Η φλεγμονή, η λοίμωξη και η μόλυνση είναι κάποιες από τις ορολογίες που καλούμαστε να ακούσουμε και να αποκωδικοποιήσουμε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Ακόμη κι αν θεωρούμε ότι γνωρίζουμε την ακριβή σημασία των όρων αυτών, είναι εξαιρετικά σημαντικό να σιγουρευτούμε ότι πράγματι τους αντιλαμβανόμαστε και ότι γνωρίζουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στον οργανισμό μας όταν νοσούμε από λοιμώξεις ή πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένα ή περισσότερα σημεία του σώματός μας φλεγμαίνουν.
Ο κνησμός, το τσούξιμο, τα δύσοσμα υγρά, οι πόνοι κατά την επαφή και οι φλεγμονές στα έσω και έξω γεννητικά όργανα, στον κόλπο, στο αιδοίο, στη μήτρα, οι ιοί H. P. V. – κονδυλώματα, τα αφροδίσια νοσήματα, οι H.S.V.(ερπητοϊοί), οι βακτηριδιακές κολπίτιδες κτλ είναι κάποια από τα σωματικά θέματα που απασχολούν δισεκατομμύρια ζευγάρια στον πλανήτη. Γι’ αυτό η καλή γνώση και η σωστή αντιμετώπιση γίνονται ολοένα και πιο επιτακτικά για τη διατήρηση της καλής υγείας.
Ας δούμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή, ήρεμα.
Τι ορίζουμε ως «Φλεγμονή»;
Με τον όρο «Φλεγμονή» γενικά, εννοούμε στην Ιατρική το σύνολο των τοπικών και συστηματικών μηχανισμών που ενεργοποιεί αντιδραστικά ο οργανισμός μας όταν σε αυτόν επιδρούν αρνητικά διάφοροι εξωγενείς ή ενδογενείς παράγοντες.
Ή με πιο απλά λόγια, είναι η αντίδραση και η προσπάθεια του οργανισμού μας να απομονώσει και να αντιμετωπίσει έναν “εισβολέα”. Γι’ αυτό και θεωρείται επίσης ως μια βασική προειδοποίηση που το σώμα μάς δίνει όταν κάτι αλλάζει στη μέχρι στιγμής ομαλή λειτουργία του. Για παράδειγμα, όταν χτυπήσει κανείς το πόδι του, αυτό αρχίζει να πονά και στη συνέχεια πρήζεται. Η διαδικασία, λοιπόν, αυτή με Ιατρικούς όρους ονομάζεται «Φλεγμονή».
Πώς αντιλαμβανόμαστε ότι το σώμα μας φλεγμαίνει;
Είτε πρόκειται για Οξείες (διαρκούν λίγες ημέρες), είτε για Χρόνιες (έχουν μεγαλύτερη διάρκεια των 10 ημερών), οι αντιδράσεις αυτές του οργανισμού μας παρουσιάζουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά.
Σε ό, τι αφορά τις Τοπικές Φλεγμονές (αυτές δηλαδή που εντοπίζονται σε μία περιοχή ή σ’ ένα όργανο του σώματος), τα συνήθη κλινικά συμπτώματα είναι τα εξής:
- Ερυθρότητα (υπεραιμία)
- Θερμότητα (υπερθερμία)
- Οίδημα (πρήξιμο)
- Άλγος (πόνος)
- Λοιπές λειτουργικές διαταραχές των ιστών
Αντίστοιχα, οι Συστηματικές Φλεγμονές έχουν κλινική εικόνα τέτοια που παρουσιάζει
συνήθως τα παρακάτω συμπτώματα:
- Πυρετό
- Ταχυσφυγμία
- Ταχύπνοια
- Διατάραξη της Οξεοβασικής ισορροπίας (νερού και ηλεκτρολυτών)
- Δημιουργία μικρών όγκων
Σε ό, τι αφορά τα γεννητικά μας όργανα, χρειάζεται να αναφέρουμε ότι η φλεγμονή αποτελεί προϊόν μιας λοίμωξης που υπέστη ο οργανισμός.
Τι εννοούμε όμως με τον Ιατρικό όρο «Λοίμωξη»;
Με τον όρο αυτό, εννοούμε ότι ένας αριθμός μικροβίων (ή άλλων παθογόνων μικροοργανισμών, μικροβίων δηλαδή που είναι ικανοί να βλάψουν την υγεία μας) κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες υπεραναπτύσσεται σε ένα σημείο του σώματός μας. Έτσι και με δεδομένο ότι οι μικροοργανισμοί αυτοί χαρακτηρίζονται από μεγάλη τοξικότητα, προκαλούν φλεγμονή, η οποία συνοδεύεται και από την κλινική εικόνα της εκάστοτε λοίμωξης. Κατά συνέπεια η λοίμωξη και η φλεγμονή, μπορεί να προκληθεί από οποιονδήποτε μικροοργανισμό (βακτήρια, μύκητες, ιούς, παράσιτα). Στο σημείο αυτό κάτι που χρειάζεται να διασαφηνιστεί είναι ότι η λοίμωξη διακρίνεται από τον όρο «μόλυνση», που με τη σειρά της σημαίνει την παρουσία μικροβίων εκεί όπου φυσιολογικά δεν υπάρχουν, χωρίς όμως αυτά να προκαλούν φλεγμονή.
Λοιμώξεις κατώτερου γεννητικού συστήματος
Οι λοιμώξεις του κατώτερου γεννητικού συστήματος (φλεγμονές των έσω και έξω γεννητικών οργάνων) σχετίζονται με ποικίλους μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι:
- Βακτήρια
- Μύκητες
- Ιοί
- Παράσιτα
ενώ συνήθης είναι η περίπτωση των Αφροδίσιων Νοσημάτων, όπως τα Κονδυλώματα (H.P.V. ιοί), η Σύφιλη και η Βλεννόρροια, τα οποία βρίσκονται σε έξαρση πάλι τα τελευταία χρόνια και προκαλούν φλεγμονές στην εν λόγω περιοχή.
Όταν οι φλεγμονές – λοιμώξεις, των έσω και έξω γεννητικών οργάνων είναι χρόνιες, δηλαδή επιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ταλανίζουν τη γυναίκα στην καθημερινότητά της, τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και στη σεξουαλική ζωή της. Τις περισσότερες φορές δε, επιβαρύνουν και τον σύντροφό της.
Πότε επιμένει μία λοίμωξη; – Χρόνιες Λοιμώξεις
Η λοίμωξη μπορεί να επιμένει για δύο βασικούς λόγους. Αφενός όταν δεν έχουν οριστεί με ακρίβεια τα αίτιά της κι άρα δεν έχει αντιμετωπιστεί θεραπευτικά σωστά (υποθεραπεία), γεγονός που συμβαίνει γιατί πολλές φορές έχουμε περισσότερους από έναν υπεύθυνους παράγοντες κι αφετέρου λόγω της πτώσης του ανοσοποιητικού συστήματος, όπου σε αυτή την περίπτωση ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια. Κατανοεί κανείς ότι σε αυτή την περίπτωση, η πιθανότητα μόνιμων βλαβών στην περιοχή αυξάνεται δραματικά. Έτσι η οποιαδήποτε αρχικά καλοήθης κατάσταση, μπορεί να αντιστραφεί, λόγω αυτής ακριβώς της χρονιότητας.
**Πολλαπλές υποτροπές: Λοιμώξεις, οι οποίες παροδικά υποχωρούν μετά από οποιοδήποτε θεραπευτικό σχήμα, ενώ στην συνέχεια επανεμφανίζονται και μάλιστα με πιο έντονα συμπτώματα, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι είναι ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγων για τον οργανισμό και αποτελεί σαφή ένδειξη μείωσης της φυσικής άμυνάς του.
Θεραπεία Χρόνιων Φλεγμονών Γεννητικών Οργάνων
Την τελευταία δεκαετία η Ιατρική γνώση και η Ιατρική Τεχνολογία διευρύνονται συνεχώς με τις ραγδαίες εξελίξεις, τόσο στην Μοριακή Διαγνωστική (υψηλή διαγνωστική ακρίβεια) όσο και στην στοχευμένη θεραπευτική παρέμβαση, οι οποίες στοχεύουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση των λοιμώξεων.
Οι γυναίκες, οι οποίες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως αλλοιώσεις ή παράξενα σημάδια στο δέρμα, κνησμό, δύσοσμα υγρά ή ερυθρότητα, θα πρέπει να απευθύνονται σε Ιατρό Γυναικολόγο.
Στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου και σωστά δομημένου Γυναικολογικού Ιατρείου, θα πρέπει να διενεργούνται εξειδικευμένες και πλήρεις Καλλιέργειες κολπικών, εξωτραχηλικών και ενδοτραχηλικών επιχρισμάτων, Μοριακοί και Πυρηνικοί έλεγχοι (PCR) και ειδικές εξετάσεις σε σχέση με την συνολικότερη κατάσταση του οργανισμού (τύπου Bio 4h), κατά την κρίση του Γυναικολόγου. Επιπλέον θα πρέπει να διενεργείται Μοριακή Διαγνωστική, ενώ με την ταυτόχρονη χρήση της πλέον υψηλής Ιατρικής Απεικονιστικής Τεχνολογίας στον τομέα της κολποσκόπησης, αυτήν της Ψηφιακής Κολποσκόπησης DYSIS, απεικονίζονται, καταγράφονται και ανιχνεύονται όλες οι πιθανές βλάβες, αλλοιώσεις, άρχουσες και μη, από την πρώτη κιόλας επίσκεψη.
Η διάγνωση βάσει των εξειδικευμένων εξετάσεων αλλά και η Ιατρική Τεχνολογία του Ψηφιακού Κολποσκοπίου, βοηθούν τον θεράποντα Ιατρό να εντοπίσει, αλλά και να θεραπεύσει στοχευμένα και οριστικά την οποιαδήποτε λοίμωξη στην περιοχή των έσω και έξω γεννητικών οργάνων ξεκάθαρα και αντικειμενικά. Επιπλέον υποχρεούται να καλύψει θεραπευτικά την ασθενή και τον σύντροφό της, για οποιαδήποτε περίπτωση πιθανής υποτροπής ή βλάβης στο μέλλον, δίνοντας οριστική λύση στο εκάστοτε πρόβλημα.
Η στρατηγική της ανωτέρω ιαματικής προσέγγισης είναι διττή. Αφενός έχουμε την ικανότητα για στοχευμένη θεραπεία στον ή στους παράγοντες που προκάλεσαν τη φλεγμονή και αφετέρου καλύπτουμε την ασθενή, έτσι ώστε να μην υποτροπιάσει ποτέ ξανά.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε: Λειτουργική Ιατρική, Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού
Διαβάστε επίσης