Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα, που οδηγεί σε πολλαπλά Χρόνια Νοσήματα τις γυναίκες και οφείλεται άμεσα στην πτώση των Ορμονών τους, είναι η Οστεοπόρωση.
- Η Οστεοπόρωση, προσβάλλει τις γυναίκες 8 φορές περισσότερο, σε σχέση με τους άντρες, συνολικά.
- Μια στις δυο γυναίκες μετά την ηλικία των 50 ετών, θα υποφέρει τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή της από κάταγμα, που οφείλεται σε Οστεοπόρωση.
- Η Οστεοπόρωση πλήττει 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως ανά έτος!!!
- Σε Εμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 40 ετών έως 60 ετών, τα Κατάγματα αυξάνονται κατά 10 φορές, κάτι που δε συμβαίνει στους άντρες. Οι συχνότερες θέσεις εντόπισης καταγμάτων στις γυναίκες κατά την Εμμηνόπαυση είναι: Κατάγματα Σπονδύλων, Αυχένα, Κεφαλής Μηριαίου Οστού, Καρπού ιδίως στο άκρο της κερκίδας (κάταγμα Colles).Tα κατάγματα Colles στηνκερκίδα, συμβαίνουν 10 φορές συχνότερα στις γυναίκες ηλικίας 55 ετών, σε σχέση με τις γυναίκες ηλικίας 35 ετών.
Πώς και γιατί οι γυναίκες παθαίνουν Οστεοπόρωση στην Εμμηνόπαυση;
Μηχανισμός Οστεοπόρωσης
Μόλις πέφτουν τα επίπεδα Οιστρογόνων και Προγεστερόνης στη γυναίκα, τα οστά της αρχίζουν να γερνούν πολύ γρήγορα. Η σχέση αυτή Ορμονών και Οστεοπόρωσης είναι γνωστή απο το 1941!
Ανεξάρτητα δε της ηλικίας της γυναίκας, μόλις βρεθεί σε Εμμηνόπαυση, εμφανίζει Οστεοπόρωση. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο εντονότερη γίνεται.
Τα Οστά, έχουν το δικό τους κύκλο ζωής και μεταβολισμού. Έναν ρυθμό ανάπτυξης, ζωής και θανάτου που κυβερνάται από τα Οιστρογόνα και την Προγεστερόνη.
Η πτώση των Οιστρογόνων κατά την Περιεμμηνόπαυση, σημαίνει ότι μεσοκυκλικά τα Οιστρογόνα, δε φτάνουν σε μέγιστες τιμές (peak) για 48 περίπου ώρες, όπως θα έπρεπε κανονικά, για να γίνει Ωοθυλακιορρηξία.
Με την Ανωοθυλακιορρηξία που συμβαίνει, δε μπορεί να παραχθεί Προγεστερόνη και δεν γίνεται ενεργοποίηση των υποδοχέων της, για να κατασκευαστεί οστό.
Έτσι, ξεκινά η Οστεοπενία αρχικά και κατόπιν η Οστεοπόρωση.
Τα Οιστρογόνα επίσης, ελέγχουν την Οστεοκλαστική δραστηριότητα. Οι Οστεοκλάστες (osteoclasts) είναι οστικά κύτταρα , τα οποία τρώνε το παλιό οστό και το αποδομούν.
Η Προγεστερόνη από την άλλη, ελέγχει την Οστεοβλαστική δραστηριότητα. Οι Οστεοβλάστες (osteoblasts)είναι οστικά κύτταρα, τα οποία χτίζουν φρέσκο,καινούργιο οστό.
Στην περίπτωση των οστών, η Προγεστερόνη αναπτύσσει νέο οστό, ενώ τα Οιστρογόνα αποδομούν, ώστε να κατασκευαστεί και πάλι φρέσκο οστό,τον επόμενο μήνα. Με τον επόμενο κύκλο,περίοδο,της γυναίκας.
Χωρίς αυτήν την Ορμονική Ισορροπία, μπορούν να συμβούν δύο καταστάσεις:
Είτε χωρίς Οιστρογόνα, οι οστεοκλάστες δε θα λειτουργούν και τα οστά θα αναπτύσσονται συνεχώς, μπαίνοντας σε μια κατάσταση παρόμοια με τον καρκίνο (δηλαδή συνεχής αύξηση και ανάπτυξη νέων οστικών κυττάρων, ανεξέλεγκτα).
Είτε χωρίς Προγεστερόνη καθόλου, τα Οιστρογόνα χωρίς εξισορρόπιση, μόνα τους και ανενόχλητα, θα προάγουν τους οστεοκλάστες. Αυτοί, « τρώγοντας» συνεχώς οστίτη ιστό, κάνουν τα οστά της γυναίκα λεπτά, πορώδη και εύθραυστα, οδηγώντας την στην Οστεοπόρωση.
Όσο λοιπόν οι Ορμόνες της γυναίκας, τα Οιστρογόνα και η Προγεστερόνη της, είναι σε Ισορροπία και Φυσιολογικά επίπεδα,όλα λειτουργούν βέλτιστα. Τα μεταλλικά στοιχεία και οι ανόργανες ουσίες,οι πρωτεΐνες και τα άλατα φωσφορικού ασβεστίου που αποδομούνται από τους οστεοκλάστες,χρησιμοποιούνται και πάλι από τους οστεοβλάστες,για να κατασκευάσουν νέο,ισχυρό οστό.Έτσι τα οστά, γίνονται συνεχώς «καινούργια»,στέρεα και δυνατά.
Όταν όμως οι Ορμόνες εκπίπτουν,τότε τα δομικά υλικά των οστών που αναφέραμε ,χάνονται με τα ούρα μετά την αποδόμησή τους. Δεν ξαναχρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται όλο και περισσότερο λεπτά, εύθρυπτα και εύθραυστα. Οστεοπορωτικά.
Συμπέρασμα
Καμιά γυναίκα δεν πεθαίνει από τις εξάψεις ή από την ατροφική κολπίτιδα. Το 20% όμως των γυναικών με κάταγμα στην πύελο, μπορεί να πεθάνει σε 3 μήνες. Η οστεοπόρωση είναι μία διαδικασία που μπορούμε να προβλέψουμε ή να αντιστρέψουμε με ανάλογες στοχευμένες θεραπείες και κυρίως με φυσικό τρόπο.
Αγωγές που αποκαθιστούν τις ανεπάρκειες σε κυτταρικό επίπεδο, Βιομιμητικές ορμόνες, Βιταμίνες, Ιχνοστοιχεία που επαναφέρουν την κυτταρική ισορροπία και αποκαθιστούν την οποιαδήποτε ανεπάρκεια. Οι ασθενείς μπορούν να απολαμβάνουν ποιότητα ζωής, έχοντας αποκαταστήσει, τη Βιοχημική και Δομική Ισορροπία του οργανισμού.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού