Η Ορμονική Πτώση αποτελεί τη βασικότερη αιτία Εμμηνόπαυσης
Το κυριότερο αίτιο στο οποίο οφείλονται όλα τα συμπτώματα και προβλήματα που παρουσιάζονται στη γυναίκα, κατά τη χρονική φάση της Εμμηνόπαυσης, είναι η κατακόρυφη πτώση των Ορμονών της, ιδιαίτερα των Οιστρογόνων της κι όχι μόνο.
Το σύνολο των ορμονών του γυναικείου οργανισμού δυσλειτουργεί. Έχει επέλθει η απώλεια της βέλτιστης (optimal) συνδυαστικής λειτουργίας των συστημάτων, που κατασκευαστικά συγκροτούν το γυναικείο σώμα. Το σύνολο των ενδοκρινών αδένων της γυναίκας απορρυθμίζεται.
Η πιο Σύγχρονη Ιατρική Προσέγγιση για την Εμμηνόπαυση
- Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας
- Άρση όλων των συμπτωμάτων της Εμμηνόπαυσης
- Αυστηρά Εξατομικευμένες Θεραπευτικές Αγωγές
Η διαδικασία αυτή, όμως, δεν είναι κάτι που εμφανίζεται αιφνίδια ή από τη μία μέρα στην άλλη. Πολλά χρόνια πριν την είσοδο της γυναίκας στην Εμμηνόπαυση και την εμφάνιση των συμπτωμάτων της, ορμονικές διαδικασίες δυσλειτουργούν.
Μα η Εμμηνόπαυση, δεν είναι φυσιολογική;
Πράγματι, υπάρχουν κάποιοι που χαρακτηρίζουν την Εμμηνόπαυση ως μία φυσιολογική βιολογική διαδικασία που συντελείται στο γυναικείο οργανισμό. Στην πραγματικότητα, η Εμμηνόπαυση είναι ένα επακόλουθο, το οποίο δε θα μας ενοχλούσε καθόλου, εάν δεν συνοδευόταν από πληθώρα επικίνδυνων καταστάσεων για τη γυναίκα.
Για να γίνει πιο κατανοητό, δε μας ενδιαφέρει το ότι η γυναίκα από την Εμμηνόπαυση και μετά δεν θα έχει έμμηνο ρύση (περίοδο). Μας ενδιαφέρει, όμως, ότι η γυναίκα, πολλά χρόνια πριν την Εμμηνόπαυση (από τα 26 της χρόνια και μετά) και για πολλά χρόνια μετά από αυτήν, χάνει την Ορμονική της Ισορροπία. Και κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Όλος αυτός ωστόσο ο φαύλος κύκλος των προβλημάτων της είναι Προβλέψιμος και Αναστρέψιμος.
Άλλα Αίτια Εμμηνόπαυσης που οδηγούν τη γυναίκα σε απότομη και αιφνίδια Εμμηνόπαυση είναι η αφαίρεση ή καταστροφή των Ωοθηκών της. Τότε πληρούται η βασική Αιτία που οδηγεί στην Εμμηνόπαυση, δηλαδή η Ορμονική Ανεπάρκεια της γυναίκας, αφού δεν έχει πλέον Ωοθήκες, για να παράγουν τις Ορμόνες της.
Τύποι και Μορφές της Εμμηνόπαυσης
Οι Τύποι, οι Μορφές αυτής της «Αιφνίδιας Εμμηνόπαυσης» εμφανίζονται στις ακόλουθες καταστάσεις:
- Σε Ολική Υστερεκτομή με τα εξαρτήματα (ωοθήκες και σάλπιγγες). Πρόκειται για μία γυναικολογική επέμβαση, κατά την οποία αφαιρούμε τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας. Μπορεί να γίνει ανοιχτό κοιλιακό χειρουργείο ή Λαπαροσκοπικό Χειρουργείο. Η επέμβαση διενεργείται σε διάφορες κακοήθειες των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας, αλλά και σε καλοήθεις καταστάσεις (Ινομυώματα, Βαριές ενδομητριώσεις, Αδενομύωση, Χρόνια Φλεγμονώδη Νόσο της Πυέλου, προπτώσεις των πυελικών οργάνων). Όταν αφαιρεθούν οι Ωοθήκες στη γυναίκα, είτε μόνες τους είτε μαζί με τη Μήτρα και τον Τράχηλο, η γυναίκα εισέρχεται άμεσα σε Εμμηνόπαυση.
- Σε περιπτώσεις Χημειοθεραπείας. Πολλές μορφές Χημειοθεραπείας για διάφορες κακοήθειες προκαλούν Εμμηνόπαυση άμεσα. Όπως χημειοθεραπευτικά που χορηγούνται για Καρκίνο Μαστού (Tamoxifen). Όλες οι χημειοθεραπείες επηρεάζουν την ποιότητα των ωαρίων και της γονιμότητας στις γυναίκες, ακόμη κι αν έρθει έμμηνος ρύση κανονικά, μετά τη χημειοθεραπεία.
- Σε περιπτώσεις Ακτινοθεραπείας. Η ακτινοβόληση της κοιλιακής χώρας καταστρέφει τις ωοθήκες της γυναίκας και την οδηγεί σε άμεση Εμμηνόπαυση. Οι Ωοθήκες είναι ακτινοευαίσθητα όργανα. Γι’ αυτό, πολλές φορές στη Γυναικολογική Ογκολογική Χειρουργική, οι ωοθήκες μεταφέρονται χειρουργικά σε άλλο σημείο του σώματος, για να μην ακτινοβοληθούν στην κοιλιά.
- Φαρμακευτική Εμμηνόπαυση. Πολλές φορές, με σκοπό την ελάττωση του μεγέθους των Ινομυωμάτων, δίνονται φαρμακευτικά σκευάσματα που προκαλούν άμεση Εμμηνόπαυση. Ο στόχος των Θεραπευτικών αυτών Σχημάτων είναι να πάψει η γυναίκα να έχει Οιστρογόνα, επειδή εξαιτίας αυτών διογκώνονται τα Ινομυώματα.
- Σε Πρώιμη ή Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια (Premature Ovarian Failure–P.O.F). Η πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια (P.O.I.) ορίζεται ως η εξάντληση ή ελάττωση ή δυσλειτουργία των ωοθυλακίων, που οδηγεί στη διακοπή της περιόδου της γυναίκας, πριν την ηλικία των 40 ετών. Τα αίτια της P.O.I. είναι πολλαπλά. Εμπλέκονται Αυτοανοσία, ανωμαλίες ορμονικών υποδοχέων, ενζυμικές ανεπάρκειες, ανωμαλίες στο χρωμόσωμα Χ, ιογενείς ή ιατρογενείς παράγοντες, αλλά και σπάνια Σύνδρομα.
Ιατρική Ακριβείας
Η Ιατρική Επιστήμη, μετά την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA και τη διενέργεια Γονιδιακών Εξετάσεων, έχει αλλάξει σελίδα. Πλέον, σε κλινικό επίπεδο, μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια το βαθμό προδιάθεσης ή τα αίτια έκφρασης οποιασδήποτε βιοχημικής εκτροπής (νοσηρότητας).
Η Ιατρική Ακριβείας αποτελείται από τρία στάδια.
- Το πρώτο αφορά στη διενέργεια Γονιδιακών Εξετάσεων (Εξετάσεις DNA) ή και Ειδικών Μεταβολικών Εξετάσεων.
- Το δεύτερο στάδιο σχετίζεται με τη «μετάφραση» (μεταφραστική ιατρική), με την ερμηνεία δηλαδή των αποτελεσμάτων.
- Το τρίτο και τελευταίο βήμα αφορά πλέον στην αυστηρά εξατομικευμένη θεραπευτική κατεύθυνση.
Στη Σύγχρονη Ιατρική Πραγματικότητα, στην εποχή της Ιατρικής Ακριβείας, όλες οι προηγούμενες μεθοδολογίες, που βασίζονταν σε γενικευμένα θεραπευτικά σχήματα (το ίδιο για όλους), θεωρούνται παρωχημένες.
Οι ασθενείς μπορούν πλέον να λαμβάνουν Ακριβείς Θεραπείες. Οι θεραπείες αυτές έχουν πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα, καθώς:
- Προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στην ίαση. Άρα, το θεραπευτικό όφελος των ασθενών μεγιστοποιείται.
- Περιορίζουν το χρόνο αποθεραπείας.
- Μειώνουν τις περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες σε σχέση με τα θεραπευτικά σχήματα του παρελθόντος.
Φυσικές Θεραπείες Αποκατάστασης
Η ορμονική εκτροπή, σε επίπεδο λειτουργίας ενός οργανισμού, μπορεί να ανιχνευθεί και μετά από σχετικές εξετάσεις, που περιλαμβάνουν και Ορμονικό προφίλ Bio 4h. Οι εξετάσεις έχουν προσιτό κόστος και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε δύο με τρεις ημέρες.
Με βάση τα ακριβή διαγνωστικά ευρήματα, εκπονούνται Αυστηρά Εξατομικευμένες Θεραπευτικές Αγωγές. Αυτές στοχεύουν στην πλήρη αποκατάσταση όλων των συστημάτων του οργανισμού των γυναικών στα βέλτιστα (καλύτερα δυνατά) επίπεδα και βοηθούν στην εκμηδένιση του κινδύνου εμφάνισης όλων των προβλημάτων που μπορεί να εκδηλωθούν κατά την Εμμηνόπαυση.
Η θεραπευτική αγωγή επιλέγεται μέσα από εκατό περίπου διαφορετικά πρωτόκολλα Φυσικών (Βιομιμητικών) Ορμονών και στη συνέχεια εξατομικεύεται βάσει των εργαστηριακών εξετάσεων της Ασθενούς. Οι Φυσικές Ορμόνες δρουν στο σώμα μας, ακριβώς όπως οι ορμόνες που παράγουμε.
Οι θεραπείες με Φυσικές Ορμόνες, αναλόγως με την πάθηση ή τις παθήσεις, την έκταση των βλαβών και τα επιμέρους ευρήματα, μπορούν να διαρκέσουν από έξι μήνες έως ένα χρόνο για την πλήρη αποκατάσταση της κλινικής εικόνας.
Οι ασθενείς δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους, ενώ σταδιακά βλέπουν να βελτιώνεται παράλληλα και η συνολική φυσική κατάσταση στην υγεία τους.
Να είστε καλά
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική