Τι είναι η Προγεστερόνη
Η Προγεστερόνη (Progesterone) αποτελεί τη σημαντικότερη ίσως ορμόνη της γυναίκας, μαζί με τα Οιστρογόνα της. Επιτελεί πολλαπλούς και πολύτιμους ρόλους. Η Προγεστερόνη, συχνά, αποκαλείται και «ορμόνη της μητρότητας». Δεν είναι τυχαίο, ούτε και υπερβολή.
Αποκατάσταση της Ορμονικής Ανισορροπίας
- Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας
- Χωρίς παρενέργειες
- Χωρίς χημικές ουσίες
- Με Φυσικές Θεραπείες
Το όνομα «Προγεστερόνη» δόθηκε εν έτει 1930, τότε που ανακαλύφθηκε η συγκεκριμένη ορμόνη. Από το ίδιο το όνομα της, ετυμολογικά, διαφαίνεται η βασική λειτουργία της.
Πρόκειται για μία σύνθετη λέξη. Το «Pro» σημαίνει «για», δηλαδή «με σκοπό…». Το «gest» σημαίνει «gestation», υποδηλώνει δηλαδή την κύηση, την εγκυμοσύνη. Το τελευταίο συνθετικό είναι η κατάληξη της λέξης «hormone», δηλαδή ορμόνη.
Επομένως, σύμφωνα με το όνομα της, η Προγεστερόνη (Progesterone) είναι η γυναικεία Ορμόνη που έχει ως σκοπό της την εγκυμοσύνη, την κύηση.
Τι κάνει η Προγεστερόνη
Πραγματικά, αμέσως μετά την επίτευξη Ωορρηξίας, σε έναν φυσιολογικό έμμηνο κύκλο (περίοδο), οι Ωοθήκες παράγουν Προγεστερόνη (Progesterone).
Ο ρόλος της Προγεστερόνης, που εκκρίνεται, είναι να προετοιμάσει το Ενδομήτριο, ούτως ώστε αυτό να υποδεχθεί την εμφύτευση.
Να αναπτύξει τα αιμοφόρα αγγεία του ενδομητρίου περαιτέρω και να συνεχίσει την ανάπτυξη και θρέψη του γονιμοποιημένου ωαρίου (αν έχει προκύψει γονιμοποίηση), προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά μία κύηση.
Χωρίς αυτήν, μία γυναίκα δεν υπάρχει γονιμότητα, γιατί η γυναίκα δεν μπορεί να επιτύχει «σύλληψη». Άρα, καθίσταται Υπογόνιμη.
Επιπλέον, δίχως Προγεστερόνη, είναι αδύνατον να διατηρηθεί μία κύηση.
Προγεστερόνη στην εγκυμοσύνη
Μέχρι το τέλος σχεδόν του πρώτου τριμήνου κάθε εγκυμοσύνης, την απαραίτητη Προγεστερόνη για την ομαλή εξέλιξη της κύησης τη δίνει η μητέρα, από το Ωχρό Σωμάτιο (ωοθυλάκιο που «έσπασε», για να απελευθερώσει ένα ωάριο).
Από την 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μετά, η Προγεστερόνη παράγεται από τον Πλακούντα.
Η έλλειψη αυτής της γνώσης, στο παρελθόν, οδήγησε σε εκατομμύρια Αυτόματες Αποβολές εμβρύων, κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, λόγω χαμηλής Προγεστερόνης από τη μητέρα.
Ευτυχώς σήμερα που το γνωρίζουμε, αποκαθιστούμε την Προγεστερόνη που λείπει στη μητέρα, συνήθως και κυρίως μέχρι και τη 10η με 11η εβδομάδα της κύησης. Έτσι, βοηθούμε στην ομαλή έκβαση της εγκυμοσύνης.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι χωρίς Προγεστερόνη δεν υπάρχει Αναπαραγωγή.
Προγεστερόνη και Οιστρογόνα
Η Προγεστερόνη επιπλέον προάγει και αναπτύσσει πολλαπλούς και μείζονος σημασίας για την επιβίωση της γυναίκας προστατευτικούς, λειτουργικούς μηχανισμούς.
Ο σημαντικότερος ρόλος της Προγεστερόνης είναι ότι αποτελεί το μεγαλύτερο «Ορμονικό Εξισορροπιστή» στη γυναίκα. Η Προγεστερόνη εξισορροπεί τα γυναικεία Οιστρογόνα.
Κάτι που διαφοροποιεί την Προγεστερόνη από τα Οιστρογόνα είναι ότι, σε αντίθεση με τα Οιστρογόνα, ποτέ δεν έχουμε υπερπαραγωγή Προγεστερόνης. Μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η Προγεστερόνη είναι πολύ υψηλή, με στόχο την ανάπτυξη του εμβρύου.
Σε έναν φυσιολογικό γυναικείο έμμηνο κύκλο, διάρκειας 28 ημερών, τις πρώτες 14 ημέρες, δεν παράγεται Προγεστερόνη. Έπειτα από τη 14η ημέρα του κύκλου (όταν συντελείται η Ωορρηξία), τα επίπεδα της Προγεστερόνης αυξάνονται συνεχώς. Στην 21η ημέρα του κύκλου, φθάνουν στις μέγιστες τιμές τους και η Προγεστερόνη είναι υψηλή.
Εάν δεν έχει γίνει γονιμοποίηση, τα επίπεδα Προγεστερόνης πέφτουν έως την 28η ημέρα. Την επομένη, ένας νέος κύκλος ξεκινά, με την εμφάνιση της εμμήνου ρύσεως (αίμα περιόδου) στη γυναίκα.
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τα εξής.
- Όταν η περίοδος στη γυναίκα έρχεται νωρίτερα από τις 28 ημέρες, σημαίνει ότι ο οργανισμός της ΔΕΝ παράγει αρκετή Προγεστερόνη.
- Εάν δεν έρθει καθόλου περίοδος, είναι δείκτης πιθανής εγκυμοσύνης, μέχρι εξακρίβωσης με τεστ κυήσεως αίματος.
- Όταν η περίοδος αργεί να έρθει (Αραιομηνόρροια) ή δεν έρχεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα (Αμηνόρροια), σημαίνει ότι η γυναίκα έχει Ανεπάρκεια Προγεστερόνης.
Οι Διαταραχές γενικά της Εμμήνου Ρύσεως (περιόδου) στις γυναίκες αποτελούν δείκτη Ανεπάρκειας Προγεστερόνης.
Σε αρκετές γυναίκες με χαμηλή Προγεστερόνη, η Εμμηναρχή (πρώτη περίοδος) ξεκίνησε σχετικά αργά. Έχουν συνήθως ένα ιστορικό ασταθούς κύκλου και μικρότερες ποσότητες αίματος κατά την περίοδο τους.
Συχνά, οι γυναίκες αυτές αντιμετωπίζουν προβλήματα Υπογονιμότητας ή αδυναμία να ολοκληρώσουν την εγκυμοσύνη τους, είτε παρουσιάζοντας συχνές αυτόματες αποβολές, είτε έχοντας στο ιστορικό τους πρόωρο τοκετό.
Όλες οι γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μετά τα 25 τους χρόνια και πολύ περισσότερο από τα 35 τους χρόνια και μετά, παράγουν όλο και χαμηλότερα ποσά Προγεστερόνης.
Προγεστερόνη στην Περιεμμηνόπαυση και Εμμηνόπαυση
Η Προγεστερονική Ανεπάρκεια, μετά τα 40 τους χρόνια, είναι μεγάλη. Ελάχιστες γυναίκες στη Γη συνεχίζουν να παράγουν στα 45 τους χρόνια τις ποσότητες Προγεστερόνης που παρήγαγαν στα 25 τους.
Κατά την Περιεμμηνόπαυση δε, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν πλέον Προγεστερόνη. Στη συγκεκριμένη χρονική φάση, ένα 30-35% γυναικών μπορεί να έχει κάποιες άτακτες εκκρίσεις Προγεστερόνης. Οι υποτιθέμενοι κύκλοι περιόδου, που τους συμβαίνουν, είναι επίσης ασταθείς.
Στην Εμμηνόπαυση, όλες οι γυναίκες εμφανίζουν πλέον πλήρη ανεπάρκεια Προγεστερόνης. Μην έχοντας Προγεστερόνη, δεν μπορούν να παράξουν νέο οστό. Μαζί με την έλλειψη Οιστρογόνων, πυροδοτείται η έναρξη της Οστεοπόρωσης.
Οι ανεπάρκειες σε Προγεστερόνη και γενικά η πτώση της Προγεστερόνης, κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας, συμβαίνει πολύ νωρίτερα (σε μικρότερες ηλικίες), πιο επίμονα και συστηματικά, συγκριτικά με την πτώση των Οιστρογόνων στη γυναίκα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτύσσεται η Οιστρογονοκυριαρχία (Estrogen Domination) στις γυναίκες. Γιατί η διαφορά μεταξύ της πτώσης των Οιστρογόνων τους σε σχέση με την πτώση της εξισορροπιστικής τους Προγεστερόνης είναι τέτοια, σε σημείο που υπερτερούν σημαντικά τα Οιστρογόνα.
Ιατρική Ακριβείας
Η Ιατρική Επιστήμη, μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA και τη διενέργεια Γονιδιακών Εξετάσεων, έχει αλλάξει σελίδα. Πλέον, σε κλινικό επίπεδο, μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια το βαθμό προδιάθεσης ή τα αίτια έκφρασης οποιασδήποτε βιοχημικής εκτροπής (νοσηρότητας).
Η Ιατρική Ακριβείας αποτελείται από τρία στάδια.
- Το πρώτο αφορά στη διενέργεια Γονιδιακών Εξετάσεων (Εξετάσεις DNA) ή και Ειδικών Μεταβολικών Εξετάσεων.
- Το δεύτερο στάδιο σχετίζεται με τη «μετάφραση» (μεταφραστική ιατρική), με την ερμηνεία δηλαδή των αποτελεσμάτων.
- Το τρίτο και τελευταίο βήμα αφορά πλέον στην αυστηρά εξατομικευμένη θεραπευτική κατεύθυνση.
Στη Σύγχρονη Ιατρική Πραγματικότητα, στην εποχή της Ιατρικής Ακριβείας, όλες οι προηγούμενες μεθοδολογίες, που βασίζονταν σε γενικευμένα θεραπευτικά σχήματα (το ίδιο για όλους), θεωρούνται παρωχημένες.
Οι ασθενείς μπορούν πλέον να λαμβάνουν Ακριβείς Θεραπείες. Οι θεραπείες αυτές έχουν πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα, καθώς:
- συνδράμουν στον περιορισμό του χρόνου αποθεραπείας.
- προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στην ίαση. Το θεραπευτικό όφελος των ασθενών μεγιστοποιείται.
- ταυτοχρόνως, χάρη σε αυτά τα οφέλη, μειώνονται οι περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες θεραπείας.
Φυσικές Ορμονικές Αποκατάστασης
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της φυσικής θεραπείας ορμονικής αποκατάστασης (bio-H.R.T.), που λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους, προκειμένου η Προγεστερόνη ή/και τα Οιστρογόνα να επανέλθουν στα καλύτερα δυνατά (βέλτιστα) επίπεδα σε γυναίκες που εμφανίζουν Ορμονικές Ανισορροπίες.
Τι ακριβώς είναι οι «Φυσικές (Bιομιμητικές) Ορμόνες»
Ορμόνες Πανομοιότυπες με τις ανθρώπινες, με ακριβώς ίδια χημική σύσταση και δομή. Οι Φυσικές Ορμόνες κατασκευάζονται στο εργαστήριο κι έχουν την ίδια μοριακή δομή με τις ορμόνες που γίνονται και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας. Αντίθετα, οι συνθετικές ορμόνες είναι σκόπιμα διαφορετικές.
Οι Φυσικές Ορμόνες δρουν στο σώμα μας, ακριβώς όπως οι ορμόνες που παράγουμε.
Τα φυσικά οιστρογόνα και προγεστερόνη, μικρομετροποιημένα, είναι μία σειρά προϊόντων, που γίνονται σε εξειδικευμένα φαρμακεία. Διατίθενται σε διάφορες μορφές, όπως χάπι, σταγόνες, patch, κρέμα, gel, καθώς και διάφορα ενδοκολπικά σκευάσματα.
Η φυσική προγεστερόνη έρχεται σε κάψουλα ή ως κολπικό gel ή σε κρέμα, σταγόνες ή υπόθετα. Επίσης, φυσική τεστοστερόνη υπάρχει σε μορφή σταγόνων, κρέμας, gel ή και δισκίων.
Ποια τα πλεονεκτήματα των Φυσικών Ορμονών, σε σχέση με τις συνθετικές ορμόνες;
Η μεγάλη απήχηση των Φυσικών (Βιομιμητικών) Ορμονών οφείλεται στο ότι το σώμα μας μπορεί να τις μεταβολίζει, όπως έχει σχεδιαστεί να κάνει με τις δικές του, χωρίς καθόλου παρενέργειες.
Αντίθετα, οι συνθετικές ορμόνες είναι αρκετά ισχυρές με παρενέργειες. Επιπλέον, είναι φλεγμονώδεις (αυξάνουν τον δείκτη φλεγμονής CRP) σε αντιδιαστολή με τις φυσικές, που είναι αντιφλεγμονώδεις και ως εκ τούτου αντιγηραντικές.
Οι Φυσικές (Βιομιμητικές) Ορμόνες δεσμεύονται στους ορμονικούς μας υποδοχείς, ακριβώς σαν το κλειδί πάνω στην κλειδαριά του, δίνοντας έτσι άμεσο αποτέλεσμα.
Σε αντίθεση με την κλασική ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, όπου οι συνθετικές ορμόνες χύνονται πάνω στους ορμονικούς υποδοχείς κι όχι μόνο, αλλά και σε άλλες θέσεις στεροειδικών υποδοχέων. Με τελικό αποτέλεσμα, όχι απλά το μη άμεσο αποτέλεσμα, αλλά και μία πλειάδα παρενεργειών.
Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των Φυσικών «Βιομιμητικών» Ορμονών είναι ότι μετρούνται. Μπορούμε έτσι να τις παρακολουθούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, με εξετάσεις αίματος και με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, όταν η εξέταση γίνεται στο σάλιο.
Δεν υπάρχει τέλος καλύτερη απόδειξη της ασφάλειας των Φυσικών Ορμονών από την εγκυμοσύνη. Η ορμονική διαδικασία στην εγκυμοσύνη είναι ακραία. Τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται κατά δέκα φορές, της προγεστερόνης κατά 100%, η αυξητική ορμόνη και η τεστοστερόνη κατά 20%.
Και βέβαια η οιστριόλη, η ορμόνη που αυξάνεται στην εγκυμοσύνη και που δίνουμε στα σκευάσματα των φυσικών οιστρογόνων, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλής όσον αφορά στον καρκίνο μαστού.
Θεραπείες (πρωτόκολλα – αγωγές)
Η ορμονική εκτροπή σε επίπεδο λειτουργίας ενός οργανισμού παρατηρείται σχεδόν πάντα. Μετά από σχετικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν και Ορμονικό προφίλ Bio 4h, ανιχνεύονται οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου.
Οι εξετάσεις έχουν προσιτό κόστος και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε δύο με τρεις ημέρες.
Η θεραπευτική αγωγή επιλέγεται μέσα από εκατό περίπου διαφορετικά πρωτόκολλα Φυσικών (Βιομιμητικών) Ορμονών και στη συνέχεια εξατομικεύεται βάσει των εργαστηριακών εξετάσεων της Ασθενούς.
Οι θεραπείες με Φυσικές ορμόνες, αναλόγως με την πάθηση ή τις παθήσεις, την έκταση των βλαβών και τα επιμέρους ευρήματα, μπορούν να διαρκέσουν από έξι μήνες έως ένα χρόνο για την πλήρη αποκατάσταση της κλινικής εικόνας.
Οι ασθενείς δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους, ενώ σταδιακά βλέπουν να βελτιώνεται παράλληλα και η συνολική φυσική κατάσταση στην υγεία τους.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού