Κάθε γυναίκα, κάθε ηλικίας, όποιο ρόλο και αν έχει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είναι καλό να γνωρίζει, τη φυσική της ιστορία. Την πορεία της στο Χρόνο. Μέσα από τις προδιαγραφές που η φύση όρισε γι αυτήν. Τι συνέβη, τι θα συμβεί και γιατί.
Μπορεί να είσαστε μητέρες, γιαγιάδες, έφηβες ή νέες γυναίκες, παντρεμένες ή ανύπαντρες. Μπορεί να έχετε κόρες ή αδελφές, εγγονές ή φίλες.
Όλες έχετε ωστόσο, κάτι κοινό. Είσαστε όλες Γυναίκες.
Σε αυτό το ταξίδι της Ζωής σας, που είναι μοναδικό, εξετάζουμε τις διάφορες περιόδους σε σχέση με τις Ορμόνες και τον καταλυτικό ρόλο τους σε κάθε φάση.
Από τη στιγμή που ξεκινά η περίοδός (Εμμηναρχή) μέχρι την ώρα που σταματά (Εμμηνόπαυση), διαπιστώνοντας ότι αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, καθώς και πολύ μετά.
O «Άξονας» Υποθάλαμος – Υπόφυση – Επινεφρίδια.
Ο άξονας Υποθάλαμος-Υπόφυση- Επινεφρίδια (ΥΥΕ) είναι δομικός για την φυσιολογία του κύκλου στην γυναίκα. Πρόκειται για ένα νευροενδοκρινικό σύστημα που σε κάθε γυναίκα, καταγράφει τα χρόνια που αυτή ζει, αθροίζοντας όλες τις καλοκαιρινές ημέρες της ζωής της. Αυτές που λόγω περισσότερου φυσικού φωτός, κάθε γυναίκα έχει υψηλά επίπεδα κορτιζόλης και ινσουλίνης.
Σαν ένας υπολογιστής καταλήγει λοιπόν ο «άξονας» των επινεφριδίων (H.P.A – axis) με αυτό το άθροισμα, σε ένα αποτέλεσμα. Ένα συμπέρασμα. Εάν είναι έτοιμη αυτή η γυναίκα (κορίτσι), να ξεκινήσει, την επόμενη φάση της ζωής της.
Αδρεναρχή
Όταν ένα κορίτσι, περάσει αρκετές καλοκαιρινές ημέρες, τα επινεφρίδιά της, παίρνουν την εντολή, μετά τους υπολογισμούς του Εγκεφάλου της, (άξονας HPA) με βάση την ηλικία της σε σχέση με το χρόνο που πέρασε, και παράγουν περισσότερη Τεστοστερόνη και μάλιστα γρηγορότερα.
Η Ανδρεναρχή ξεκινά.
Σήμερα, η Αδρεναρχή, ξεκινά στην ηλικία των 7 έως 8 ετών. Αντίθετα, παλαιότερα ξεκινούσε 10 έως 12 ετών. Αυτό συμβαίνει, γιατί υπάρχει άφθονο Τεχνητό Φως και Τροφή. Οι παράγοντες αυτοί επιταχύνουν το «εσωτερικό ρολόι» των νέων κοριτσιών. Οι διαδικασίες των χρονο-εξαρτώμενων μηχανισμών τους, τελούνται νωρίτερα.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, την «Πρώιμη Ήβη» που στην εποχή μας, παρατηρείται ολοένα και εντονότερα.
Η Ημερολογιακή Ηλικία, δε συμβαδίζει με τη Βιολογική Ηλικία.
Τα πρώτα σημάδια της Αδρεναρχής, είναι αυτά που ονομάζουμε «Δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του Φύλου». Τα κορίτσια δηλαδή, αρχίζουν να παρουσιάζουν τριχοφυΐα στις μασχάλες, στο εφήβαιο και τα γεννητικά όργανα και να αναπτύσσονται οι μαστοί τους. Κατόπιν, η ολοένα και αυξανόμενη ποσότητα Τεστοστερόνης που παράγεται, φτάνει σε ένα κρίσιμο όριο.
Τότε συμβαίνει κάτι άλλο.
Ένα ένζυμο παράγεται από το Λιπώδη ιστό του κοριτσιού. Το ένζυμο λέγεται Αρωματάση. Αυτή λοιπόν ελέγχει, τη μετατροπή της Τεστοστερόνης σε Οιστρογόνα.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν γιατί είναι επιθυμητό, το Ισορροπημένο «παιδικό λίπος».
Για να μπορέσει το νεαρό κορίτσι να παράξει Αρωματάση, όταν ανέβουν τα επίπεδα Τεστοστερόνης του και να τη μετατρέψει σε Οιστρογόνα. Έτσι επίσης εξηγείται, το γιατί κορίτσια που αθλούνται και είναι λεπτά, δεν έχουν περίοδο (Αμμηνόρροια των αθλητριών). Χωρίς καθόλου λίπος, δεν παράγονται Οιστρογόνα, ώστε να οδηγήσουν στην ανάπτυξη του ενδομητρίου στο εσωτερικό της μήτρας και την έναρξη της πρώτης περιόδου (Εμμηναρχή).
Η μετατροπή της Τεστοστερόνης σε Οιστρογόνα, αποτελεί την έναρξη της Εφηβείας στα κορίτσια.
Η ιδανική Αναπαραγωγική ηλικία της γυναίκας
Η Ηλικία Αναπαραγωγής ή μη σε μια γυναίκα, είναι σημαντικός παράγοντας για τη συνολική της Υγεία, και για όλη την υπόλοιπη ζωή της.
Πολλές γυναίκες στις ημέρες μας, που βρίσκονται ηλικιακά στις δεκαετίες των 40 και 50 ετών, δεν έχουν μείνει έγκυες ποτέ. Άλλες πάλι, έχουν κυοφορήσει «αργά στη ζωή τους», δηλαδή μετά τα 35 χρόνια τους. Η Ιατρική ωστόσο, ορίζει το «αργά στη ζωή», ηλικιακά σε μια γυναίκα για τεκνοποίηση, την ηλικία μετά τα 26 με 28 της χρόνια.
Στην πραγματικότητα, κάθε εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 28 ετών, καλείται «κύηση μεγάλης ηλικίας» (geriatric pregnancy) στα συγγράμματα Αναπαραγωγικής Ενδοκρινολογίας.
Οι Ορμονικές τροποποιήσεις και συμφωνίες, που λαμβάνουν χώρα κατά την Αναπαραγωγή, την Κύηση και τον Θηλασμό, στο γυναικείο σώμα, αλλαγές στους γυναικείους μαστούς, ωοθήκες, οστά, εγκέφαλο και καρδιά. Προφυλάσσουν τη γυναίκα, την επαναφέρουν στο θετικό γενετικό, γονιδιακό της επίπεδο. Την επαναφέρουν σε τάξη και αποτρέπουν το χάος και την κακή γήρανση. Επίσης, οι αλλαγές αυτές έχουν τεράστια σημασία, στην προστασία της από Καρκίνους.
Περισσότερες από 350 σωματικές διαδικασίες και βιοχημικές οδοί και πάνω από 9000 γονίδια στο γενετικό υλικό κάθε γυναίκας, φροντίζουν να παράγουν Οιστρογόνα. Τα Οιστρογόνα αυτά, δεν σχετίζονται άμεσα και δεν εμπλέκονται με την Αναπαραγωγή. Είναι η εκπληκτική πρόβλεψη του Οργανισμού μας και φροντίζουν για την Καλή του Υγεία.
Είτε λοιπόν μια γυναίκα ήταν στη ζωή της Αναπαραγωγική, είτε όχι, πρέπει να εξακολουθήσει να έχει Οιστρογόνα.
Οι επιθυμητές διακυμάνσεις των ορμονών μιας γυναίκας όταν είναι νέα και έχει ομαλό κύκλο, με τα ‘’ανεβάσματα’’ και ‘’κατεβάσματά’’ τους, ανοίγουν και κλείνουν σα «διακόπτες», ομάδες Ρυθμιστικών Γονιδίων, που επιδρούν στο Μυαλό, τον Ψυχισμό και σε ολόκληρο το Σώμα. Επίσης, στην Αναπαραγωγική της Ικανότητα.
Και αυτή, με το πέρασμα των δεκαετιών και τον τρόπο ζωής, προσαρμόζεται, ανάλογα με το Περιβάλλον.
Εάν λοιπόν η Εμμηναρχή (η έναρξη της περιόδου) γίνει στην ηλικία των 12 ετών και η γυναίκα είναι άριστα και ιδανικά αναπαραγωγική μέχρι τα 28 της χρόνια, σημαίνει ότι έχει ένα «παράθυρο» 15 ετών για Τέλεια Αναπαραγωγή.
Η γυναίκα όμως στις μέρες μας, δεν επιθυμεί να αναπαραχθεί στα 12, αλλά μετά τα 30. Έχει μετατοπίσει το «παράθυρο» γονιμότητας.
Με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, μια απόλυτα υγιής 30χρονη γυναίκα, έχει μέγιστη πιθανότητα για αναπαραγωγή 20% κάθε μήνα. Ενώ μια αντίστοιχη γυναίκα 40 ετών έχει 5% πιθανότητα ανά μήνα, να μείνει έγκυος.
Πρόκειται για ένα γεγονός. Που το βιώνουμε όμως σαν πρόβλημα.
Παλαιότερα, δεν υπήρχαν λόγοι για να τεκνοποιήσει μια γυναίκα μετά τα 30, πολύ περισσότερο μετά τα 40. Όλα λειτουργούσαν «κατά φύσην». Αυτό που «τότε» συνέβαινε όμως, εξακολουθεί να συμβαίνει και «τώρα» στο σώμα κάθε γυναίκας. Γιατί είναι όλα πρόσφατα. Γιατί μόλις τον 20ο αιώνα, η μέση ηλικία θανάτου των γυναικών, πριν την αναισθησία, τα αντιβιοτικά, τις μεταγγίσεις, την ανάπτυξη της χειρουργικής, ήταν μόλις τα 48 έτη ζωής και σήμερα τα 85.
Η Δεξαμενή Ωαρίων όμως της γυναίκας, εξακολουθεί να μειώνεται με τον ίδιο Ρυθμό.
Τα Ωάρια στις ωοθήκες της λιγοστεύουν και αυτά που παραμένουν είναι χειρότερης ποιότητας. Στα 45 της χρόνια μια γυναίκα, έχει μόλις χίλια περίπου εναπομείναντα Ωάρια στις ωοθήκες της και μόλις 1% πιθανότητα ανά μήνα να μείνει έγκυος.
Αυτό ορίζει η φύση μας.
Αναλογιζόμενοι αυτά τα νούμερα, θα καταλάβουμε πολλά, σχετικά με την Υπογονιμότητα στις ημέρες μας.
Κλιμακτήριος
Η Κλιμακτήριος είναι ουσιαστικά μια χρονική περίοδος της ζωής κάθε γυναίκας. Ξεκινά, από τη στιγμή που προοδευτικά αρχίζει να ελαττώνεται, η λειτουργία των ωοθηκών της γυναίκας.
Η φυσιολογική Ωοθηκική λειτουργία, είναι κάθε μήνα να πραγματοποιείται Ωοθυλακιορρηξία. Το πιο ώριμο δηλαδή ωοθυλάκιο (Προέχον) του συγκεκριμένου κάθε φορά κύκλου (μήνα), να «σπάει» στη μέση περίπου του κύκλου. Να απελευθερώνει, εάν περιέχει, ένα ωάριο για πιθανή γονιμοποίηση και να παράγονται κατά αυτόν τον τρόπο ταυτόχρονα, οι βασικές Ορμόνες της γυναίκας. Οιστρογόνα και Προγεστερόνη. Όσο οι ωοθήκες λειτουργούν έτσι, έχουμε τη Φυσιολογική Αναπαραγωγική περίοδο της ζωής της γυναίκας.
Στην ηλικία των 26 έως 28 ετών, είναι το μέγιστο της καμπύλης της φυσιολογικής Αναπαραγωγικής περιόδου της γυναίκας.
Μέσα λοιπόν στην 3η δεκαετία της ζωής της, κάθε γυναίκα , έχει όλο και περισσότερους με το χρόνο Ανωθυλακιορρηκτικούς κύκλους. Περιόδους δηλαδή, χωρίς ωάριο. Κάθε χρόνο, γίνεται συνεπώς λιγότερο γόνιμη, με φυσικό τρόπο. Κάθε χρόνο, λόγω αυτού του φαινομένου, οι παραγόμενες ορμόνες από τις ωοθήκες της γυναίκας, ελαττώνονται.
Η Κλιμακτήριος, είναι Μεταβατική Χρονική Περίοδος. Είναι λοιπόν η Μετάβαση από την απόλυτα Αναπαραγωγική φάση, στην τελική μη Αναπαραγωγική περίοδο της Ζωής της γυναίκας. Διαρκεί από 2 έως και 20 χρόνια. Ξεκινά από τη στιγμή που ελαττώνονται σταδιακά τα Οιστρογόνα και η Προγεστερόνη στις γυναίκες, οπότε μειώνεται η Αναπαραγωγική της Ικανότητα και τελειώνει, με την οριστική παύση της ομαλής λειτουργίας των ωοθηκών, κατά την Εμμηνόπαυση.
Καθετί ωστόσο που αλλάζει επάνω σε μια γυναίκα, ότι νοιώθει και αισθάνεται, κάθε διαφοροποίηση στο σώμα της, στις συνήθειές της, στον ύπνο, το συναίσθημα, τη συχνότητα του κύκλου της, τη σεξουαλική της επιθυμία, το βάρος της, είναι άμεσα εξαρτώμενο από τις Ορμόνες της.
Διαβάστε επίσης
Οι ορμονικές αλλαγές στην κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση
Περιεμμηνόπαυση
Ως Περιεμμηνόπαυση χαρακτηρίζουμε τη χρονική περίοδο της ζωής κάθε γυναίκας, ανάμεσα στο τέλος της Κλιμακτηρίου της και πριν την Εμμηνόπαυσή της. Η Περιεμμηνόπαυση διαρκεί από 2 έως 5 χρόνια. Κατά τη διάρκειά της η γυναίκα, ακόμη και αν στην Κλιμακτήριό της , δεν είχε συμπτώματα, τώρα πλέον έχει. Σε άλλες γυναίκες, τα συμπτώματα που είχαν κατά την Κλιμακτήριο, επιδεινώνονται.
Συμπτώματα παρουσιάζονται στο 85% των γυναικών για περισσότερο από 12 με 18 μήνες , ενώ το 50% των γυναικών μπορεί να έχει εξάψεις έως και για 5 χρόνια. Η συχνότητά τους μπορεί να είναι κάθε 10- 30 λεπτά και να φτάνουν έως και 100 φορές στη διάρκεια μιας ημέρας (24 ώρες).
O οργανισμός της γυναίκας, προσπαθεί απεγνωσμένα , να παράξει, να φτιάξει Οιστρογόνα. Αυξάνει λοιπόν το Λιπώδη Ιστό στην περιοχή της κοιλιάς, γιατί από αυτόν παράγεται το ένζυμο Αρωματάση, που της είναι απαραίτητο για να κατασκευάσει, επιπλέον οιστρογόνα, περιφερικά, αφού πλέον οι ωοθήκες της αδυνατούν.
Εμμηνόπαυση
Με την απόλυτα στενή έννοια του όρου, εν(μ) – μηνό – παυση σημαίνει παύση, δηλαδή σταμάτημα της εμμήνου ρύσεως , της περιόδου, του καταμήνιου κύκλου της γυναίκας. Η εμμηνόπαυση επομένως, είναι η τελευταία περίοδος, η τελευταία έμμηνος ρύση σε μια γυναίκα.
Αν το σκεφτούμε έτσι, το οριστικό σταμάτημα της περιόδου, που ορίσαμε ως εμμηνόπαυση, διαρκεί λίγες μόνον ημέρες. Αυτές που διαρκεί, ο τελευταίος αυτός εμμηνορρυσιακός κύκλος στη γυναίκα.
Για το λόγο αυτό, μετά από δεκαετίες, η Ιατρική Κοινότητα όρισε, ότι για να πούμε πως μια γυναίκα βρίσκεται σε εμμηνόπαυση, δεν θα πρέπει να έχει περίοδο, για 1 χρόνο καθόλου. Εάν δει αίμα ξανά, μετά από 12 μήνες, χρειάζεται Άμεση Ιατρική Διερεύνηση.
Τα Οιστρογόνα φροντίζουν για την εύρυθμη λειτουργία των γεννητικών οργάνων της γυναίκας, της ουροδόχου κύστεως και της ουρήθρας της, για την κατάσταση του δέρματος της και τα Δευτερεύοντα Χαρακτηριστικά του Φύλου, αλλά και για πολλές δεκάδες άλλες λειτουργίες στο σώμα της.
Το σημαντικότερο συμβάν όμως για την ισορροπία του γυναικείου οργανισμού, είναι να γίνεται Ωοθυλακιορρηξία. Μόνο τότε παράγεται, η άλλη πολύτιμη ορμόνη για τις γυναίκες. Η Προγεστερόνη.
Η Προγεστερόνη είναι η Ορμόνη της Μητρότητας και η Αντικαρκινική προστασία της γυναίκας, από την πολλαπλασιαστική, Αυξητική και Μιτωτική δράση των Οιστρογόνων.
Με το πέρασμα επομένως των ετών, συνειδητοποιούμε ότι καθώς ελαττώνονται τα ωοθυλάκια, στις ωοθήκες κάθε γυναίκας, μειώνονται αντίστοιχα και οι βασικές της Ορμόνες.
Αυτή είναι η Αιτία της Εμμηνόπαυσης.
Ο λόγος που κάθε γυναίκα θα πάψει τελικά να έχει περίοδο. Το γεγονός ότι πλέον , χωρίς ωοθυλάκια να «σπάνε» στη μέση του κύκλου της , δεν παράγονται οι πολύτιμες ορμόνες της, Οιστρογόνα και Προγεστερόνη.
Κάθε γυναίκα όμως, χωρίς Οιστρογόνα και Προγεστερόνη, βρίσκεται εκτεθειμένη σε εκατοντάδες κινδύνους.
Θα μάθετε λοιπόν, σύντομα και με απλά λόγια, για τα ακόλουθα:
- Πώς ξεκινά η πρώτη γυναικεία περίοδος και γίνεται η Εμμηναρχή
- Σχέσεις της Εμμήνου ρύσεως (περιόδου), της Ηλικίας σας και της Αναπαραγωγικής σας ικανότητας
- Πώς ξεκίνησα να γίνομαι γυναίκα
- Από τη γέννηση του θηλυκού νεογνού, μέχρι την Αδρεναρχή και την Ήβη
- Ορμονικός «Άξονας» και τι είναι
- Ενεργοποίηση του «Άξονα» των επινεφριδίων στην Αδρεναρχή
- Αδρεναρχή και Εφηβεία
- Γιατί η Εμμηναρχή και Εμμηνόπαυση, είναι ουσιαστικά, οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος
Η ηλικία της ωριμότητας και η λύση
Οι αληθινές Βιομιμητικές Ορμόνες ή Βιοπανομοιότυπες Ορμόνες (Biodentical Hormones), κάνουν αυτό ακριβώς που λέει το όνομά τους.
Είναι όμως αρκετό, μόνο η λήψη αυτών των Αντικαρκινικών και Καρδιοπροστατευτικών Ορμονών, να ρυθμίσει τον οργανισμό σας αληθινά, ομαλά, σε φυσιολογικό Ρυθμικό κύκλο, όπως όταν ήσασταν νεότερες;
Αυτό ουσιαστικά είναι πλέον το πρόβλημα.
Οι αληθινές Ορμόνες στο σώμα μας, εκκρίνονται κατά κύματα. Ανά δευτερόλεπτα, λεπτά, ώρες, ημέρες, εβδομάδες και εποχές. Γιατί έχουμε εξελιχθεί σαν ένα ζωτικής σημασίας τμήμα της Φύσης και του Σύμπαντος κόσμου και όχι σε αντίθεση με αυτόν. Ο Ρυθμός του πλανήτη που κατοικούμε, βρίσκεται μέσα μας.
Οι Ορμονικοί μας Ρυθμοί, αντηχούν το σφυγμό της Ζωής γύρω μας, στους καρδιακούς μας παλμούς, στις εισπνοές και εκπνοές μας, ακόμη και στο βηματισμό μας.
Οι Ορμόνες δίνουν στις γυναίκες Εμμηνορυσιακούς κύκλους (περιόδους), που καταμετρούν το Ρυθμό του Χρόνου γι’ αυτές, μήνα με το μήνα, χρόνο με το χρόνο.
Και οι Άνδρες έχουν Ρυθμό. Οι νεαροί άντρες έχουν ορμονικό μέγιστο το φθινόπωρο και πέφτουν ορμονικά την άνοιξη. Καθετί στη Γη, έχει Ρυθμό. Είναι όλα και λειτουργούν, σα τη μουσική. Και όλα πρέπει να χορεύουν στο Ρυθμό της.
Θυμηθείτε για λίγο. Πριν την εφηβεία, η μουσική ήταν ωραία. Αλλά μόλις οι ορμόνες μας “χτύπησαν” κόκκινο, η μουσική και ο Ρυθμός της, ήταν τα πάντα.
Η Ζωή φυσικά και εξακολουθεί να έχει Ρυθμό, αλλά δε χορεύουμε πλέον με αυτόν.
Το μεγάλο ερώτημα είναι, πώς καταλήγουμε, κανένας να μην μιλά για το γεγονός ότι έχουμε χάσει το Ρυθμό μας;
Στις γυναίκες, όταν οι εμμηνορυσιακοί κύκλοι μικρύνουν και τελικά σταματήσουν, οι Ορμόνες που τις κρατούν σε Ρυθμό με το Περιβάλλον γύρω τους, με την Επιβίωσή τους γενικά, έχουν χαθεί.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Υποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού
Διαβάστε επίσης
Εμμηναρχή και Εμμηνόπαυση: οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος