Αναπαραγωγή και Ηλικία της γυναίκας
Πολλές γυναίκες στις μέρες μας, που βρίσκονται ηλικιακά στις δεκαετίες των 40 και 50 ετών, δεν έχουν μείνει έγκυες ποτέ! Άλλες πάλι, έχουν κυοφορήσει «αργά στη ζωή τους», δηλαδή μετά τα 35 χρόνια τους κατά πολλούς. Η Ιατρική ωστόσο, ορίζει το «αργά στη ζωή», ηλικιακά σε μια γυναίκα για τεκνοποίηση, την ηλικία μετά τα 26 με 28 της χρόνια. Πώς, λοιπόν, σχετίζεται η Αναπαραγωγή με την Ηλικία;
Στην πραγματικότητα, κάθε εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 28 ετών, καλείται «κύηση μεγάλης ηλικίας» (geriatric pregnancy) στα συγγράμματα Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας.
Η Ηλικία Αναπαραγωγής ή μη σε μια γυναίκα, είναι σημαντικός παράγοντας για τη συνολική της Υγεία, σε όλη την υπόλοιπη ζωή της.
Οι Ορμονικές τροποποιήσεις και συμφωνίες, που λαμβάνουν χώρα κατά την Αναπαραγωγή, την Κύηση και τον Θηλασμό, οδηγούν σε αλλαγές στους γυναικείους μαστούς, ωοθήκες, οστά, εγκέφαλο και καρδιά. Αλλαγές προφυλακτικές για τη γυναίκα, που την επαναφέρουν στο θετικό γενετικό, γονιδιακό της επίπεδο. Την επαναφέρουν σε τάξη και αποτρέπουν το χάος και την κακή γήρανση. Επίσης, οι αλλαγές αυτές έχουν τεράστια σημασία, στην προστασία της από Καρκίνους.
Επί δεκαετίες, η Ιατρική κοινότητα απέδειξε μέσα από μελέτες και έρευνα, ότι η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.) ή Hormonal Replacement Therapy (H.R.T.), είναι απαραίτητη, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που φοβούνται γυναίκες και Ιατροί, κατά την Περιεμμηνόπαυση και την Εμμηνόπαυση.
Τα πράγματα ωστόσο, είναι πιο σύνθετα.
Ο Ρόλος των Οιστρογόνων
Περισσότερες από 350 σωματικές διαδικασίες και βιοχημικές οδοί και πάνω από 9000 γονίδια στο γενετικό υλικό κάθε γυναίκας, φροντίζουν να παράγουν Οιστρογόνα. Τα Οιστρογόνα αυτά, δεν σχετίζονται άμεσα και δεν εμπλέκονται με την Αναπαραγωγή. Είναι η εκπληκτική πρόβλεψη του Οργανισμού μας και φροντίζουν για την Καλή του Υγεία!
Είτε λοιπόν μια γυναίκα ήταν στη ζωή της Αναπαραγωγική, είτε όχι, πρέπει να εξακολουθήσει να έχει Οιστρογόνα.
Οι επιθυμητές διακυμάνσεις των ορμονών μιας γυναίκας όταν είναι νέα και έχει ομαλό κύκλο, με τα ‘’ανεβάσματα’’ και ‘’κατεβάσματά’’ τους, ανοίγουν και κλείνουν σα «διακόπτες», ομάδες Ρυθμιστικών Γονιδίων, που επιδρούν στο Μυαλό, τον Ψυχισμό και το Σώμα ολόκληρο της γυναίκας. Επίσης, στην Αναπαραγωγική της Ικανότητα.
Και αυτή, με το πέρασμα των δεκαετιών και τον τρόπο ζωής, προσαρμόζεται, ανάλογα με το Περιβάλλον.
Εάν λοιπόν η Εμμηναρχή (η έναρξη της περιόδου) γίνει στην ηλικία των 12 ετών και η γυναίκα είναι άριστα και ιδανικά αναπαραγωγική μέχρι τα 28 της χρόνια, σημαίνει ότι έχει ένα «παράθυρο» 15 ετών για Τέλεια Αναπαραγωγή.
Η γυναίκα όμως στις μέρες μας, δεν επιθυμεί να αναπαραχθεί στα 12, αλλά μετά τα 30.
Προσπαθεί να μετατοπίσει το «παράθυρο» γονιμότητας.
Με τα πρόσφατα δεδομένα, μια απόλυτα υγιής 30χρονη γυναίκα, έχει μέγιστη πιθανότητα για αναπαραγωγή 20% κάθε μήνα.
Μια αντίστοιχη γυναίκα 40 ετών όμως, έχει 5% πιθανότητα ανά μήνα, να μείνει έγκυος.
Αυτό, δεν είναι πρόβλημα. Είναι γεγονός. Το κάναμε πρόβλημα.
Παλαιότερα, δεν υπήρχαν λόγοι για να τεκνοποιήσει μια γυναίκα μετά τα 30, πολύ περισσότερο μετά τα 40. Όλα λειτουργούσαν «κατά φύσην». Αυτό που «τότε» συνέβαινε όμως, εξακολουθεί να συμβαίνει και «τώρα» στο σώμα κάθε γυναίκας. Γιατί είναι όλα πρόσφατα. Γιατί μόλις τον 20ο αιώνα, η μέση ηλικία θανάτου των γυναικών, πριν την αναισθησία, τα αντιβιοτικά, τις μεταγγίσεις, την ανάπτυξη της χειρουργικής, ήταν μόλις τα 48 έτη ζωής και σήμερα τα 85!
Η Δεξαμενή Ωαρίων της γυναίκας, εξακολουθεί να μειώνεται με τον ίδιο Ρυθμό.
Τα Ωάρια στις ωοθήκες της λιγοστεύουν και αυτά που παραμένουν είναι χειρότερης ποιότητας. Στα 45 της χρόνια μια γυναίκα, έχει μόλις 1000 (χίλια!) περίπου εναπομείναντα Ωάρια στις ωοθήκες της και μόλις 1% πιθανότητα ανά μήνα να μείνει έγκυος. Αυτά ορίζει η φύση μας.
Εάν αναλογιστούμε αυτά τα νούμερα, θα καταλάβουμε πολλά, σχετικά με την Υπογονιμότητα στις ημέρες μας.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού