Χοληστερόλη στις Γυναικες – Ρύθμιση
Ένα από τα συνήθη προβλήματα που παρουσιάζεται και στις γυναίκες, με την πρόοδο της ημερολογιακής τους ηλικίας, είναι και τα αυξημένα επίπεδα στη Χοληστερίνη (Χοληστερόλη) τους. Η Υπερχοληστερολαιμία.
Πώς συμβαίνει και γιατί η αύξηση της Χοληστερόλης;
Για να το καταλάβουμε, ας δούμε τι είναι η Χοληστερόλη μας.
Χοληστερίνη (Χοληστερόλη) και δράσεις της
Η Χοληστερίνη (Χοληστερόλη), είναι το δομικό υλικό, για την κατασκευή όλων των Στεροειδών Ορμονών όπως: η Προγεστερόνη, όλα τα Ανδρογόνα, η Τεστοστερόνη , τα Οιστρογόνα και πάρα πολλών άλλων ορμονών, καθώς και της Βιταμίνης D (Vit.D), οι οποίες ελέγχουν όλες σχεδόν τις σωματικές λειτουργίες.
Το 85% από τη Χοληστερίνη (Χοληστερόλη) που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας, παράγεται από το ίδιο το ανθρώπινο σώμα.
Και το γυναικείο σώμα, παράγει τη στερόλη Χοληστερόλη, για να επουλώσει Φλεγμονές, βλάβες που φυσιολογικά δημιουργούνται στην πάροδο της ζωής. Το σώμα, πρέπει να παράγει την ποσότητα που απαιτείται αυτόβουλα, έτσι ώστε να φροντίζει για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Ο οργανισμός λοιπόν, παράγει Χοληστερόλη, πάντοτε με βάση τη σχέση «παράγω όση Χοληστερίνη (Χοληστερόλη) ακριβώς χρειάζομαι».
Η Χοληστερίνη (Χοληστερόλη) επίσης, περιορίζει τις βλάβες που προκαλούν οι «ελεύθερες ρίζες» , το Οξειδωτικό stress δηλαδή, βοηθά στην επισκευή των κυττάρων, συνδέει τα μόρια λιπιδίων, είναι το βασικό συστατικό του εγκεφάλου μας, αποτελεί το 20% της μυελίνης η οποία καλύπτει κάθε νευρικό μας κύτταρο (νευρώνα), εξασφαλίζει την επικοινωνία των νευρώνων μεταξύ τους και τη μνήμη, ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Δεν θα υπήρχε Ζωή στη Γη, εάν δεν υπήρχε Χοληστερίνη (Χοληστερόλη) και δεν παράγονταν Ορμόνες από αυτήν.
Χοληστερίνη (Χοληστερόλη) ηπατική σύνθεση
Όταν η παραγωγή των Ορμονών μειώνεται, με την πάροδο του χρόνου και οι ενζυμικές αντιδράσεις φθίνουν, τότε το σώμα προσπαθεί να φτιάξει στο ήπαρ (συκώτι), περισσότερη Χοληστερίνη (Χοληστερόλη), για να αντιρροπήσει τις Ορμονικές Ανεπάρκειες.
Στα κύτταρά μας τώρα, υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί άμυνας.
Ένας τέτοιος εξαιρετικός μηχανισμός άμυνας, είναι και αυτός που ονομάζεται Φλεγμονή.
Χρόνια Φλεγμονή συμβαίνει και όταν τα τοιχώματα των αρτηριών καταστρέφονται , με αποτέλεσμα να σχηματίζεται η «αθηρωματική πλάκα», οι διαταραχές πηκτικότητας του αίματος και η συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Όλες αυτές οι διαδικασίες, συμβαίνουν κατά τη Χρόνια αυτή διαδικασία Φλεγμονής, προκαλώντας Υπέρταση και Καρδιαγγειακές Νόσους και στις γυναίκες.
Τα κατεστραμμένα όμως κύτταρα των αρτηριών, πρέπει να αποκατασταθούν και να αντικατασταθούν με νέα, υγιή κύτταρα. Η Χοληστερίνη (Χοληστερόλη) λοιπόν, που κανένα κύτταρο δεν φτιάχνεται χωρίς αυτήν, βοηθά να αντικατασταθούν αυτά τα κατεστραμμένα κύτταρα και να επισκευάσει τις ζημιές.
Όσο ο γυναικείος οργανισμός, χάνει τις Ορμόνες του και βρίσκεται είτε σε Ορμονική Ανεπάρκεια, είτε σε Ορμονική Ανυπαρξία, τόσο η Χοληστερόλη του, θα προσπαθεί να αυξηθεί.
Χοληστερόλη και Γυναικείες Ορμόνες
Σε όλη τη διάρκεια της Κλιμακτηρίου της γυναίκας, η παραγωγή Οιστρογόνων από τις Ωοθήκες της, μειώνεται συνεχώς.
Τα Οιστρογόνα θυμίζω, μειώνονται γιατί οι Ωοθήκες με το πέρασμα των ετών, έχουν χάσει πολλές χιλιάδες ωοθυλάκια (follicles). Έτσι, από τις λίγες χιλιάδες ωοθυλακίων που τους μένουν, τα οποία είναι πλέον και τα χειροτέρης ποιότητας, χρόνο με το χρόνο, παράγονται ολοένα και λιγότερα Οιστρογόνα.
Τα χαμηλά Οιστρογόνα, δεν είναι ικανά, να οδηγήσουν στη μέση του γυναικείου κύκλου (μεσοκυκλικά όπως λέμε), το μεγαλύτερο σε μέγεθος Ωοθυλάκιο, τον «αρχηγό» (Προέχον), σε Ωοθυλακιορρηξία.
Χωρίς όμως Ωοθυλακιορρηξία (Ανωοθυλακιορρηκτικός Κύκλος), δε σχηματίζεται Ωχρό Σωμάτιο (που είναι το «σπασμένο» ωοθυλάκιο) και έτσι δεν παράγεται από αυτό Προγεστερόνη, όπως θα έπρεπε κανονικά.
Ο γυναικείος οργανισμός, λόγω αυτής της κατάστασης ένδειας, έλλειψης Οιστρογόνων που βρίσκεται, προσπαθεί να ενεργοποιήσει άλλους μηχανισμούς, για την παραγωγή τους. Κάθε φορά, που ο γυναικείος οργανισμός, βρίσκεται σε καταστάσεις ανεπάρκειας Ορμονών, ανεξάρτητα ηλικίας, προσπαθεί, με άλλους μηχανισμούς, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Προσπαθεί δηλαδή, να αντιρροπήσει.
Προσπαθώντας λοιπόν ο οργανισμός να παράξει Οιστρογόνα, για να διατηρήσει τα γεννητικά όργανα της γυναίκας και τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου, σε καλή και υγιή κατάσταση, αρχίζει την Εξωαδενική (εκτός δηλαδή των ωοθηκών) Παραγωγή Οιστρογόνων.
Αυτό το επιτυγχάνει ο γυναικείος οργανισμός, με την Περιφερική Μετατροπή των Ανδρογόνων σε Οιστρογόνα. Για να συμβεί η διαδικασία αυτή, ο οργανισμός χρειάζεται ένα βασικό ένζυμο, την Αρωματάση. Αυτό το βρίσκει στο Λιπώδη Ιστό.
Γι’ αυτό φροντίζει, να αυξήσει τη συλλογή Υποδόριου Λιπώδους Ιστού, στην κοιλιά της γυναίκας, ιδιαίτερα κατά την Εμμηνόπαυση. Γι’ αυτό το λόγο, βλέπουν οι γυναίκες το σώμα τους να αλλάζει, να παίρνουν «παχάκια» στην κοιλιά. Πιο αισθητό δε, στις γυναίκες που δεν είχαν. Αλλάζει, η κατανομή του λιπώδους ιστού τους.
Έτσι ξεκινά με την Αρωματάση, η μετατροπή, που λέγεται Αρωματοποίηση των Ανδρογόνων σε Οιστρογόνα.
Όλος ο γυναικείος οργανισμός, βρίσκεται σε κατάσταση stress, κάθε φορά που μειώνονται, ανεπαρκούν ή ανισορροπούν οι Ορμόνες του. Κατά την Εμμηνόπαυση, βρίσκεται πλέον σε γενικό Συναγερμό. Γιατί έχει ξεφύγει παντελώς από την Ισορροπία και εύρυθμη λειτουργία του.
- Προσπαθεί να τροφοδοτήσει τη γυναίκα με λιπώδη ιστό, για να βρει Αρωματάση και να συνθέσει Οιστρογόνα από Ανδρογόνα.
- Πιέζει τα κύτταρα της πύλης της ωοθήκης και του στρώματος αυτής, για να πάρει επιπλέον Ανδρογόνα.
- Τα Επινεφρίδια υπερλειτουργούν και αυτά, για να τροφοδοτήσουν με ακόμη περισσότερα Ανδρογόνα.
- Το ήπαρ παράγει Χοληστερόλη, για να προμηθεύσει τον οργανισμό, με επιπλέον Ορμόνες
- Κάποια στιγμή όλα τα συστήματα που υπερλειτουργούν, «κρασάρουν», τελειώνουν, ανεπαρκούν, σταματούν.
Τότε πλέον, δεν παράγονται καθόλου Οιστρογόνα. Δεν μπορούν να διατηρηθούν, οι φυσιολογικές λειτουργίες του φύλου και τα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά στις γυναίκες.
Η Ρύθμιση της Χοληστερόλης στις γυναίκες
Η σύγχρονη ρύθμιση του γυναικείου οργανισμού, για τη διατήρηση της παραγωγής Χοληστερίνης (Χοληστερόλης), σε ιδανικές τιμές επιβάλλει:
- Να μη δίνονται αυστηρές δίαιτες, που στερούν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό και ταλαιπωρούν τις ασθενείς.
- Να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός τους, με χημικές και τοξικές ουσίες, ώστε να αποφεύγονται τυχόν κίνδυνοι ή παρενέργειες ανεπιθύμητων καταστάσεων. Τέτοιες είναι η ηπατοτοξικότητα, η έλλειψη ενέργειας με καταβολή και κόπωση, η μυϊκή ραβδομυόλυση, η κατάθλιψη και πολλά άλλα.
- Να αποκαθίστανται οι όποιες αλλαγές στην κυτταρική ισορροπία και στις Ορμονικές λειτουργίες. Αιτιολογικά, να ρυθμίζεται η ιδανική κατάσταση των κυττάρων (στοχευμένη θεραπεία).
- Να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται συνολικά, όλες οι επιμέρους ανισορροπίες του οργανισμού. Αυτοί είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι για Καρδιαγγειακά Νοσήματα, εμφράγματα, Υπέρταση, εμβολές, Παχυσαρκία, Μεταβολικό Σύνδρομο, Σακχαρώδη Διαβήτη.
Μετά από τις κατάλληλες για κάθε γυναίκα, ανάλογα με το Ιατρικό της Ιστορικό, Ορμονικές, Βιοχημικές ή εξειδικευμένες Μεταβολικές Εξετάσεις, ανιχνεύονται οι όποιες δυσλειτουργίες και εντοπίζονται οι Ανεπάρκειες και Ανισορροπίες που υπάρχουν.
Ο συνδυασμός θεραπευτικών σχημάτων για να ρυθμιστεί και η Χοληστερίνη (Χοληστερόλη) στα ιδανικά επίπεδα στις γυναίκες, μπορεί να περιλαμβάνει:
- Θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης με Βιομιμητικές Ορμόνες.
- Θεραπείες Micro-Macronutrients (Μικρό-Μακρό-θρεπτικά συστατικά)
- Κατάλληλη Μοριακή διατροφή
- Αποκατάσταση Βιταμινών, Μετάλλων , Αμινοξέων, Ιχνοστοιχείων και επαναφορά βιοχημικών οδών, στην εύρυθμη λειτουργία τους.
Όλα καθορίζονται ανάλογα με τα εργαστηριακά ευρήματα, το ενδελεχές ατομικό Ιατρικό Ιστορικό και τα συνοδά Χρόνια ή άλλα Νοσήματα της κάθε γυναίκας.
Οι Γυναίκες δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους. Αντίθετα, τη βλέπουν σταδιακά να βελτιώνεται, καθημερινά και παράλληλα με τη συνολική φυσική απο-κατάσταση της Υγείας τους.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού