Νυχτερινή Εφίδρωση
Τρεις στις τέσσερεις γυναίκες στην εμμηνόπαυση ταλαιπωρούνται από εξάψεις και εφιδρώσεις, οι οποίες αποτελούν συνήθως ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Οι εξάψεις χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση έντονης θερμότητας στο στήθος η οποία επεκτείνεται στο λαιμό ή και στο πρόσωπο και ακολουθείται από άγχος, ταχυπαλμία και έντονη εφίδρωση. Οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, και περισσότερο κατά τον ύπνο. Η εμμηνόπαυση είναι από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες νυχτερινής εφίδρωσης στις γυναίκες.
Εξάψεις και Εμμηνόπαυση
Μια από τις συχνότερες αιτίες της νυχτερινής εφίδρωσης είναι οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας που προκαλεί η εμμηνόπαυση, οι οποίες οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές στο γυναικείο σώμα. Η απότομη πτώση της παραγωγής οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει ορμονικές διαταραχές στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν μια απότομη αύξηση στην θερμοκρασία του σώματος, μέχρι και 6 βαθμούς.
Μια μελέτη από τη Βορειοαμερικανική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (NAMS) υποδεικνύει ότι οι εξάψεις αυξάνουν και τον κίνδυνο για διαβήτη, ιδιαίτερα όταν αυτές συνδυάζονται και με νυχτερινή εφίδρωση.
Σε ένα πληθυσμιακό δείγμα πάνω από 150.000 γυναικών και σε ποσοστό 33% αυτών, δήλωσαν ότι κατά την εμμηνόπαυση ταλαιπωρήθηκαν από εξάψεις και το εν λόγω σύμπτωμα συσχετίστηκε με 18% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη.
Οι πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη ήταν περισσότερες όσο πιο σοβαρές ήταν οι εξάψεις και όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκειά τους.
Πώς η έλλειψη Οιστρογόνων επηρεάζει τον Εγκέφαλο
Κατεχολαμίνες, Προσταγλανδίνες, Νευροδιαβιβαστές, αλλάζουν ποσοτικά και ποιοτικά. Η ελάττωση των Οιστρογόνων, τα οποία περιμένει ο Εγκέφαλος και το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα της γυναίκας, να γεμίσουν τους Υποδοχείς Οιστρογόνων που έχουν, για να εκτελέσουν ομαλά τις λειτουργίες τους, προκαλούν πλέον αλλαγές.
Ο Υποθάλαμος (στο «Στρατηγείο» του εγκεφάλου), δεν λαμβάνει το μήνυμα να σταματήσει την έκκριση της ορμόνης του GnRH, με αποτέλεσμα να εκκρίνει αυξημένα ποσά.
Αυτή δρα στον Πρόσθιο Λοβό της Υπόφυσης, η οποία ακολούθως εκκρίνει αυξημένα ποσά της ορμόνης LH. Ταυτόχρονα, τα χαμηλά ποσά Οιστρογόνων, δεν ασκούν κατασταλτική δράση στην έκκριση μιας άλλης ορμόνης, της Νορεπινεφρίνης, η οποία κάνει δύο δουλειές. Η Νορεπινεφρίνη από τη μια ρυθμίζει και αυτή, την έκκριση της GnRH από τον Υποθάλαμο και από την άλλη, ρυθμίζει το Θερμορυθμιστικό Κέντρο του Εγκεφάλου. Με χαμηλά λοιπόν τα οιστρογόνα, εκκρίνεται άφθονη Νορεπινεφρίνη στην 3η κοιλία του Εγκεφάλου.
Η Νορεπινεφρίνη αυξάνει την έκκριση GnRH, αυτή με τη σειρά της την έκκριση LH, αλλά ταυτόχρονα ενεργοποιεί τα θερμορυθμιστικά κέντρα στον Υποθάλαμο.
Με τον τρόπο αυτόν, συμβαίνει Περιφερική Αγγειοδιαστολή, αύξηση του ρυθμού των καρδιακών παλμών κατά 15 περίπου ανά λεπτό, αίσθημα έξαψης και εφίδρωση. Η θερμοκρασία στο δέρμα της γυναίκας, ανεβαίνει ξαφνικά 7 με 8°C και επανέρχεται σε μισή ώρα περίπου. Αυτός, είναι ένας από τους εκατοντάδες μηχανισμούς που υπάρχουν και τελούνται στο γυναικείο οργανισμό.
Για τις Αγγειοκινητικές Διαταραχές στο σύνολό τους, θα πρέπει να τονίσουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό.
Σε περίπτωση εμμηνόπαυσης μπορεί να ακολουθηθεί θεραπεία με Φυσικές (βιομιμητικές) ορμόνες για την αποκατάσταση και την εξισορρόπηση των ορμονών, ώστε να σταματούν τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως η νυχτερινή εφίδρωση.
Φυσικές Ορμονικές θεραπείες Αποκατάστασης
- Εξαφάνιση συμπτωμάτων Εμμηνόπαυσης (πονοκέφαλος, εξάψεις, εφίδρωση, αϋπνία, εκνευρισμός, κατάθλιψη, τριχόπτωση)
- Χωρίς παρενέργειες
- Προφύλαξη από Οστεοπόρωση
- Προφύλαξη από Καρδιαγγειακά Νοσήματα
- Χωρίς χημικές ουσίες
- Διαχείριση βάρους
- Ορμόνες Πανομοιότυπες με τις ανθρώπινες, με ακριβώς ίδια χημική σύσταση και δομή
Οι εξετάσεις που απαιτούνται έχουν προσιτό κόστος και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε δύο με τρεις ημέρες.
Η θεραπευτική αγωγή επιλέγεται μέσα από εκατό περίπου διαφορετικά πρωτόκολλα Φυσικών (Βιομιμητικών) ορμονών και στη συνέχεια εξατομικεύεται βάση ευρημάτων και δεικτών.
Οι θεραπείες με Φυσικές ορμόνες, αναλόγως την πάθηση ή τις παθήσεις, την έκταση των βλαβών και τα επιμέρους ευρήματα, μπορούν να διαρκέσουν από τρεις μήνες έως ένα χρόνο για την πλήρη αποκατάσταση της κλινικής εικόνας της ασθενούς.
Δεν απαιτείται καμία αλλαγή της καθημερινότητας, ενώ σταδιακά βελτιώνεται και η συνολική φυσική κατάσταση της υγείας. Επαναφορά σε πρότερα επίπεδα ευεξίας.
Οι συγκεκριμένες θεραπείες σε κλινική πράξη χρησιμοποιούνται παγκοσμίως συστηματικά από το 1993, με χώρα αφετηρίας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Άλλα αίτια που προκαλούν Νυχτερινές εφιδρώσεις.
Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν εφίδρωση. Οι άνθρωποι που παίρνουν ινσουλίνη ή χάπια για τον διαβήτη μπορεί να έχουν υπογλυκαιμία κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που συνοδεύεται από εφίδρωση.
Πολλά φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τον ρυθμό της καρδιάς και να προξενήσουν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων της επιφάνειας του δέρματος, κάτι που φέρνει υπερβολική εφίδρωση. Τα αντιπυρετικά και τα φάρμακα που κατεβάζουν τον πυρετό είναι οι συνηθέστεροι ύποπτοι. Τα αντικαταθλιπτικά είναι μια ακόμα κατηγορία φαρμάκων που προκαλεί νυχτερινή εφίδρωση.
Οι λοιμώδεις νόσοι όπως η φυματίωση και το AIDS είναι επίσης γνωστό ότι προκαλούν εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο μεγάλης διάρκειας πυρετός που συνοδεύεται από νυχτερινή εφίδρωση είναι συχνό σύμπτωμα στα άτομα που είναι θετικά στον ιό HIV. Η ασθένεια του Hodgkin, ένα είδος λεμφώματος είναι άλλη μια λοιμώδης νόσος που προκαλεί πυρετό και πολύ έντονη νυχτερινή εφίδρωση στους πάσχοντες.
Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών αργά το βράδυ πριν τον ύπνο καθώς και η κατανάλωση φαγητού με πολλά μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινή εφίδρωση.
Τέλος, μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από μια πάθηση που ονομάζεται υπερίδρωση ή υπεριδρωσία, η οποία προκαλεί συχνά περιστατικά έντονης εφίδρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας ή και της νύχτας.
Ο ύπνος σε δροσερό περιβάλλον με ελαφρά, μη συνθετικά κλινοσκεπάσματα και πιτζάμες από υφάσματα που «αναπνέουν» βοηθά. Το ίδιο και ένα ελαφρύ αντιιδρωτικό στα σημεία του σώματος που ιδρώνουν περισσότερο –μασχάλες, χέρια, πόδια, πλάτη, στήθος, ή όπου αλλού κρίνεται χρήσιμο. Το αλκοόλ, η καφεΐνη, τα βαριά ή πικάντικα φαγητά 2-3 ώρες πριν την κατάκλιση ας αποφεύγονται.
Χρήσιμη είναι και η καθημερινή άσκηση για την διατήρηση φυσιολογικού βάρους, η κατανάλωση άφθονου νερού κατά την διάρκεια της ημέρας και –για τους πιο προχωρημένους– οι ασκήσεις χαλαρωτικών αναπνοών πριν τον ύπνο.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού