Όπως αναφέραμε ήδη από την Περιεμμμηνόπαυση, λόγω της συνεχούς ελάττωσης των Οιστρογόνων, η γυναίκα παρουσιάζει πολλαπλά συμπτώματα και διαταραχές στο Ουροποιητικό και Γεννητικό της σύστημα. Τα όργανα των δύο αυτών συστημάτων, όπως ο κόλπος και η ουρήθρα, έχουν κοινή εμβρυολογική προέλευση. Έτσι η ελάττωση των Οιστρογόνων, οδηγεί σε Ατροφία τον Κόλπο και την Ουρήθρα. Όλοι οι βλεννογόνοι που καλύπτουν τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας καθώς και του ουροποιητικού, ατροφούν και λεπταίνουν. Χάνουν την παχιά, πολυεπίπεδη, πολυκυτταρική και συνεχώς αναννεούμενη από τα Οιστρογόνα στοιβάδωσή τους.
Έτσι, όλο το κολπικό τοίχωμα, γίνεται εύθρυπτο και εύθραυστο. Ο κόλπος χάνει τη φυσική του εφύγρανση, γίνεται ξηρός. Η γυναίκα αισθάνεται τσουξίματα, «βελονιάσματα» σε διάφορα σημεία εσωτερικά. Ο πόνος κατά την σεξουαλική επαφή (Δυσπαρευνία), επιδεινώνεται. Οι επαφές επειδή είναι επώδυνες, αποφεύγονται ενστικτωδώς από τη γυναίκα και γίνονται ολοένα και αραιότερες. Αυτό οδηγεί σε φαύλο κύκλο. Λιγότερες επαφές, περαιτέρω μείωση της φυσικής εφύγρανσης του κόλπου, αύξηση της κολπικής ατροφίας και στένωση του κόλπου.
Μικροσκοπικές σχισμές στον κόλπο, γίνονται πύλες εισόδου μικροβίων. Οι κολπίτιδες από διάφορες λοιμώξεις, είναι φυσικό επακόλουθο. Ο Κνησμός (φαγούρα) των γεννητικών οργάνων, πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνει η γυναίκα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι ένα ακόμα σύνηθες σύμπτωμα. Οφείλεται και αυτό επίσης στην έλλειψη Οιστρογόνων.
Το Δέρμα και των έξω γεννητικών οργάνων, όπως και σε όλο το σώμα, λεπταίνει επίσης. Η ξηρότητα που συνυπάρχει και η ευθραυστότητα, διεγείρουν τον κνησμό. Κάτι τόσο απλό, μπορεί να οδηγήσει την γυναίκα σε χρόνια κατάσταση. Νευροδερματίτιδα αναπτύσσεται, κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη) χορηγείται τοπικά, η ξηρότητα που προκαλεί η κορτιζονούχος θεραπεία επιδεινώνει το πρόβλημα και η Χρόνια Φλεγμονή της περιοχής του αιδοίου, οδηγεί ακόμα και σε Σκληρό Ατροφικό Λειχήνα.
Η Ουρήθρα που ατροφεί, οδηγεί σε συχνές ουρηθρίτιδες, ουρολοιμώξεις, κυστίτιδες, ανιούσες φλεγμονές ουροποιητικού έως πυελονεφρίτιδες. Δυσουρία (δυσκολία στην ούρηση) καυσουρία (αίσθημα καύσους κατά τη ούρηση), συχνουρία, γίνονται συχνά συμπτώματα.
Οι Υποτροπιάζουσες Ουρολοιμώξεις (Urinary Tract Infections – UTIS), είναι εξαιρετικά συχνές. Η Ουροδόχος Κύστη επίσης λεπταίνει. Το επιθήλιο της, ο βλεννογόνος της, ατροφεί. Οι στηρικτικοί σύνδεσμοι που την κρατούν, η ανάρτησή της δηλαδή, ατονεί. Αλλάζουν οι σχετικές θέσεις των οργάνων.
Η πτώση της ουροδόχου στον κόλπο (κυστεοκήλη) γίνεται συχνότερη. Τα οιστρογόνα ήταν αυτά που φρόντιζαν για την υγεία των συνδέσμων και της ουροδόχου κύστεως και της μήτρας .
Έτσι έχουμε διαφόρων τύπων Ακράτεια (Απώλεια) Ούρων. Επείγουσα και εξ υπερεντάσεως (stress incontinence).
Η γυναίκα, άθελα της, γυρνάει στην καμπύλη του χρόνου, σε καταστάσεις και συμπτώματα της νηπιακής της ηλικίας. Η Μήτρα από την έλλειψη οιστρογόνων, συρρικνώνεται και μικραίνει σε διαστάσεις, όπως σε υποστροφή βρίσκονται και οι ωοθήκες της γυναίκας.
Οι σύνδεσμοι, «τα χαλινάρια» που κρατούν τη Μήτρα στη θέση της, χαλαρώνουν λόγω της έλλειψης οιστρογόνων, η Μήτρα σιγά σιγά «πέφτει». Ολισθαίνει μέσα στον κόλπο. Έχουμε την κατάσταση που λέγεται «Πρόπτωση Μήτρας». Ιδιαίτερα σε γυναίκες που είχαν κάνει φυσιολογικούς τοκετούς ή/και έχουν αυξημένο βάρος.
Στο Δέρμα γενικά υπάρχει χαλάρωση.
Οι Ρυτίδες πλέον αυξάνουν την κοίτη τους. Εγκαθίστανται. Οι γωνίες του προσώπου αλλάζουν. Το υποδόριο λίπος του προσώπου όπως βλέπουμε και στο σχήμα, χάνεται. Κολλαγόνο, ελαστάση, υαλουρονικό οξύ, χάνονται μαζί με τα Οιστρογόνα, γιατί τα Οιστρογόνα φροντίζουν για να υπάρχουν, τα πολύτιμα αυτά υλικά του δέρματος.
Αλλεργίες εμφανίζονται συχνότερα. Ο Κνησμός, είναι συνήθης. Οι Μαστοί ατροφούν, χάνουν τον όγκο τους και πέφτουν. Η θέση των θηλών στο θώρακα αλλάζει.
Τρίχες εμφανίζονται επίμονα (ανεπιθύμητη τριχοφυία), σε όλες τις περιοχές που η γυναίκα δεν θέλει (πρόσωπο, θηλές, στέρνο). Αντίθετα, η τριχοφυΐα του κεφαλιού αραιώνει, γίνεται λεπτή και εύθραυστη. Ταυτόχρονα χάνεται ή αραιώνει σημαντικά η τριχοφυΐα στις μασχάλες, το εφηβαίο και τα έξω γεννητικά όργανα.
Τα Ανδρογόνα που παράγονται από τις ωοθήκες συνεχώς κατά την Εμμηνόπαυση, ενώ δεν υπάρχουν Οιστρογόνα, είναι υπεύθυνα.
Να είστε καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική
Διαβάστε επίσης