Ο όρος κυκλοθυμία χρησιμοποιείται ευρύτατα από το γενικό πληθυσμό με σκοπό να επισημανθούν οι διαφορετικές εκδηλώσεις του χαρακτήρα ή της συμπεριφοράς ενός ατόμου. Για παράδειγμα κάποιος που κάποιες φορές παρουσιάζεται ευερέθιστος και γκρινιάρης και άλλες ήρεμος και διαλλακτικός μπορεί να χαρακτηριστεί κυκλοθυμικός. Σε άλλες περιπτώσεις κυκλοθυμικός χαρακτηρίζεται ως κάποιος που δεν ξέρει τι θέλει. Κυκλοθυμία ορίζεται ως μια εναλλαγή της συναισθηματικής κατάστασης (θυμικό). Βάσει των κριτηρίων του DSM V , δηλαδή του σύγχρονου αμερικανικού διαγνωστικού εγχειριδίου, για να πούμε ότι κάποιος έχει κυκλοθυμική διαταραχή χρειάζεται να έχει πολλές τέτοιες εναλλαγές μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 χρόνων στη ζωή του και στο οποίο διάστημα να μην έχει νιώσει καλά (νορμοθυμικά) για πάνω από 2 μήνες.
Η κυκλοθυμία είναι διαταραχή της ψυχικής διάθεσης και εκδηλώνεται με εναλλαγές έντονου κυκλικού συναισθήματος και καταθλιπτικών επεισοδίων. Χαρακτηριστικό της κυκλοθυμίας είναι ότι έχει ενδογενή αίτια, η αλλαγή της διάθεσης προέρχεται δηλαδή από το ίδιο το άτομο και δεν οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες.
Διαγνωστικά κριτήρια (DSM-IV-TR):
- Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο χρόνων της διαταραχής ο ασθενής δεν έχει καλύψει αρκετά κριτήρια για να του δοθεί η διάγνωση για διπολική διαταραχή ή για κλινική κατάθλιψη.
- Τα συμπτώματα διατηρούνται για τουλάχιστον δύο χρόνια και ο ασθενής έχει παρουσιάσει υπομανιακά επεισόδια και περιόδους χαμηλής διάθεσης τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια για κλινική κατάθλιψη.
- Η μεγαλύτερη περίοδος που ο ασθενής ήταν ελεύθερος συμπτωμάτων ήταν για δύο μήνες.
- Η διαταραχή δεν μπορεί να εξηγηθεί από κάποια άλλη ασθένεια όπως π.χ σχιζοφρένεια.
- Τα συμπτώματα δεν πρέπει να έχουν προκληθεί από κάποια οργανική πάθηση ή από τη χρήση κάποιων φαρμάκων.
- Τα συμπτώματα προκαλούν στον ασθενή κλινικά μεγάλη καταπόνηση καθώς και κοινωνική δυσλειτουργικότητα.
- Ένα άτομο με αυτή τη διαταραχή μπορεί να εμφανίσει περιόδους ευφορίας, αύξηση της ενέργειας και μειωμένη ανάγκη για ύπνο σε μία φάση, ακολουθούμενη από έντονες διακυμάνσεις της διάθεσης, καταθλιπτική κατάσταση με αρνητικότητα και θλίψη χωρίς κάποιο προφανή λόγο.
- Αυτές οι διακυμάνσεις της διάθεσης δεν είναι τόσο σοβαρές όσο στην διπολική διαταραχή.
- Η κυκλοθυμία είναι στη διπολική διαταραχή ό,τι είναι η δυσθυμία στην κλινική κατάθλιψη.
Υπάρχει σε ένα ποσοστό των κυκλοθυμικών συννοσηρότητα με διαταραχή προσωπικότητας, κυρίως του δεύτερου φάσματος (π.χ. οριακή). Επίσης συνυπάρχει ενίοτε κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών, γεγονός που δυσκολεύει την αντιμετώπιση.
Η αντιμετώπιση της κυκλοθυμίας είναι συνήθως ψυχοθεραπευτική. Η αντιμετώπιση είναι αναγκαία γιατί έτσι βελτιώνεται η υποκειμενική ψυχική πίεση που βιώνει το άτομο, αυξάνεται η λειτουργικότητά του και μειώνεται η πιθανότητα μετάπτωσης σε σοβαρότερες συναισθηματικές διαταραχές.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού