Κολπική Αιμορραγία – Αιμόρροια
Η παρουσία αίματος, κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, εκτός περιόδου, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς και σε όσες βρίσκονται σε Κλιμακτήριο και πλησιάζουν την Εμμηνόπαυση. Η γυναικολογική αιμορραγία μπορεί να είναι έντονη σαν περίοδος ή να παρουσιάζεται με την εμφάνιση λίγων κηλίδων αίματος.
Η πιο Σύγχρονη Ιατρική Προσέγγιση
- Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας
- Φυσικές Θεραπείες Αποκατάστασης
- Αυστηρά Εξατομικευμένα Θεραπευτικά Σχήματα (Ιατρική Ακριβείας)
- Χωρίς Παρενέργειες
- Άρση όλων των συμπτωμάτων
- Αντικαρκινική Προστασία
Η συχνή παρουσία κολπικής αιμόρροιας καθιστά αδύνατη την ομαλή ροή της καθημερινότητας για τη γυναίκα. Λόγω της αιμορραγίας, ο αιματοκρίτης φτάνει σε χαμηλά επίπεδα. Η γυναίκα αισθάνεται αδυναμία, ζάλη και γενικευμένη κόπωση. Η σεξουαλική της ζωή διαταράσσεται. Η ψυχολογία της πέφτει και απομακρύνεται από τις καθημερινές της δραστηριότητες.
Πρέπει να διερευνώνται όλες οι αιμορραγίες που δε σχετίζονται με την έμμηνο ρύση.
Κολπική Αιμορραγία – Αιτίες
- Ορμονικές Διαταραχές. Εξαιτίας των Ορμονικών Ανισορροπιών, δημιουργούνται Πολύποδες ενδομητρίου και ενδοτραχήλου, Υπερπλασίες ενδομητρίου, Ινομυώματα στη μήτρα. Αυτά, ως παράγωγα των Ορμονικών Διαταραχών, προκαλούν με τη σειρά τους αιμορραγίες στις γυναίκες.
- Πολύποδες μήτρας (ενδομητρίου). Πάρα πολύ συχνή και επαναλαμβανόμενη «αιτία» αιμορραγίας. Αυτό συμβαίνει χρόνια τώρα, λόγω της μη αντιμετώπισης του/των Ορμονικών αιτίων που δημιουργούν τους πολύποδες. Αποτέλεσμα, οι Πολύποδες να αναπτύσσονται ξανά. Η διάγνωσή τους είναι σχετικά εύκολη με το διακολπικό υπερηχογράφημα.
- Υπερπλασία του ενδομητρίου. Οφείλεται σε Ορμονικές Διαταραχές – Ανεπάρκειες και Ανισορροπίες (όπως Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, Παχυσαρκία, Σακχαρώδης Διαβήτης κ.ά.), καθώς και σε λήψη φαρμάκων (π.χ. ταμοξιφαίνη, συνήθης θεραπεία σε γυναίκες μετά χειρουργείο για κακοήθεια στο μαστό τους).
- Ινομυώματα μήτρας. Τα Ινομυώματα προκαλούν άστατη αιμορραγία. Βρίσκονται συνήθως στο μυομήτριο και επηρεάζουν το ενδομήτριο σε σημαντικό βαθμό, ώστε αυτό να αιμορραγεί σε άτακτα χρονικά διαστήματα. Τα Ινομυώματα, είναι ξεκάθαρα οιστρογονοεξαρτώμενοι καλοήθεις όγκοι. Προϊόντα και αυτά Ορμονικής Ανισορροπίας στη γυναίκα.
- Σεξουαλική επαφή. Για την αιμορραγία που προκαλείται από σεξουαλική επαφή, ευθύνεται ο τραυματισμός του κόλπου ή η αυξημένη ευαισθησία του τραχήλου της μήτρας στην επαφή. Η περίπτωση αυτή οφείλεται συνήθως σε εκτρόπιο του τραχήλου, Ορμονικής πάλι αιτιολογίας κατάσταση, σε τραχηλίτιδες (φλεγμονές του τραχήλου), σε ιούς H.P.V. (κονδυλώματα) ή σε κακοήθεια στον τράχηλο της μήτρας.
- Μετεμμηνοπαυσιακή ή Περιεμμηνοπαυσιακή αιμορραγία. Συμβαίνει σε γυναίκες που πλησιάζουν ή διανύουν ήδη τη φάση της Εμμηνόπαυσης. Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, η κολπική ξηρότητα, συνδυαστικά με την τριβή της ερωτικής επαφής, μπορεί να προκαλέσει την έκκριση κηλίδων αίματος, μετά τη συνουσία. Αληθινή αιτία, η πλήρης Ορμονική Ανεπάρκεια και Ανισορροπία της γυναίκας.
Κάθε αιμορραγία σε αυτή τη φάση της ζωής της γυναίκας, πρέπει υποχρεωτικά να διερευνάται άμεσα, προς αποκλεισμό κακοήθειας.
Διάγνωση των Αιτιών της Αιμορραγίας
Όλα τα σύγχρονα γυναικολογικά τμήματα διαθέτουν πλήθος διαγνωστικών ελέγχων. Σε αυτούς μπορεί να περιλαμβάνονται εξειδικευμένες εξετάσεις, ψηφιακά κολποσκόπια, υπέρηχοι κτλ.
Ιατρική Ακριβείας
Η Ιατρική Επιστήμη, μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA και τη διενέργεια Γονιδιακών Εξετάσεων, έχει αλλάξει σελίδα. Πλέον, σε κλινικό επίπεδο, μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια το βαθμό προδιάθεσης ή τα αίτια έκφρασης οποιασδήποτε βιοχημικής εκτροπής (νοσηρότητας).
Η Ιατρική Ακριβείας αποτελείται από τρία στάδια.
- Το πρώτο αφορά στη διενέργεια Γονιδιακών Εξετάσεων (Εξετάσεις DNA) ή και Ειδικών Μεταβολικών Εξετάσεων.
- Το δεύτερο στάδιο σχετίζεται με τη «μετάφραση» (μεταφραστική ιατρική), με την ερμηνεία δηλαδή των αποτελεσμάτων.
- Το τρίτο και τελευταίο βήμα αφορά πλέον στην αυστηρά εξατομικευμένη θεραπευτική κατεύθυνση.
Στη Σύγχρονη Ιατρική Πραγματικότητα, στην εποχή της Ιατρικής Ακριβείας, όλες οι προηγούμενες μεθοδολογίες, που βασίζονταν σε γενικευμένα θεραπευτικά σχήματα (το ίδιο για όλους), θεωρούνται παρωχημένες.
Οι ασθενείς μπορούν πλέον να λαμβάνουν Ακριβείς Θεραπείες. Οι θεραπείες αυτές έχουν πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα, καθώς:
- Προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στην ίαση. Άρα, το θεραπευτικό όφελος των ασθενών μεγιστοποιείται.
- Περιορίζουν το χρόνο αποθεραπείας.
- Μειώνουν τις περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες σε σχέση με τα θεραπευτικά σχήματα του παρελθόντος.
Επεμβατικές μέθοδοι αντιμετώπισης της Κολπικής Αιμορραγίας, που συνίστανται ανάλογα με την αιτία
Αφού ολοκληρωθεί ο σωστός διαγνωστικός έλεγχος σε συνδυασμό με ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό, αποφασίζεται ο τρόπος αντιμετώπισης. Στην περίπτωση του Ενδομήτριου Πολύποδα και της Υπερπλασίας του ενδομητρίου, γίνεται Υστεροσκόπηση με συνδυασμένη πολυπεκτομή και απόξεση.
Όταν υπάρχει Υποβλεννογόνιο (δηλαδή να εφάπτεται στο ενδομήτριο) Ινομύωμα ή διάφραγμα στη μήτρα, αυτό αφαιρείται πάλι υστεροσκοπικά με τη χρήση laser ή διαθερμίας. Στην περίπτωση κατά την οποία το Ινομύωμα είναι ενδοτοιχωματικό ή μισχωτό, αφαιρείται συνήθως λαπαροσκοπικά, είτε με ανοιχτή τομή κοιλιακά, ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του.
Όταν βέβαια τα Ινομυώματα είναι πολλά ή και μεγάλα και η γυναίκα έχει ήδη παιδιά ή έχει μπει στην Εμμηνόπαυση, το πιο πιθανό είναι να γίνει Λαπαροσκοπική Ολική Υστερεκτομή, δηλαδή αφαίρεση της μήτρας, με ή χωρίς τα εξαρτήματα (ωοθήκες-σάλπιγγες).
Φυσικές Θεραπείες Αποκατάστασης
Βέβαια, το σημαντικότερο αίτιο κολπικής αιμορραγίας, εκτός περιόδου, είναι η ορμονική ανισορροπία. Η ορμονική εκτροπή, σε επίπεδο λειτουργίας ενός οργανισμού σε ασθενείς με Χρόνια Νοσήματα, παρατηρείται σχεδόν πάντα. Μετά από σχετικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν και Ορμονικό προφίλ Bio 4h, ανιχνεύονται οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου. Οι εξετάσεις έχουν προσιτό κόστος και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε δύο με τρεις ημέρες.
Γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση, συστήνονται Θεραπείες Φυσικής Ορμονικής Αποκατάστασης. Με πολλές διαφορετικές μορφές της φυσικής θεραπείας ορμονικής αποκατάστασης (bio-H.R.T.), μπορεί να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής αιμορραγίας, εκτός περιόδου.
Η θεραπευτική αγωγή επιλέγεται μέσα από εκατό περίπου διαφορετικά πρωτόκολλα Φυσικών (Βιομιμητικών) ορμονών και στη συνέχεια εξατομικεύεται βάσει των εργαστηριακών εξετάσεων της Ασθενούς.
Αυτές παρέχουν αυξημένη αντικαρκινική προστασία και αποσκοπούν στην πλήρη αποκατάσταση όλων των συστημάτων του οργανισμού των γυναικών στα βέλτιστα (καλύτερα δυνατά) επίπεδα. Επιπλέον, εν αντιθέσει με τις συνθετικές ορμόνες ή τα αντισυλληπτικά χάπια, δεν προκαλούν καμία επιπλέον επιβάρυνση ή αντένδειξη στο γυναικείο σώμα.
Οι θεραπείες με Φυσικές ορμόνες, αναλόγως με την πάθηση ή τις παθήσεις, την έκταση των βλαβών και τα επιμέρους ευρήματα, μπορούν να διαρκέσουν από έξι μήνες έως ένα χρόνο για την πλήρη αποκατάσταση της κλινικής εικόνας.
Οι ασθενείς δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους, ενώ σταδιακά βλέπουν να βελτιώνεται παράλληλα και η συνολική φυσική κατάσταση στην υγεία τους.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού