Η μόλυνση από τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων (HPV) είναι εξαιρετικά συνηθισμένη στις μέρες μας, παγκοσμίως, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες.
Γιʹ αυτόν τον λόγο μάλιστα, ονομάζεται και σιωπηλή επιδημία, γιατί αφʹ ενός η μόλυνση από HPV είναι τόσο διαδεδομένη πλέον στον πληθυσμό, αφετέρου δε, δεν προκαλεί συνήθως συμπτώματα.
Η πιθανότητα που έχει μια νέα γυναίκα να μολυνθεί από κάποιον από τους ιούς HPV κατά τη διάρκεια της ζωής της υπολογίζεται σε ποσοστό άνω του 80+% διεθνώς.
Περίπου 45+ διαφορετικοί γονότυποι HPV προσβάλλουν εκλεκτικά την πρωκτο-γεννητική περιοχή στη γυναίκα, δηλαδή τον τράχηλο, τον κόλπο, το αιδοίο και τον πρωκτό, ενώ σπάνια μολύνουν και άλλες ανατομικές περιοχές. Ταξινομούνται δε, σε χαμηλού κινδύνου HPV (Low Risk) και υψηλού κινδύνου HPV (High Risk) .
Οι υψηλού κινδύνου γονότυποι HPV, είναι δεκαπέντε (15) τύποι, που έχουν χαρακτηρισθεί ως ογκογόνοι και μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο, κυρίως στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και σε άλλες περιοχές του ανθρώπινου σώματος, όπως είναι ο πρωκτός, το αιδοίο και η στοματοφαρυγγική κοιλότητα.
Στις νέες γυναίκες η μόλυνση, ακόμη και από τους HPV υψηλού κινδύνου, καταστέλλεται μέχρι και σε ποσοστό 90%, μέσα σε 2-3 χρόνια, αρκεί να φροντίσουμε συνολικά για την ενίσχυση της κυτταρικής της ανοσίας.
Στο 10+% των νέων γυναικών και περίπου στο 10-20% των γυναικών άνω των 30 ετών, η μόλυνση από τους ογκογόνους HPV δεν καθίσταται δυνατόν να κατασταλεί από το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Αυτή η μικρή μερίδα γυναικών βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση προκαρκινικών αλλοιώσεων και καρκίνων στο μέλλον.
Όσον αφορά στον τράχηλο της μήτρας, συνήθως μεσολαβούν 10-30 χρόνια από τη μόλυνση μέχρι τον καρκίνο.
Συνήθως, προηγούνται του καρκίνου οι προκαρκινικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας (CIN 2-3 ή HG-SIL), τις οποίες μπορούμε να ανιχνεύσουμε με τεστ Παπανικολάου υγρής κυτταρολογίας, HPV-DNA-Typing και κολποσκόπηση ή καλύτερα Ψηφιακή Κολποσκόπηση και να τις αφαιρέσουμε.
Τι είναι οι ιοί-HPV;
Πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία ιών, που ονομάζονται ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Ηuman Papilloma Viruses), και είναι πλέον γνωστοί διεθνώς με τα αρχικά HPV. Έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 150 διαφορετικοί τύποι ιών HPV.
Οι ιοί είναι οι μικρότεροι σε μέγεθος μολυσματικοί παράγοντες. Στο σχήμα φαίνεται το σωματίδιο ενός HPV. Έχει διάμετρο 54 nm (1 nm = 1 δισεκατομμυριοστό του μέτρου) και απαρτίζεται από διπλή κυκλική έλικα DNA, που βρίσκεται εσωτερικά και την κάψα, που βρίσκεται εξωτερικά.
hpv_1 Η κάψα του HPV προφυλάσσει το DNA του και αποτελείται από πρωτεΐνες. Τα εμβόλια που κυκλοφόρησαν περιέχουν πρωτεΐνες της κάψας ορισμένων τύπων HPV. Το αμυντικό μας σύστημα εκλαμβάνει αυτά τα ιόμορφα «σωματίδια», που λέγονται διεθνώς VLP’s (Virus Like Particles), ως πραγματικούς HPV και παράγει αντισώματα.
Ονοματολογία και ταξινόμηση των HPV
Οι HPV γονότυποι, διακρίνονται με βάση τη σύνθεση του γενετικού τους υλικού σε υποομάδες, στις ακόλουθες υποομάδες :
Η πρώτη και μεγαλύτερη υποομάδα, αντιπροσωπεύεται από HPV τύπους που προσβάλλουν το επιθήλιο του κατώτερου γεννητικού συστήματος. Περισσότεροι από 40 τύποι HPV ανήκουν σε αυτήν την ομάδα, με κύριο εκπρόσωπο τον HPV 16.
Η δεύτερη υποομάδα, αντιπροσωπεύεται από HPV τύπους που συναντώνται στις αλλοιώσεις της μυρμηκιοειδούς επιδερμοδυσπλασίας (Epidermodysplasia verruciformis – EV), καθώς και σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα, με κύριο εκπρόσωπο τον HPV 5.
Η τρίτη υποομάδα, περιλαμβάνει ιικούς τύπους που ανευρίσκονται κυρίως σε δερματικές αλλοιώσεις, με κύριο εκπρόσωπο τον HPV 4.
Η τέταρτη και τελευταία υποομάδα, εμφανίζει μεγάλη ετερογένεια και περιέχει HPV τύπους με μικρή συγγένεια μεταξύ τους, όπως οι HPV 1, 63 και 41.
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)
HPV Θηλώματα
Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί περισσότεροι από 150 διαφορετικοί τύποι HPV με βάση τη μοριακή βιολογία. Από τους τύπους αυτούς, σαράντα (40) είναι βλεννογονοτρόποι και προσβάλλουν εκλεκτικά την πρωκτο-γεννητική περιοχή στη γυναίκα, δηλαδή τον τράχηλο, τον κόλπο, το αιδοίο και τον πρωκτό, ενώ σπάνια μολύνουν άλλα επιθήλια ή άλλες ανατομικές περιοχές. Δεκαπέντε (15) περίπου τύποι έχουν χαρακτηρισθεί ως ογκογόνοι, γιατί μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν καρκίνο, κυρίως στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και σε άλλες περιοχές του ανθρώπινου σώματος, όπως είναι ο πρωκτός, το αιδοίο και η στοματοφαρυγγική κοιλότητα.
Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι ένας μικρός σε μέγεθος DNA ιός , ο οποίος περιβάλλεται από ένα εικοσαεδρικό πρωτεϊνικό καψίδιο 72 καψομεριδίων. Το γονιδίωμα του HPV έχει μέγεθος 8.000 ζεύγη βάσεων, ενώ το ιικό DNA παρουσιάζει ομοιότητες με το κυτταρικό και έχει τη μορφή μικρού χρωμοσώματος.
Η μετάδοση των διάφορων τύπων HPV στα γεννητικά όργανα πραγματοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης . Η μετάδοση του ιού πραγματοποιείται επίσης, μέσω της δερματικής επαφής.
Η ανταπόκριση του ανοσολογικού συστήματος στην HPV λοίμωξη είναι αργή και συχνά καθυστερεί έως και αρκετούς μήνες μετά την ανίχνευση του HPV DNA στον τράχηλο της μήτρας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, προσβεβλημένες γυναίκες ενδέχεται να μην αναπτύξουν ποτέ αντισώματα!. Μόνο το 50%-60% των γυναικών αναπτύσσουν τελικά αντισώματα κατά του HPV μετά από φυσική λοίμωξη.
Να είστε καλά
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική