Στον Ιάτωρ, εφαρμόζουμε τις πλέον πρωτοποριακές ιατρικές πρακτικές παγκοσμίως, με σκοπό να επιτύχουμε, με αυστηρά εξατομικευμένη ιατρική αντιμετώπιση, την άρση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της Κλιμακτηρίου.
- Εξετάσεις υψηλής ακριβείας
- Απολύτως εξελιγμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα εξατομικευμένης ιατρικής, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε οργανισμού ξεχωριστά
- Πλήρης αποκατάσταση όλων των συστημάτων του οργανισμού
- Θεαματική βελτίωση της ποιότητας ζωής
Ο Ιάτωρ εκπονεί μία πολυεπίπεδη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε οργανισμού αγωγή, η οποία είναι απόρροια ενός στρατηγικού σχεδιασμού.
Κλιμακτήριος – Τι είναι
Η Κλιμακτήριος είναι μια περίοδος σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών που θα συμβεί φυσιολογικά στη ζωή κάθε γυναίκας. Οφείλεται στη σταδιακή ή κάθετη ορμονική πτώση, η οποία κλιμακώνεται με την πάροδο των χρόνων.
Συνήθως διαρκεί από 2 έως και 20 χρόνια, αλλά η διάρκεια της εν γένει ποικίλλει μεταξύ των γυναικών. Η γυναικεία κλιμακτήριος προκαλεί πολλά και διαφορετικά συμπτώματα και ενοχλητικές καταστάσεις, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα των γυναικών.
Κλιμακτήριος – Σε ποια ηλικία ξεκινά
Η έναρξη των συμπτωμάτων της Κλιμακτηρίου μπορεί να γίνει από την ηλικία των 40-50. Είναι πιθανό και το ενδεχόμενο εμφάνισης των συμπτωμάτων της Κλιμακτηρίου αρκετά νωρίς, λόγου χάρη στην ηλικία των 35 ετών.
Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η γυναίκα παρουσιάζει πρόωρη κλιμακτήριο. Για την πρωιμότητα της κλιμακτηρίου μπορεί να ευθύνονται παράμετροι, όπως τα γονίδια, η ανεπάρκεια των ωοθηκών ή/και τα Αυτοάνοσα Νοσήματα.
Κλιμακτήριος – Πιθανά σωματικά συμπτώματα στη γυναίκα
- Εξάψεις. Περιγράφονται διαφορετικά κι ως «φουντώματα». Εμφανίζονται στην πλειοψηφία των γυναικών για 1 – 1,5 χρόνο, αλλά μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 5 χρόνια. Η χρονική τους διάρκεια ποικίλλει ανάμεσα στα 10 και 30 λεπτά της ώρας, ενώ η συχνότητά τους μπορεί να αγγίξει και τις 100 φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Εφίδρωση. Μπορεί να ακολουθούν των εξάψεων ή να εμφανίζονται κατά μόνας. Συνήθως, συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, γεγονός που διαταράσσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου.
- Ταχυπαλμία («φτερούγισμα» της καρδιάς) και αρρυθμίες.
- Διαταραχές περιόδου. Παρατηρούνται συχνές καθυστερήσεις στην περίοδο (10 έως 20 ημέρες καθυστέρηση) ή και συχνομηνόρροιες (περίοδος πριν την 26η μέρα). Η γυναίκα μπορεί να έχει περίοδο ακόμη και δύο φορές τον ίδιο μήνα ή να μην έχει και καθόλου περίοδο (αμηνόρροια).
- Η ποσότητα του αίματος ενδέχεται να αποσταθεροποιηθεί. Δηλαδή να είναι έντονη μόνο για 2 ημέρες και να προκαλείται έως και αιμορραγία, κι ύστερα να σταματά ή να είναι πολύ έντονη για 5 – 7 ημέρες και να παρατηρούνται πήγματα αίματος, με πολύ πόνο (δυσμηνόρροια). Οι περίοδοι μπορεί να είναι μεγαλύτερες σε διάρκεια.
- Πόνοι περιόδου, φούσκωμα, πρήξιμο στο στήθος, καφέ υγρά (πλασματική περίοδος).
- Αύξηση του Σωματικού Βάρους και του λιπώδους ιστού και ταυτόχρονα μείωση της μυϊκής μάζας. Οι γυναίκες συσσωρεύουν αρκετό λίπος στην κοιλιά και αισθάνονται φούσκωμα. Επιπλέον, εκδηλώνονται πόνοι στην κοιλιακή περιοχή.
- Αύξηση της Αρτηριακής Πίεσης
- Κολπική Ξηρότητα. Ο κόλπος γίνεται πιο λεπτός, ατροφεί, αποκτά ξηρότητα, γίνεται ανελαστικός και εύθρυπτος. Η γυναίκα νιώθει πόνο και άβολα κατά τη σεξουαλική επαφή, γεγονός που την αποτρέπει από το να έρχεται σε επαφή με τον σύντροφό της.
- Συχνοουρία
- Δύσπνοια
Κλιμακτήριος – Πιθανά ψυχολογικά συμπτώματα στη γυναίκα
Εξίσου όμως έντονα και συχνά είναι και τα ψυχολογικά συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά τη γυναίκα. Τα πιο συχνά είναι τα παρακάτω:
- Διαταραχές Συναισθήματος, Ευερεθιστότητα, Νευρικότητα, Κυκλοθυμία, Συμπτώματα Κατάθλιψης
- Αίσθημα Κόπωσης. Δεδομένου ότι οι νυχτερινές εξάψεις, οι εφιδρώσεις και οι έντονες ταχυκαρδίες μπορεί να προκαλέσουν αϋπνίες, η γυναίκα νιώθει έντονο αίσθημα κόπωσης. Η ανισορροπία στις βασικές, φυλετικές ορμόνες και οι συνεχείς διαταραχές στο συναίσθημα προκαλούν την «έκρηξη» αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, με αποτέλεσμα σταδιακά η γυναίκα να εξαντλείται. Πολλές φορές, νιώθει πονοκεφάλους, ζαλάδες, ιλίγγους και ρίγη, σαν να έχει πυρετό.
- Απώλεια μνήμης και Αδυναμία συγκέντρωσης
Κλιμακτήριος και Αντιμετώπιση
Η αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών φθίνει, όμως δεν χάνεται. Υπάρχει ακόμη πιθανότητα εγκυμοσύνης στην Κλιμακτήριο, έστω κι ελάχιστη. Ωστόσο, οι σημαντικές ανεπάρκειες και ανισορροπίες σε ορμονικό επίπεδο κάνουν την ποιότητα ζωής ορισμένων γυναικών ανυπόφορη και δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους. Βέβαια, η ποιότητα ζωής των γυναικών με Κλιμακτήριο μπορεί να βελτιωθεί.
Φυσικές Ορμονικές Θεραπείες Αποκατάστασης
Η ορμονική εκτροπή, σε επίπεδο λειτουργίας ενός οργανισμού σε ασθενείς με Χρόνια Νοσήματα, μπορεί να ανιχνευθεί μετά από σχετικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν και ορμονικό προφίλ Bio 4h. Οι εξετάσεις έχουν προσιτό κόστος και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε δύο με τρεις ημέρες.
Μέσω της εκπόνησης Αυστηρά Εξατομικευμένων Θεραπευτικών Αγωγών, μπορεί να επιτευχθεί η πλήρης αποκατάσταση όλων των συστημάτων του οργανισμού των γυναικών στα βέλτιστα (καλύτερα δυνατά) επίπεδα.
Για τον σκοπό αυτό, χορηγούνται Φυσικές «Βιομιμητικές» Ορμόνες, οι οποίες διαθέτουν την ίδια ακριβώς μοριακή δομή και σύσταση με αυτές του ανθρωπίνου οργανισμού. Η αγωγή καθώς και ο τρόπος χορήγησης τους μιμείται την κυκλικότητα των ορμονών, δηλαδή την αυξομείωσή τους, κατά τη διάρκεια της ημέρας και του μήνα, πριν και μετά την περίοδο.
Η μίμηση της κυκλικότητας των ορμονών προϋποθέτει την άριστη συνεργασία ανάμεσα σε γιατρό και ασθενή. Η λήψη της αγωγής πρέπει να γίνεται συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, σύμφωνα με τον τρόπο που έχει συστήσει ο γιατρός. Απαιτείται η πιστή τήρηση του εξατομικευμένου ιατρικού σχήματος.
Η θεραπευτική αγωγή επιλέγεται μέσα από εκατό περίπου διαφορετικά πρωτόκολλα Φυσικών (Βιομιμητικών) Ορμονών και στη συνέχεια εξατομικεύεται βάσει των εργαστηριακών εξετάσεων της ασθενούς.
Οι θεραπείες με φυσικές ορμόνες, αναλόγως με την πάθηση ή τις παθήσεις, την έκταση των βλαβών και τα επιμέρους ευρήματα, μπορούν να διαρκέσουν από έξι μήνες έως ένα χρόνο για την πλήρη αποκατάσταση της κλινικής εικόνας.
Ενισχύοντας τον οργανισμό με Φυσικές Ορμόνες ή ρυθμίζοντας ορμονικές ανισορροπίες, σταδιακά αποκαθίσταται η κανονικότητα της περιόδου. Τα συμπτώματα υποχωρούν, ενώ την ίδια στιγμή ο οργανισμός συνεχίζει να προστατεύεται από Νοσήματα που συνδέονται με την Εμμηνόπαυση και την Κλιμακτήριο.
Έτσι, μπορούμε να μιλάμε για μια επαναφορά στην ομαλή καθημερινότητα της γυναίκας. Σταδιακά, η γυναίκα μπορεί να ζει, χωρίς πόνους και ψυχολογικές μεταπτώσεις. Οι ασθενείς δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους, ενώ σταδιακά βλέπουν να βελτιώνεται παράλληλα και η συνολική φυσική κατάσταση στην υγεία τους.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού