Η Υπέρταση ή Αρτηριακή Υπέρταση (αυξημένη αρτηριακή πίεση), είναι ένα από τα σημαντικότερα χρόνια νοσήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τα τελευταία 50 χρόνια. Εξακολουθεί να αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα πρόκλησης στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος του μυοκαρδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ανευρυσμάτων των αρτηριών και νεφρικής ανεπάρκειας.
Με απλά λόγια, η αρτηριακή πίεση απεικονίζει, το πόσο εντατικά χρειάζεται να εργάζεται η καρδιά μας, ώστε να κυκλοφορήσει το αίμα στο σώμα. Κάθε κύτταρο στον ανθρώπινο οργανισμό, χρειάζεται σταθερή ροή αίματος, για να μεταφέρεται το οξυγόνο και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Υπέρταση – κατηγορίες
Η Υπέρταση, ταξινομείται ως πρωτοπαθής ή πρωτογενής και ως δευτεροπαθής. Περίπου το 90–95% των περιπτώσεων, κατηγοριοποιούνται ως «Πρωτοπαθής Υπέρταση», που σημαίνει υψηλή αρτηριακή πίεση, χωρίς προφανές ιατρικό αίτιο.
Πώς δημιουργείται η Υπέρταση
Η καρδιά είναι μία αντλία. Στέλνει καθαρό οξυγονωμένο αίμα με τις αρτηρίες στους ιστούς για να τελέσουν τις λειτουργίες τους. Κατόπιν, λαμβάνει με τις φλέβες από την περιφέρεια, το χρησιμοποιημένο από τους ιστούς, ακάθαρτο και γεμάτο διοξείδιο του άνθρακα αίμα. Κάθε φορά που στέλνει το αίμα στις αρτηρίες, δημιουργείται μία πίεση από δύο δυνάμεις. Η μία όταν αποστέλλεται το αίμα και η άλλη όταν οι αρτηρίες αντιστέκονται στη ροή του αίματος. Αυτό μεταφράζεται σε δυο νούμερα. Στη συστολική πίεση (όταν η καρδιά συστέλλεται για να αποστείλει αίμα) και στη διαστολική πίεση (όταν η καρδιά ξεκουράζεται ανάμεσα στους παλμούς).
Πολλαπλοί παράγοντες οδηγούν τελικά στην Υπέρταση
- Το μόνιμο άγχος της καθημερινότητας
- Η έλλειψη χρόνου
- Το κάπνισμα
- Η κακή διατροφή
σε συνδυασμό με τους εντατικούς ρυθμούς που βιώνει ο άνθρωπος στις μεταμοντέρνες κοινωνίες, εντείνουν το ρυθμό λειτουργίας της αντλίας, δηλαδή της καρδιάς μας.
Αποτέλεσμα να υπερσυσπάται, να υπερλειτουργεί στην προσπάθεια εκτέλεσης του πολύτιμου έργου της. Να συναντά ολοένα και μεγαλύτερα εμπόδια από ανελαστικές αρτηρίες (αθηρωμάτωση – αθηρωματικές πλάκες), από «τεμπέλες» φλέβες (καθιστική ζωή). Να αυξάνει στην προσπάθειά της το μέγεθός της (υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια) και την πίεση που πρέπει να ασκήσει για την εκτέλεση του έργου της (Αρτηριακή Υπέρταση). Τελικά, προκαλείται στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική ανεπάρκεια και ένας αέναος «φαύλος κύκλος» ξεκινά.
Υπέρταση και Παθοφυσιολογία της
Ο κάθε άνθρωπος είναι μία μοναδική οντότητα, με τη δική του φυσιολογία και βιοχημεία. Αυτό είναι ένα γεγονός, το οποίο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης του καθενός ξεχωριστά. Αντίθετα , μέχρι σήμερα η συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων, μοιάζει να είναι μονόδρομος και κατά προσέγγιση, καθώς η Υπέρταση είναι σύμπτωμα μίας συνολικότερης παθολογικής κατάστασης.
Το stress, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι ορμονικές διαταραχές, η υπερλιπιδαιμία, το μεταβολικό σύνδρομο, είναι καταστάσεις παθολογικές, όπου η Υπέρταση είναι ένα από τα συμπτώματά τους.
Γιατί οι Χρόνιες αυτές παθολογικές καταστάσεις, δημιουργούν την έκκριση φλεγμονωδών κυτοκινών. Οδηγούν δηλαδή στην έκφραση Χρόνιων Φλεγμονών. Αυτές με τη σειρά τους ενθαρρύνουν τη δημιουργία και ανάπτυξη αθηροσκληρυντικών πλακών στις αρτηρίες, που με τη σειρά τους γίνονται πιο άκαμπτες και ανελαστικές. Αναγκάζουν λοιπόν την καρδιά, να ασκήσει μεγαλύτερη δύναμη (πίεση) για να υπερπηδήσει το εμπόδιο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται Υπέρταση.
Υπέρταση και Θεραπευτική της Αντιμετώπιση
Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς, ότι για να λύσει το πρόβλημα του επονομαζόμενου «σιωπηλού δολοφόνου», της υπέρτασης, πολύ απλά, πρέπει να λύσει το πρόβλημα της Χρόνιας Φλεγμονής.
Από την άλλη, αυτό που είναι πλέον ξεκάθαρο, είναι ότι χρειάζεται να διευρυνθεί ο ορίζοντας της θεραπευτικής μας προσέγγισης για την Αρτηριακή Υπέρταση.
Τα πρωτόκολλα μικροθρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με τα Αμερικάνικα Πρότυπα, διαφοροποιούνται όσον αφορά στο Χρόνιο Νόσημα, όπως επίσης και από πληθώρα άλλων παραγόντων.
Έτσι καθορίζουν αυστηρά τη δοσολογία, τη διάρκεια, την ποσότητα και το συνδυασμό συστατικών (συνταγή) ανά άτομο.
Η Βιοχημική εκτροπή σε επίπεδο λειτουργίας ενός οργανισμού σε ασθενείς με Υπέρταση, μπορεί να αποκατασταθεί. Μετά από σχετικές βιοχημικές ή μεταβολικές εξετάσεις, ανιχνεύονται οι δυσλειτουργίες και εντοπίζονται οι ελλείψεις που υπάρχουν.
Υπάρχουν πολλές εξετάσεις, που ανάλογα με το Ιατρικό Ιστορικό έχουμε στη διάθεση μας, για να καθοριστεί τελικά η αγωγή. Οι περισσότερες από αυτές, έχουν προσιτό κόστος και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε δύο με τρεις ημέρες.
Η θεραπεία, ρυθμίζεται αναλόγως της έκτασης των βλαβών και των επιμέρους ευρημάτων. Μπορεί να διαρκέσει από τρεις μήνες έως ένα χρόνο, για την πλήρη αποκατάσταση της κλινικής εικόνας του ασθενούς.
Οι ασθενείς δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους. Αντίθετα, σταδιακά τη βλέπουν να βελτιώνεται, παράλληλα και με τη συνολική φυσική κατάσταση της υγείας τους.
Οι συγκεκριμένες θεραπείες, σε κλινική πράξη χρησιμοποιούνται από το 1997 με χώρα αφετηρίας τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν έρχονται σε αντίθεση με καμία παράλληλη φαρμακευτική ή ομοιοπαθητική αγωγή.
Η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, είναι αυτή από τη οποία τελικά προκύπτει το μεγαλύτερο όφελος , σύμφωνα με τα κλινικά αποτελέσματα και τους ανάλογους δείκτες εξετάσεων.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού