Οι Διαταραχές στη Συμπεριφορά της γυναίκας επιδεινώνονται, χωρίς να το θέλει. Γίνεται νευρική, επιθετική, ευαίσθητη, εύθραυστη, καταθλιπτική, ευέξαπτη.
Οι Εναλλαγές Συναισθήματος και οι γρήγορες μεταπτώσεις της Διάθεσης, είναι καθημερινό φαινόμενο. Αισθήματα Θυμού, Απογοήτευσης, Απώλειας, Έντασης, Λύπης , Εγκατάλειψης, Θλίψης, Φόβου και Ενοχών, την κατακλύζουν.
Εγκλωβισμένη, μόνη και χαμένη, μέσα στο χάος των αρνητικών συναισθημάτων, που εκλύονται μέσα της, αντί να εκκρίνονται οι πολύτιμες ορμόνες της, Οιστρογόνα και Προγεστερόνη, πέφτει ολοένα, αβοήθητη.
Η απόγνωση για βοήθεια, την οδηγεί στις αποσπασματικές προσεγγίσεις και θεραπείες. Θεραπείες των Συμπτωμάτων. Θεραπείες με «Ρυθμιστές Συναισθήματος», Υπναγωγά, Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης (SSRIs), Αναστολείς Επαναπρόσληψης Νορεπινεφρίνης (SNRIs).
Εγκεφαλικές Λειτουργίες εκπίπτουν
Χωρίς τη ρυθμικότητα και την έκκριση Οιστρογόνων και Προγεστερόνης κατά την Εμμηνόπαυση, όλο το Νευρικό Σύστημα και ο Εγκέφαλος της γυναίκας, χάνουν καθημερινά ολοένα και περισσότερες λειτουργίες.
Οι λειτουργίες όμως του Εγκεφάλου και του Κ.Ν.Σ. (Κεντρικού Νευρικού Συστήματος), είναι ο έλεγχος της εύρρυθμης λειτουργίας όλου του οργανισμού. Όλων των οργάνων – Καρδιά – Ήπαρ (συκώτι) – Πάγκρεας – Στομάχι – Ανοσοποιητικό Σύστημα. Όλα αυτά τα όργανα, έχουν κοινή εμβρυολογική προέλευση, από το «Νευρικό Λοφίο» (Neural Crest).
Εγκέφαλος – Κ.Ν.Σ. – Καρδιά – Πάγκρεας – Ήπαρ – Στομάχι, όλα συνδέονται μέσω του Νωτιαίου Μυελού και αντιδρούν με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω του Ανοσοποιητικού Συστήματος. Από τη στιγμή που γεννιέται το έμβρυο και μετά, σε ολόκληρη τη Ζωή.
Όλα αυτά τα όργανα, ανταποκρίνονται και αντιδρούν, όχι μόνο στις Ορμόνες, για τις οποίες έχουν τους αντίστοιχους Υποδοχείς, αλλά και σε Πρωτεΐνες.
Οι πρωτεΐνες αυτές, ονομάζονται Νευροδιαβιβαστές (neurotransmitters), όπως η Σεροτονίνη, η Ντοπαμίνη, η Ακετυλοχολίνη.
Οι Νευροδιαβιβαστές αυτοί, «ανοίγουν» και «κλείνουν» τους διακόπτες επικοινωνίας, σε εγκεφαλικά κύτταρα που λέγονται «Νευρώνες» , καθώς και σε όργανα στόχους του οργανισμού και μύες.
Όλες οι λειτουργίες του σώματος, από τη Σκέψη και την Κίνησή μας, μέχρι και τις Αυτόνομες Λειτουργίες, όπως η Αναπνοή και οι χτύποι της Καρδιάς μας, τελούνται με τους Νευροδιαβιβαστές και κατ’αυτό τον τρόπο έμμεσα, από τις Ορμόνες μας.
Οι Ορμόνες που εκλύονται και κατασκευάζονται τοπικά στον εγκέφαλο, μπορούν να δράσουν επίσης τοπικά ως Νευροδιαβιβαστές, επηρεάζοντας αντίστοιχα άλλους νευροδιαβιβαστές, αλλά και τους Ορμονικούς Άξονες.
(Άξονας = Υποθάλαμος ⇔ Υπόφυση ⇔ Ορμονοπαραγωγικό περιφερικό όργανο)
(Ορμονοπαραγωγικά περιφερικά όργανα = Θυροειδής Αδένας, Παραθυρεοειδείς αδένες, Έντερο, Επινεφρίδια, Πάγκρεας, Ωοθήκες, Όρχεις, κλπ)
Οι Ορμονικοί Άξονες, αποτελούν το «δίκτυο καλωδίων» ελέγχου και επικοινωνίας του οργανισμού, σε όλη του την έκταση. Με αυτό, ρυθμίζουν καθετί που θα συμβεί.
Από τη στιγμή που ΟΛΑ τα κύτταρα στον Εγκέφαλο της γυναίκας, (φυσικά και του άνδρα), παράγουν Φυλετικές Ορμόνες (Sex Hormones = Ορμόνες του Φύλου) από τη Χοληστερόλη, σημαίνει ότι ολόκληρο το Νευρικό Σύστημα, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια των ποδιών, είναι από μόνο του, ένα Ενδροκρινικό Σύστημα.
Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου, τα Οιστρογόνα και η Προγεστερόνη , ταξινομούνται ως Νευροστεροειδή.
Όπως αναφέρει η Παγκόσμια Ενδοκρινολογική κοινότητα στο «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism» σε διεθνή ανάσκοπηση, «τα Οιστρογόνα κρατούν το κλειδί λειτουργίας του Νευρικού Συστήματος , όπως του Ιππόκαμπου και του Βασικού Εγκεφάλου και ιδιαίτερα της ανάπτυξης και εύρυθμης λειτουργίας Ντοπαμινεργικών, Σεροτονινεργικών και Αδρενεργικών Συστημάτων». Αυτό είναι που ουσιαστικά κάνουν τα Οιστρογόνα, σε κάθε γυναικείο Εγκέφαλο.
Και συνεχίζουν: «καθώς τα επίπεδα Οιστρογόνων πέφτουν κατά την Εμμηνόπαυση, όλα αυτά τα συστήματα, όλες οι νοητικές και γνωσιακές λειτουργίες, όλες οι συμπεριφεριολογικές διαδικασίες που εξαρτώνται άμεσα από τα Οιστρογόνα, επίσης ελαττώνονται και αλλοιώνονται, τουλάχιστον Λειτουργικά. Ακόμη όμως ανταποκρίνονται σε Θεραπεία Αποκατάστασης με Οιστρογόνα».
Συμπέρασμα
Κάθε γυναίκα ιδιαίτερα, αλλά και κάθε άνδρας, (η γυναίκα ιδιαίτερα γιατί βιώνει και αισθάνεται όσα αναφέρουμε, αλλά και ο άνδρας γιατί τη βλέπει, την παρατηρεί, συμβιώνει και είναι αποδέκτης) αντιλαμβάνεται ότι συνεχίζοντας τη ζωή της χωρίς οιστρογόνα και όλες τις άλλες απαραίτητες Ορμόνες της, χωρίς να το επιθυμεί, αναπτύσσει συμπεριφορές, ιδαιτερότητες, παραξενιές, που όλοι μας αναγνωρίζουμε ως «γερασμένες».
Συμπεριφορές «ηλικιωμένων ανθρώπων».
Απώλεια Μνήμης, Άνοιες και Νόσος Alzheimer, ακολουθούν. Μόλις ωστόσο χορηγηθούν οι απαραίτητες Ορμόνες και τα επίπεδά τους αποκατασταθούν, το Σύνολο των Συμπτωμάτων κάθε γυναίκας, εξαφανίζονται. Η Ορμονική της Ισορροπία της επανέρχεται.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού