Η Ανωοθυλακιορρηξία είναι η συχνότερη αιτία Υπογονιμότητας στην γυναίκα. Ουσιαστικά είναι μια διαταραχή, κατά την οποία τα ωάρια είτε δεν αναπτύσσονται σωστά, είτε δεν απελευθερώνονται από τα ωοθυλάκια των ωοθηκών. Κατά αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται ευμεγέθη άρρηκτα ωοθυλάκια, δηλαδή απλές Κύστεις ωοθηκών.
Σε έναν ομαλό εμμηνορρυσιακό κύκλο, πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι είναι απαραίτητο υπό την αιχμή (μέγιστη τιμή) των γυναικείων Οιστρογόνων, μεσοκυκλικά, να σπάει το μεγαλύτερο ωοθυλάκιο που έχει αναπτυχθεί στη μια από τις δυο ωοθήκες και λέγεται Προέχον Ωοθυλάκιο. Αυτό γίνεται όταν οι διαστάσεις του φτάσουν το μέγιστο στα 22mm (χιλιοστά). Εάν δεν σπάσει το Προέχον ωοθυλάκιο (Ανωοθυλακιορρηξία), γίνεται ωοθηκική κύστη, η οποία μπορεί να σπάσει καθώς μεγαλώνει, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής. Το υγρό που απελευθερώνεται δημιουργεί οξύτατο πόνο στη γυναίκα (οξεία κοιλία), με ή χωρίς συνοδό εσωτερική αιμορραγία, ανάλογα με το αν στο σημείο της ρήξης, συνυπάρχουν κοντά μικρά ωοθηκικά αγγεία.
Το σημαντικότερο ωστόσο πρόβλημα που δημιουργείται Χρόνια στις γυναίκες με Ανωοθυλακιορρηξία, είναι ότι δεν παράγεται σε αυτές Προγεστερόνη. Γιατί η πολύτιμη αυτή ορμόνη των γυναικών, παράγεται μόνον όταν συντελείται Ωοθυλακιορρηξία και σπάει το Προέχον ωοθυλάκιο. Χωρίς Προγεστερόνη, οι γυναίκες μένουν εκτεθειμένες, στη μονήρη δράση των Οιστρογόνων τους, οδηγούμενες στην κατάσταση που ονομάζεται Οιστρογονοκυριαρχία (Estrogen Domination).
Αυτό συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές τα Οιστρογόνα επίσης δεν έχουν τις φυσιολογικά υψηλές επιθυμητές τιμές, που θα έπρεπε να έχουν για να σπάσουν το Προέχον ωοθυλάκιο. Μόνα τους όμως, χωρίς την εξισορρόπηση από την Προγεστερόνη που δεν παράγεται, κυριαρχούν στο γυναικείο οργανισμό, δημιουργώντας του προβλήματα και Ανισορροπίες. Οι γυναίκες που έχουν αυτή τη διαταραχή, μπορεί να μην έχουν εμμηνορρυσία για αρκετούς μήνες. Άλλες μπορεί να έχουν κανονικά περίοδο, ακόμα κι αν δεν έχουν ωο(θυλακιο)ρρηξία.
Η Ανωοθυλακιορρηξία συνήθως εκδηλώνεται στις γυναίκες, με ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση, είτε αμηνόρροια, είτε ολιγοαμηνόρροια, ενώ σπανιότερα η ανωοθυλακιορρηξία συνυπάρχει με κανονικούς κύκλους. Ανωοθυλακιορρηξία παρατηρείται επίσης κατά την Εμμηναρχή, την Εμμηνόπαυση και φυσικά στην κύηση και τη λοχεία. Η μεγάλη απώλεια ή αύξηση βάρους και το έντονο ψυχικό στρες, είναι οι συνήθεις παράγοντες που σχετίζονται με έλλειψη ωοθυλακιορρηξίας.
Το μείζον πρόβλημα που δημιουργεί στη γυναίκα η ανωοθυλακιορρηξία, είναι η Υπογονιμότητα. Στο 30-35% των υπογόνιμων ζευγαριών, η αιτία της υπογονιμότητας βρίσκεται στη μη απελευθέρωση ωαρίου, από τις ωοθήκες της γυναίκας.
Τα προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας, μπορεί να έχουν την προέλευσή τους από τον υποθάλαμο, την υπόφυση ή τις ωοθήκες. Η πρωτοπαθής και δευτεροπαθής αμηνόρροια, οφειλόμενη σε νόσους ή σε βλάβες του υποθαλάμου, της υπόφυσης, των ωοθηκών ή σε γενετικά νοσήματα, είναι σημαντικοί παράγοντες ανωοθυλακιορρηξίας.
Για να διαπιστωθεί η Ανωοθυλακιορρηξία σε μια γυναίκα, πρέπει να ακολουθούνται σταθερά βήματα. Μετά από τις κατάλληλες για κάθε γυναίκα, ανάλογα με το ενδελεχές Ιατρικό της Ιστορικό (Head to Toe), Ορμονικές, Βιοχημικές ή εξειδικευμένες Μεταβολικές Εξετάσεις (αίματος, ούρων σιέλου, κοπράνων, γονιδιώματος κ.ά), ανιχνεύονται οι όποιες δυσλειτουργίες και εντοπίζονται (Evidence Based Medicine), όλες οι Ορμονικές Ανεπάρκειες και Ανισορροπίες που υπάρχουν. Ένας βασικός ορμονολογικός έλεγχος (το λεγόμενο“ορμονικό profile”), θα περιλαμβάνει μετρήσεις FSH, LH, PRL, E2, TSH, ΑΜΗ και λοιπών ορμονών. Θα πρέπει δε να συνοδεύεται, από Διακολπικό υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας, σε διάφορες ημέρες του κύκλου της γυναίκας.
Η συνηθισμένη θεραπευτική αντιμετώπιση στην περίπτωση της ανωοθυλακιορρηξίας, σε γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, είναι η φαρμακευτική αγωγή. Χορηγούνται διάφορα σκευάσματα Συνθετικών Ορμονών, δηλαδή φάρμακα εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Για να αποκατασταθεί όμως η ισορροπία στον οργανισμό της γυναίκας και να μπορεί να λειτουργήσει ο μηχανισμός (Άξονας) Υποθάλαμος – Υπόφυση – Ωοθήκες χωρίς χημικά σκευάσματα, θα πρέπει να γίνει θεραπεία με τις ίδιες Ορμόνες με τις δικές της. Ανευρίσκονται λοιπόν στοχευμένα, ποιές Ορμόνες απουσιάζουν ή είναι σε υπερεπάρκεια και οι ανισορροπίες αποκαθίστανται εξατομικευμένα σε κάθε γυναίκα, με τις βιοπανομοιότυπες Βιομιμητικές Ορμόνες (Bioidentical Hormones), με στόχο την Ορμονική Αποκατάσταση ή Υποκατάστασή τους.
Στην αρχή γίνονται εργαστηριακές εξετάσεις των επιπέδων των ορμονών (το λεγόμενο“ορμονικό profile”). Αναλόγως των αποτελεσμάτων και αφού πρώτα αυτά αναλυθούν ακριβώς στην ασθενή, συστήνεται στη συνέχεια η ακριβής δοσολογία των βιομιμητικών (bioidentical) ορμονών, βιοπανομοιότυπων με τις ορμόνες του ανθρώπινου οργανισμού, που μπορεί να χρειάζονται: οιστρογόνα, προγεστερόνη, τεστοστερόνη, και / ή DHEA ή/και pregnenolone κ.ά. Η δοσολογία μεταβάλλεται και τροποποιείται κυκλικά, αφού η κάθε γυναίκα, παρακολουθείται στενά και με μεγάλη προσοχή.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]