Ενα από τα πιο συχνότερα παγκοσμίως ιατρικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τις περισσότερες γυναίκες, είναι οι κολπίτιδες. Διάφοροι μύκητες, βακτήρια και παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν αυτή την ασθένεια. Περίπου το 35% όλων των γυναικών επηρεάζονται από αυτή τη φλεγμονή μία φορά στη ζωή τους. Εάν μια κολπίτιδα ανιχνεύεται εγκαίρως και αντιμετωπίζεται ανάλογα, μπορεί εύκολα να επουλωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες .
Τι ακριβώς είναι η κολπίτιδα;
Ο όρος κολπίτιδα περιγράφει μια χρόνια ή οξεία κολπική φλεγμονή. Οι γυναίκες όλων των ηλικιών μπορεί να επηρεαστούν από την κολπίτιδα.Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές μολυσματικές ασθένειες των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Συμπτώματα κολπίτιδας
Η αυξημένη κολπική έκκριση, η αλλαγή στο χρώμα, η οσμή είνα από τα σαφέστερα σημάδια της κολπίτιδας.
Η καύση και ο πόνος στην περιοχή του κόλπου είναι επίσης συμπτώματα κολπίτιδας. Ο πόνος μπορεί να συμβεί τόσο κατά τη συνουσία όσο και ανεξάρτητα από ένα μηχανικό ερέθισμα. Ακόμα και οδυνηρή ούρηση είναι δυνατή.
Μικρή κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος.
Αιτίες
Φαίνεται πως μία σύνθετη ισορροπία εξασφαλίζει την παρουσία φυσιολογικής κολπικής χλωρίδας, με σημαντικούς μικροοργανισμούς τους γαλακτοβάκιλους, τα βακτηρίδια και τους μύκητες.
Ορμονικές επιδράσεις αναγνωρίζονται, ιδιαιτέρως προεφηβικά και μετά την εμμηνόπαυση. Προεφηβικά απουσιάζουν οι γαλακτοβάκιλοι. Στη διάρκεια της πρώτης φάσεως του κύκλου παρατηρείται αύξηση των αναερόβιων του γένους Bacteroides spp. Κατά την έμμηνο ρύση παρατηρείται μείωση του αριθμού των μικροβίων (κυρίως των γαλακτοβακίλων).
Μετά την εμμηνόπαυση παρατηρείται σημαντική ελάττωση του αριθμού των γαλακτοβακίλων. Επί Θεραπείας με συνθετικά οιστρογόνα και Αντισυλληπτικά δισκία, με τη χρήση αντιμικροβιακών, σε Διαβήτη και κατά την προχωρημένη εγκυμοσύνη, ενισχύεται η παρουσία μυκήτων. Το φυσιολογικό PΗ της γυναίκας αναπαραγωγικής ηλικίας είναι 3,8-4,2 και συνήθως αναστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
Η Αιδοιοκολπική Καντιντίαση οφείλεται σε διάφορα είδη Candida, και η Τριχομοναδική Κολπίτιδα στο αναερόβιο μαστιγωτό παράσιτο Trichomonas vaginalis. Η Βακτηριακή Κόλπωση ή Βακτηριδιακή Κολπίτιδα, αποτελεί γενικότερο όρο, και παλαιότερα ονομαζόταν μη ειδική κολπίτιδα ή κολπίτιδα σχετιζόμενη με Gardnerella vaginalis. Η βακτηριακή κόλπωση αναφέρεται στην απώλεια γαλακτοβακίλων του κόλπου που παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου και υπερανάπτυξη άλλων μικροοργανισμών, όπως Gardnerella vaginalis, Mycoplasma hominis και αναερόβιων του κόλπου, ενώ φλεγμονή (υποδηλουμένη από την παρουσία λευκοκυττάρων στο κολπικό έκκριμα) μπορεί να απουσιάζει.
Άλλα αίτια τραχηλίτιδας και κολπίτιδας είναι, Chlamydia trachomatis, τριχομονάδα, Neisseria gonorrhoeae, Καντιντισιακή από Candida spp, Απλός έρπητας (Herpes simplex virus-HSV), Βακτηριακή κόλπωση (Bacterial vaginosis), Ureaplasma urealyticum, Mycoplasma genitalium
Σπανιότερα λοιμώδη αίτια είναι, Στρεπτόκοκκοι (ομάδας Α και Β), Bacteroides spp, Κυτταρομεγαλοϊός (CMV), Τραυματισμοί (π.χ. από διάφραγμα, κολπικά υποθέματα), Φυσιολογική λευκόρροια, Νεοπλασία, κακοήθεια, Ατροφική κολπίτιδα,Συστηματικές φλεγμονώδες νόσοι (νόσος Behcet), Αποφολιδωτική φλεγμονώδης κολπίτιδα, Ακτινοβολία, Κυτταρολυτική κόλπωση, Υπερευαισθησία ή χημικός ερεθισμός από λάτεξ,, Στρεπτοκοκκική κολπίτιδα, Κολπικές πλύσεις ή αντισυλληπτικές κρέμες κ.ά.
Παράγοντες κινδύνου
Διάφοροι παράγοντες κινδύνου μπορεί να ευνοούν την ανάπτυξη κολπικής φλεγμονής.Αυτά περιλαμβάνουν:
- Φτωχή υγιεινή
- Συχνές αλλαγές εταίρων
- Ξένα σώματα που βρίσκονται στον κόλπο
- Μεταβολικές παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, το σύνδρομο Cushing ή η παχυσαρκία
- Έλλειψη σιδήρου
- Γενετικές προδιαθέσεις
Διάγνωση κολπικής φλεγμονής
Η διάγνωση από τον γυναικολόγο απαιτεί λήψη ιατρικού ιστορικού και κλινική εξέταση της ασθενούς, συνήθως η οριστική διάγνωση επιτυγχάνεται με την καλλιέργεια κολποτραχηλικού υγρού. Αυτή η εξέταση είναι απαραίτητη προκειμένου να εντοπιστεί ποιο ακριβώς μικρόβιο είναι υπεύθυνο και στη συνέχεια να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.
Με έγκαιρη και συνεπή θεραπεία, η κολπική φλεγμονή μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς περαιτέρω επιπλοκές.
Κολπίτιδες που επιμένουν
Όταν οι γυναικολογικές λοιμώξεις και οι φλεγμονές των έσω και έξω γεννητικών οργάνων γίνονται χρόνιες, δηλαδή επιμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα, επιβαρύνουν την Γυναίκα στην καθημερινότητα της, τόσο ψυχολογικά όσο και στην σεξουαλική της ζωή, αλλά και τον σύντροφο της.
Μία λοίμωξη επιμένει, είτε γιατί ο αιτιολογικός/οί παράγοντας/ντες δεν έχει εντοπιστεί με ακρίβεια, άρα δεν έχει αντιμετωπιστεί θεραπευτικά σωστά (υποθεραπεία) και αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές έχουμε περισσότερους από έναν υπεύθυνους παράγοντες, είτε λόγω πτώσης του Ανοσοποιητικού συστήματος, ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια. Η πιθανότητα μόνιμων βλαβών στην περιοχή αυξάνεται δραματικά. Έτσι η οποιαδήποτε αρχικά καλοήθης κατάσταση, μπορεί να αντιστραφεί, λόγω χρονιότητας της φλεγμονής.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι η περίπτωση πολλαπλών υποτροπών, δηλαδή λοιμώξεων οι οποίες παροδικά υποχωρούν μετά από οποιοδήποτε θεραπευτικό σχήμα, ενώ στην συνέχεια επανεμφανίζονται και μάλιστα με πιο έντονα συμπτώματα, είναι ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγων σε όλα τα ανωτέρω και αποτελεί σαφή ένδειξη μείωσης της φυσικής άμυνας του οργανισμού.
Θεραπεία
Το σημαντικότερο βήμα είναι να αποκλείεται η ύπαρξη τραχηλίτιδας
Μόνο μετά από προσεκτική διερεύνηση και αναγνώριση του αιτίου μπορεί να δοθεί ικανοποιητική θεραπευτική αγωγή. Σε περιπτώσεις καντιντιασικής κολπίτιδας και βακτηριακής κολπώσεως, ο σεξουαλικός σύντροφος μπορεί να μην χρήζει αγωγής, μόνο εάν δεν υπάρχει καμία επαφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας και εκτός από δύσκολα υποτροπιάζοντα περιστατικά. Καλό όμως είναι για να αποφεύγονται οι υποτροπές λόγω επαναλοίμωξης της γυναίκας από τον ασυμπτωματικό (για την ώρα) πολλές φορές άντρα, να γίνεται πάντα και θεραπεία του συντρόφου – συζύγου, ενώ η τριχομοναδική λοίμωξη απαιτεί πάντα θεραπεία και του συντρόφου.
Η φυσιολογική λευκόρροια δεν χρήζει ειδικής θεραπείας. Οι ασθενείς που λαμβάνουν μετρονιδαζόλη θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για 24 ώρες μετά την ολοκλήρωσή της. Η κρέμα κλινδαμυκίνης έχει ως βάση έλαια, και μπορεί να έχει επίδραση στα προφυλακτικά από λάτεξ και στα διαφράγματα.
Για να είστε πάντα καλά
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική