Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (αγγλικα: Premenstrual Syndrome, PMS) ονομάζεται ένα σύνολο σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο των γυναικών. Αν και οι περισσότερες γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία (περίπου το 80%) παρουσιάζουν κάποια από τα προεμμηνορυσιακά συμπτώματα, οι γυναίκες με PMS αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα στην κοινωνική τους ζωή εξαιτίας των συμπτωμάτων αυτών. Τα συμπτώματα είναι συνήθως προβλέψιμα και εμφανίζονται δύο εβδομάδες πριν από τα έμμηνα. Τις περισσότερες φορές εξαφανίζονται μετά την έναρξη της εμμηνόρροιας αλλά κάποιες φορές ίσως και να συνεχίζονται μετά την έναρξη της ροής.
Για κάποιες γυναίκες με PMS τα συμπτώματα παρουσιάζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Η συγκεκριμένη μορφή του PMS περιγράφεται ψυχιατρικά ως Προεμμηνορυσιακή Δυσφορική Διαταραχή (PMDD).
Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο περιγράφεται ως ένα σύνολο συμπτωμάτων. Περισσότερα από 200 έχουν αναφερθεί αλλά τρία παρουσιάζονται πιο συχνά: η ευερεθιστότητα, το άγχος, και η μελαγχολία. Τα ακριβή συμπτώματα και η έντασή τους ποικίλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Οι περισσότερες γυναίκες με προεμμηνορυσιακό σύνδρομο παρουσιάζουν λίγα από τα προβλήματα αυτά. Τα παρακάτω συμπτώματα μπορούν να σχετιστούν με το PMS:
- Κοιλιακό πρήξιμο
- Κοιλιακές κράμπες
- Μασταλγία (ευαισθησία στο στήθος)
- Στρες ή άγχος
- Αϋπνία
- Πόνος στους μυς ή στις αρθρώσεις
- Πονοκέφαλος
- Κόπωση
- Ακμή
- Απότομες αλλαγές στη διάθεση
Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο οδηγεί επίσης σε επιβάρυνση δερματικών διαταραχών ή παθήσεων των ματιών (ενοχλήσεις των βολβών, βλεφαρίτιδα, επιπεφυκίτιδα).
Στους παράγοντες οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά ως προς την εμφάνιση των συμπτωμάτων περιλαμβάνονται:
- Η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης
- Το άγχος
- Ηλικία από 30 έως 45 ετών
- Ιστορικό κατάθλιψης
- Κληρονομικότητα
- Διατροφικοί παράγοντες (μειωμένη πρόσληψη συγκεκριμένων βιταμινών και άλλων στοιχείων, όπως μαγνήσιο, μαγγάνιο και βιταμίνη E).
Η κληρονομικότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να προβλεφθεί η πιθανότητα εμφάνισης του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου. Σύμφωνα με έρευνες, η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου σε μονοζυγωτικά δίδυμα είναι δύο φορές μεγαλύτερη από την πιθανότητα να εμφανιστεί σε διζυγωτικά δίδυμα. Η χαμηλή πρόσληψη βιταμινών της ομάδας Β, μπορεί να σχετιστεί με τις αλλαγές στη διάθεση.
Στο Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο υπάρχει τάση για κατανάλωση υδρογονανθράκων, σοκολάτας και γλυκών. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στη σεροτονίνη. Με την κατανάλωση ζάχαρης ο οργανισμός προσπαθεί να ανεβάσει τα επίπεδα σεροτονίνης, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε τρυπτοφάνη στον εγκέφαλο.
Φυσιολογικά τα επίπεδα σεροτονίνης μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. ‘Ανοδος της σεροτονίνης προκαλεί απορρόφηση πρωτεϊνών, οι οποίες με τη σειρά τους ελαττώνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης. Στο Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο όμως τα επίπεδα της σεροτονίνης δεν μπορούν να φτάσουν σε επίπεδα αρκετά υψηλά ώστε να προκληθεί απορρήφηση πρωτεινών, ούτε και με την κατανάλωση υδρογονανθράκων.
Έτσι, η γυναίκα εξακολουθεί να λαχταρά γλυκίσματα και σοκολάτες.
Γι’ αυτό και για τις γυναίκες με Προεμμηνορυσιακό Σύνδρομο συστήνεται δίαιτα με χαμηλά λιπαρά, άλατα και ζάχαρη, και πιο πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού