Εμμηνόπαυση και Καρδιαγγειακά Νοσήματα
Εδώ και δεκαετίες είναι γνωστό, ότι οι γυναίκες κατά την αναπαραγωγική φάση της ζωής τους, έχουν πολύ χαμηλότερο βαθμό κίνδυνου για να παρουσιάσουν Καρδιοπάθειες και Καρδιαγγειακά Νοσήματα, σε σχέση με τους άνδρες της αντίστοιχης ηλικίας.
Τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, είναι η σημαντικότερη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας για τις γυναίκες, κατά και μετά την Εμμηνόπαυση (Μετεμμηνόπαυση). Δέκα φορές μάλιστα περισσότερο από τον Καρκίνο.
Το 2011 (American Heart Association) στην Αμερική, μία γυναίκα πέθαινε κάθε ένα λεπτό από Καρδιολογική Νόσο, από το σύνολο του γυναικείου πληθυσμού. Δύο χρόνια αργότερα, το 2014, οι θάνατοι από Καρδιολογικά Νοσήματα, ξεπέρασαν τους θανάτους από όλους τους Καρκίνους μαζί. Το 2015, πάνω από 6.600.000 γυναίκες στην Αμερική μόνο, πάσχουν από Στεφανιαία Νόσο (Coronary Heart Disease – C.H.D.). Κάθε χρόνο, θα προστίθενται όπως υπολογίζεται , επιπλέον 390.000 γυναίκες.
Το 26% των γυναικών, ηλικίας 45 ετών και άνω, που έπαθαν το πρώτο επεισόδιο καρδιακής προσβολής (Heart Attack) και επέζησαν αρχικά, θα καταλήξουν μέσα στον επόμενο χρόνο.
Τα κύρια Καρδιαγγειακά Νοσήματα (Cardio Vascular Disease / C.V.D) που εμφανίζονται στις γυναίκες, όταν έχουν χάσει πλέον την προστατευτική δράση των Ορμονών τους, είναι:
- Καρδιακή Συγκοπή (Αιφνίδιος σπασμός των Αγγείων / Sudden Vasospasm)
- Στεφανιαία Νόσος (Coronary Heart Disease / C.H.D)
- Καρδιακή Προσβολή (Heart Attack)
- Καρδιακή Ανεπάρκεια
- Ισχαιμική Μυοκαρδιοπάθεια (Ischemic Myocardial Disease)
- Και Έμφραγμα Μυοκαρδίου
- Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια
- Περιφερική Αρτηριοπάθεια (Peripheral Arterial Disease)
- Διάφοροι τύποι Καρδιακών Αρρυθμιών (π.χ. Κολπική Μαρμαρυγή)
Ορμονική Πτώση και Καρδιαγγειακά Νοσήματα
Μόνο οι μισές γυναίκες γνωρίζουν, ότι ο Νούμερο Ένα Φονιάς τους , είναι τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα. Οι γυναίκες κινδυνεύουν, όλο και περισσότερο, όσο οι ορμόνες τους πέφτουν. Κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε φάση σημαντικής μείωσης των Ορμονών της, όπως κατά την Περιεμμηνόπαυση και την Εμμηνόπαυση, κινδυνεύει κυρίως από Καρδιολογική Νόσο.
Συγκεκριμένα, όσο οι Ορμόνες μειώνονται, οι γυναίκες παθαίνουν Καρδιαγγειακά Νοσήματα, δέκα φορές περισσότερο, σε σχέση με τον Καρκίνο του Μαστού, που είναι ο νούμερο ένα φονιάς τους, από όλους τους γυναικείους Καρκίνους. Η προστατευτική δράση των γυναικείων Ορμονών (ιδιαίτερα των οιστρογόνων), χάνεται οριστικά κατά την Εμμηνόπαυση, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος για να παρουσιάσουν Καρδιοπάθειες, να εξισώνεται σύντομα με αυτόν των ανδρών.
Κατά την Εμμηνόπαυση και στην περίοδο που ακολουθεί, λόγω και μόνον εξαιτίας της μέγιστης Ορμονικής Πτώσης των γυναικών, έχουμε αύξηση της Χοληστερόλης, διαταραχές που αφορούν στο μεταβολισμό της γλυκόζης, υπέρταση και αύξηση στο σωματικό βάρος, ειδικά στην κοιλιακή χώρα, με ανακατανομή του λιπώδους ιστού.
Και τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα στις γυναίκες, δεν οφείλονται γιατί η Χοληστερόλη τους, φράζει τα αγγεία και τις αρτηρίες τους.
Οφείλονται, στην πτώση των Ορμονών τους.
Γι’ αυτό το λόγο στα 20 και 30 τους χρόνια, δεν παθαίνουν ποτέ καρδιολογικό νόσημα οι γυναίκες. Οι Ορμόνες τους βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, οπότε δεν χρειάζεται ο οργανισμός τους να αυξήσει τη Χοληστερόλη του (χοληστερίνη) για να παράξει περισσότερες Ορμόνες. Γιατί από τη Χοληστερόλη, παράγονται όλες οι πολύτιμες Ορμόνες.
Μετά ωστόσο τα 40, όταν οι Ορμόνες τους έχουν μειωθεί, αρχίζουν να νοιώθουν, σπάνια αρχικά, κάποιο σύμπτωμα. Συνήθως, ενώ γυμνάζονται ή αμέσως μετά την άσκηση.
Δεν είναι το ίδιο, με το καρδιολογικό επεισόδιο που συμβαίνει στους άνδρες. Οι άνδρες αυτοί, είναι συνήθως παχύσαρκοι ή με περιττά κιλά, με υψηλή αρτηριακή πίεση (Υπέρταση), καπνιστές και κάποια στιγμή εμφανίζουν το έμφραγμα.
Υγιείς όμως, λεπτές, γυμνασμένες γυναίκες, στην καλύτερη φάση της ζωής τους, που δεν έχουν καπνίσει ποτέ και δεν έχουν Υπέρταση, εμφανίζουν εντελώς διαφορετικά καρδιολογικά επεισόδια.
Οι γυναίκες κάνουν «αιφνίδιο σπασμό των αγγείων», Συγκοπή Καρδιάς (Sudden Vasospasm). Κάποιες δυστυχώς, δε μπορούν να ζήσουν, από το πρώτο κιόλας τέτοιο συμβάν. Όσες ζήσουν, έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες, να εμφανίσουν πάλι καρδιακό συγκοπτικό επεισόδιο, στα επόμενα 6 χρόνια.
Στη χώρα μας επικρατεί η εσφαλμένη εντύπωση, ότι η σωστή διατροφή (μεσογειακή) προστατεύει τις Ελληνίδες από καρδιοπάθειες. Κάτι που ίσως να βοηθούσε μέχρι και πριν κάποιες δεκαετίες. Η αλήθεια είναι, ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής έχει αλλάξει δραματικά.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) το Σεπτέμβριο 2016, παγκόσμιο πρώτο αίτιο θανάτου και στις γυναίκες, αποτελούν τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα. Το σημαντικό όμως, όπως ανακοινώνει, είναι ότι προλαμβάνονται.
Η αλλαγή βλαβερών συνηθειών, η διακοπή του καπνίσματος, η διατροφή, καθώς και η σωματική άσκηση, συντελούν στη μείωση της νοσηρότητας.
Θεραπευτική Αντιμετώπιση
Θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ. – H.R.T.) με Συνθετικές Ορμόνες
Η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ.) επιβάλλεται για την αποφυγή όλων των κινδύνων. Επιπλέον προσφέρει ποιότητα ζωής και προλαμβάνει την Οστεοπόρωση.
Οι δόσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα, κατά τις Θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης με Συνθετικές Ορμόνες, είναι πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες δόσεις των αντισυλληπτικών δισκίων. Η μέγιστη ωστόσο διάρκεια χορήγησης αυτού του τύπου Ορμονικής Θεραπείας, είναι τα 5 χρόνια.
Η έναρξη Θεραπειών Ορμονικής Υποκατάστασης με Συνθετικές Ορμόνες, γίνεται κατόπιν πλήρους ενημέρωσης και συγκατάθεσης των γυναικών, ότι οι Συνθετικές Ορμόνες ενοχοποιούνται και προκαλούν κακοήθειες (καρκίνους), αφού πάνω από δώδεκα εκατομμύρια έρευνες και δημοσιεύσεις, τεκμηριώνουν πλέον τις σοβαρές τους παρενέργειες.
Θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης (Θ.Ο.Υ. – H.R.T.) με Βιομιμητικές Ορμόνες (Bio-identical Hormone Replacement Therapy)
Οι Βιομιμητικές (bioidentical) Ορμόνες, δρουν στο σώμα μας, ακριβώς όπως οι ορμόνες που παράγουμε, αφού είναι πανομοιότυπες, ολόιδιες. Μπορούν να χορηγηθούν χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό, σε κάθε ηλικία, με διάφορες μορφές και εντελώς εξατομικευμένα.
Είναι φυσικές και έτσι το σώμα μας μπορεί να τις μεταβολίζει, όπως έχει σχεδιαστεί να κάνει με τις δικές του, χωρίς παρενέργειες.
Να είστε καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική