πραγματικότητα με τον απόλυτα φυσικό τρόπο.
Τι σημαίνουν οι έννοιες «Ορμονική ανισορροπία», «Ορμονική πτώση» και «Ορμονική ανεπάρκεια»;
Στις μέρες μας, διαπιστώνεται επιστημονικά ότι εκατομμύρια γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας, δε βρίσκονται σε Ορμονική ισορροπία, βιώνουν δηλαδή «Ορμονική πτώση» ή «Ορμονική ανεπάρκεια».
Πότε ξεκινά η Ορμονική πτώση;
Όταν οι Ορμόνες των γυναικών ξεκινούν να πέφτουν, αμέσως αρχίζουν να επιδεινώνονται τα προβλήματα υγείας τους. Η Ορμονική πτώση συμβαίνει νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ σε κάποιες άλλες αργότερα.
Γνωρίζουμε όμως ότι όλες σχεδόν οι Ορμόνες, αρχίζουν να ελαττώνονται (Ορμονική πτώση), μετά την ηλικία των 25 ετών στο άτομο.
Δεν υπάρχει, ωστόσο, άνθρωπος στον πλανήτη μας που μετά την ηλικία των 25 ετών, να συνεχίσει να έχει φυσιολογικά και στα βέλτιστα (Optimal) όρια, τα επίπεδα των Ορμονών του.
Ποια είναι η λύση στην Ορμονική ανισορροπία;
Όλες οι Ορμονικές Ανεπάρκειες, μπορούν πλέον να αποκατασταθούν σε οποιαδήποτε χρονική φάση της ζωής μας, με απόλυτα φυσικό τρόπο.
Με την πολύτιμη βοήθεια των Φυσικών – βιομιμητικών Ορμονών (Bioidentical Hormones), το Σύστημα του Οργανισμού, μπορεί να επανέλθει στο Βέλτιστο (Optimal) επίπεδο λειτουργίας του.
Ποιες είναι οι βασικές Ορμόνες που εκπίπτουν στις Γυναίκες;
Στις γυναίκες συγκεκριμένα, μας ενδιαφέρει πολύ, η πτώση των Βασικών τους Ορμονών που είναι :
- τα Οιστρογόνα (Οιστρόνη – Ε1, Οιστραδιόλη – Ε2, Οιστριόλη – Ε3)
- η Προγεστερόνη
- η Τεστοστερόνη
- η Μελατονίνη
- η Δεϋδροεπιανδροστενδιόνη (DHEA)
- η Πρεγνενολόνη
- η Αυξητική Ορμόνη
Τι σημαίνει πρακτικά ότι μια γυναίκα έχει Ορμονικά προβλήματα;
Το γεγονός ότι εκατομμύρια γυναίκες, καθώς μεγαλώνουν, αποκτούν προβλήματα Υγείας και πολλαπλά Χρόνια Νοσήματα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην Ορμονική πτώση που συντελείται στον Οργανισμό.
Όταν όμως μία γυναίκα έχει Ορμονική ανισορροπία στα 25 της χρόνια, συνήθως η ανισορροπία αυτή συνεχίζεται και κατά την Κλιμακτήριο, την Περιεμμηνόπαυση και την Εμμηνόπαυση. Δηλαδή η ανισορροπία αυτη υπάρχει και στις επόμενες χρονικές φάσεις της ζωής της, εκτός αν λάβει την κατάλληλη βοήθεια και ρυθμιστεί σωστά, το ταχύτερο δυνατόν.
Πού παράγονται οι Ορμόνες μας;
Οι Ορμόνες μας παράγονται και εκκρίνονται από τους Ενδοκρινείς Αδένες, όπως είναι ο Θυρεοειδής, οι Ωοθήκες, τα Επινεφρίδια και τα περιφερικά, δηλαδή τα Ενδοκρινή Όργανα. Με τη σειρά τους αυτά, ανταλλάσσουν εντολές και πληροφορίες με τα ανώτερα Κέντρα του Εγκεφάλου, δηλαδή τον Υποθάλαμο και την Υπόφυση. Καθημερινά, προστίθενται συνεχώς και κατατάσσονται ως Ορμόνες, όλο και περισσότερες ουσίες και χημικά μόρια του οργανισμού, που αποδεικνύεται καθημερινά ότι έχουν Ορμονική δράση, όπως έγινε πρόσφατα με τη Βιταμίνη–D (Vitamin-D).
Τι ακριβώς κάνουν στο σώμα μας οι Ορμόνες;
Οι Ορμόνες που παράγονται και εκκρίνονται στον Οργανισμό μας, ταξιδεύουν μέσα από την κυκλοφορία του αίματος και οδηγούνται σε ένα τεράστιο δίκτυο επικοινωνίας. Αυτό συνδέει τα ανώτερα κέντρα του εγκεφάλου μας, με τις αντίστοιχες ρυθμιστικές θέσεις του DNA τρισεκατομμυρίων κυττάρων στο σώμα μας.
Στις εσωτερικές και εξωτερικές πλευρές των μεμβρανών των κυττάρων μας, υπάρχουν Ορμονικοί Υποδοχείς, σαν κλειδαριές, στους οποίους οι Ορμόνες δεσμεύονται σαν κλειδιά. Σε κάθε Ορμονικό Υποδοχέα, όπως σε κάθε κλειδαριά, ταιριάζει ένα ξεχωριστό κλειδί. Έτσι, η κάθε Ορμόνη θα δώσει την αντίστοιχη εντολή και θα πει στο DNA του κάθε κυττάρου, τι θα κάνει. Πρέπει πάντα όμως να είναι το σωστό κλειδί στην αντίστοιχη κλειδαριά.
Έτσι μεταφέρεται σωστά, το βιοχημικό μήνυμα κάθε Ορμόνης στα κύτταρα, για να εκτελεστούν Βέλτιστα, οι όποιες λειτουργίες τους. Οι Ορμόνες με αυτό τον τρόπο, ανοίγουν και κλείνουν ιδιαίτερες κυτταρικές λειτουργίες. Επιπλέον, καταμετρούν την κυτταρική δραστηριότητα και αποτελεσματικότητα στο σύνολο του Οργανισμού. Διευρύνοντας ως επιστήμονες, όλο και βαθύτερα τις γνώσεις μας, στο Μικρόκοσμο του Οργανισμού μας, τόσο καταλαβαίνουμε την πολυπλοκότητα και μοναδικότητα.
Ωστόσο, γνωρίζουμε καλά επί δεκαετίες τώρα, ότι οι Ενδοκρινείς μας Αδένες, παράγουν μεγαλύτερα ή μικρότερα ποσά διαφόρων Ορμονών, σε διαφορετικές ώρες της κάθε ημέρας, κάθε μήνα, κάθε εποχής, κάθε φάσης της Ζωής μας και σύμφωνα με τις δραστηριότητες μας. Ανάλογα με το τι κάνουμε.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική