Τι είναι η Περιεμμηνόπαυση
Η Περιεμμηνόπαυση είναι η χρονική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας, που μεσολαβεί μεταξύ του τέλους της Κλιμακτηρίου της και πριν την Εμμηνόπαυση της. Διαρκεί από 2 έως 5 χρόνια.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής φάσης, η γυναίκα εμφανίζει συμπτώματα, ακόμη κι αν στην Κλιμακτήριο δεν είχε. Γυναίκες, που παρουσίαζαν συμπτώματα στην Κλιμακτήριο, παρατηρούν ότι σταδιακά αυτά επιδεινώνονται.
Το τέλος της εμμήνου ρύσεως των γυναικών σηματοδοτεί την πτώση του ορμονικού τους συστήματος. Η ορμονική πτώση θέτει την κατάσταση της υγείας των γυναικών σε κίνδυνο, καθώς σχετίζεται με την εμφάνιση μία πλειάδας νοσημάτων.
Η πιο Σύγχρονη Ιατρική Προσέγγιση για την Περιεμμηνόπαυση
- Εξετάσεις Υψηλής Ακριβείας
- Άρση όλων των συμπτωμάτων
- Αυστηρά Εξατομικευμένες Θεραπευτικές Αγωγές
Πιθανά Συμπτώματα στην Περιεμμηνόπαυση
Στην Περιεμμηνόπαυση, εκδηλώνονται πολλαπλά συμπτώματα, που ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα είναι γνωστά και ως «Περιεμμηνοπαυσιακό Σύνδρομο» και είναι συνήθως τα ακόλουθα:
- Εξάψεις (flashing , hot flashes). Παρουσιάζονται στο 85% των γυναικών για περισσότερο από 12 με 18 μήνες. Στο 50% των γυναικών, δεν αποκλείεται να διαρκέσουν έως και 5 χρόνια.
- Εφιδρώσεις: παρουσιάζονται κυρίως τη νύχτα, διαταράσσοντας τον ύπνο της γυναίκας. Μετά τις εφιδρώσεις, αναπτύσσεται ένα αίσθημα ψύχους.
- Ταχυκαρδίες και έντονο αίσθημα παλμών
- Διαταραχές εμμήνου ρύσεως: η περίοδος των γυναικών μπορεί να έρχεται όλο και αργότερα (Αραιομηνόρροια). Ενδέχεται να προκληθεί Συχνομηνόρροια (κύκλος κάτω των 26 ημερών) ή Μητρορραγία (έμμηνος ρύση δύο φορές στον ίδιο μήνα). Ξαφνικά, μπορεί μία γυναίκα να έχει Μηνορραγία (περίοδο με μεγάλη ποσότητα αίματος για 5-7 ημέρες και πήγματα αίματος).
- Αίσθημα κόπωσης: Οι Διαταραχές Ύπνου που προκαλούνται, ως απόρροια της ορμονικής ανεπάρκειας και των νυχτερινών εξάψεων και εφιδρώσεων, επιτείνουν το αίσθημα εξάντλησης.
- Ευερεθιστότητα, Νευρικότητα: Διαταραχές Συναισθήματος – Κυκλικό Συναίσθημα –Ευμετάβλητη Διάθεση– Καταθλιπτικά Συμπτώματα
- Αδυναμία συγκέντρωσης, Απώλεια και Διαταραχές Μνήμης
- Αύξηση του Σωματικού Βάρους και της Συγκέντρωσης Λιπώδους Ιστού στην κοιλιά.
- Ελάττωση του λιπώδους ιστού των μαστών μειώνεται το μέγεθος, ο όγκος και η πληρότητα των μαστών.
- Διαταραχές στο Ουροποιητικό Σύστημα : τα επιθήλια (βλεννογόνοι) που καλύπτουν τα όργανα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος της γυναίκας, ατροφούν. συμπτώματα όπως: Συχνοουρία, Δυσουρία, Νυκτουρία, Ακράτεια Ούρων, Οι πιθανότητες συχνότερων ουρολοιμώξεων , αυξάνονται.
- Χάνεται η φυσιολογική εφύγρανση και λίπανση του κόλπου. Ο κόλπος της γυναίκας γίνεται λεπτός, ατροφικός (κολπική ατροφία ), ξηρός ( ξηρότητα κόλπου ), ανελαστικός, εύθρυπτος.
- Εμφανίζονται διαταραχές στη Libido – Ελάττωση της Σεξουαλικής επιθυμίας-, διότι ο κόλπος γίνεται ευαίσθητος και κατά την επαφή η γυναίκα. Μπορεί επίσης η γυναίκα να νιώθει, ακόμη και πόνο κατά την επαφή (Δυσπαρευνία).
- Η ευθραυστότητα του κόλπου οδηγεί εύκολα σε μικροτραυματισμούς, γδαρσίματα (εκδορές). Όταν μικροτραυματίζεται, δημιουργούνται «πύλες εισόδου» μικροβίων. Έτσι, ο κόλπος γίνεται ευάλωτος σε λοιμώξεις.
- Διαταραχές του Δέρματος. Λόγω της συνεχούς μείωσης των οιστρογόνων, που συμβάλλουν στην ανανέωση των κυττάρων του δέρματος της γυναίκας, το γυναικείο δέρμα γίνεται λεπτότερο, λείο και στιλπνό. Η λάμψη του χάνεται. Το κολλαγόνο του δέρματος ελαττώνεται. Ρυτίδες και χαλάρωση γίνονται εντονότερες. Η δομή του προσώπου της γυναίκας αλλάζει. Κνησμός μπορεί να εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του σώματος.
- Οι ωοθήκες εξακολουθούν να παράγουν ανδρογόνα και μετά την εμμηνόπαυση. Έτσι διεγείρεται η ανάπτυξη τριχοφυΐας στο άνω χείλος, φαβορίτες, στο σαγόνι, στις παρειές, γύρω από τις θηλές των μαστών, στο στέρνο, στον άνω και κάτω ομφαλό.
- Παρατηρείται τριχόπτωση και αραίωση στο τριχωτό της κεφαλής, στις μασχάλες, στο εφήβαιοκαι σε όλη την περιγεννητική περιοχή.
Η ακεραιότητα των οστών διαταράσσεται
Η ελάττωση οιστρογόνων οδηγεί σε απώλεια του οστίτη ιστού και ασβεστίου από τα οστά και μείωση της οστικής πυκνότητας. Έτσι, η γυναίκα μπορεί να αισθάνεται πόνους στην πλάτη (ράχη), στη μέση, στα άκρα και τις αρθρώσεις της. Ξεκινά ελάττωση του ύψους της και αυξάνεται η πιθανότητα για κατάγματα και κακώσεις αρθρώσεων και συνδέσμων, λόγω μεγαλύτερης ευθραυστότητας των οστών της. Παράλληλα, η συνεχής ελάττωση της βιταμίνης D επιδεινώνει τα προβλήματα.
Παρουσιάζονται διαταραχές στην καρδιά και στα αγγεία
Τα οιστρογόνα ασκούν καρδιο και αγγειο-προστατευτική δράση. Στην Περιεμμηνόπαυση, με την κατακόρυφη πτώση των οιστρογόνων τους, όλες οι γυναίκες, δεκαπλασιάζουν (10χ) τον κίνδυνο να εμφανίσουν Αιφνίδιο Θάνατο από σπασμό των αγγείων τους, Καρδιακή Ανακοπή, έμφραγμα του μυοκαρδίου, Στεφανιαία Νόσο και Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.
Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης Γυναικολογικών Νοσημάτων
Υπερπλασίες, Πολύποδες, Δυσλειτουργικές Μητρορραγίες μπορεί να εκδηλωθούν. Με τα χρόνια, η μόνιμη αυτή μονομερής δράση των Οιστρογόνων οδηγεί τις γυναίκες αυτές σε Κακοήθειες Ενδομητρίου (Καρκίνος Μήτρας). Γι’ αυτό το λόγο, αυξάνεται το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνων του Μαστού, του Ενδομητρίου (μήτρας) και των Ωοθηκών.
Ιατρική Ακριβείας
Η Ιατρική Επιστήμη, μετα την αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου DNA και τη διενέργεια Γονιδιακών Εξετάσεων, έχει αλλάξει σελίδα. Πλέον, σε κλινικό επίπεδο, μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια το βαθμό προδιάθεσης ή τα αίτια έκφρασης οποιασδήποτε βιοχημικής εκτροπής (νοσηρότητας).
Η Ιατρική Ακριβείας αποτελείται από τρία στάδια.
- Το πρώτο αφορά στη διενέργεια Γονιδιακών Εξετάσεων (Εξετάσεις DNA) ή και Ειδικών Μεταβολικών Εξετάσεων.
- Το δεύτερο στάδιο σχετίζεται με τη «μετάφραση» (μεταφραστική ιατρική), με την ερμηνεία δηλαδή των αποτελεσμάτων.
- Το τρίτο και τελευταίο βήμα αφορά πλέον στην αυστηρά εξατομικευμένη θεραπευτική κατεύθυνση.
Στη Σύγχρονη Ιατρική Πραγματικότητα, στην εποχή της Ιατρικής Ακριβείας, όλες οι προηγούμενες μεθοδολογίες, που βασίζονταν σε γενικευμένα θεραπευτικά σχήματα (το ίδιο για όλους), θεωρούνται παρωχημένες.
Οι ασθενείς μπορούν πλέον να λαμβάνουν Ακριβείς Θεραπείες. Οι θεραπείες αυτές έχουν πολλαπλά οφέλη και πλεονεκτήματα, καθώς:
- Προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά στην ίαση. Άρα, το θεραπευτικό όφελος των ασθενών μεγιστοποιείται.
- Περιορίζουν το χρόνο αποθεραπείας.
- Μειώνουν τις περιττές ταλαιπωρίες και δαπάνες σε σχέση με τα θεραπευτικά σχήματα του παρελθόντος.
Φυσικές Ορμονικές Θεραπείες Αποκατάστασης
Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσω της εκπόνησης Αυστηρά Εξατομικευμένων Θεραπευτικών Αγωγών, που αποσκοπούν στην πλήρη αποκατάσταση όλων των συστημάτων του οργανισμού των γυναικών στα βέλτιστα (καλύτερα δυνατά) επίπεδα.
Με πολλές διαφορετικές μορφές της φυσικής θεραπείας ορμονικής αποκατάστασης (bio-H.R.T.), μπορεί να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος εμφάνισης όλων των προβλημάτων που μπορεί να εκδηλωθούν κατά την Περιεμμηνόπαυση.
Τι ακριβώς είναι οι «Φυσικές (Bιομιμητικές) ορμόνες»
Ορμόνες Πανομοιότυπες με τις ανθρώπινες, με ακριβώς ίδια χημική σύσταση και δομή. Κατασκευάζονται στο εργαστήριο και έχουν την ίδια μοριακή δομή με τις ορμόνες που γίνονται και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας. Αντίθετα, οι συνθετικές ορμόνες, είναι σκόπιμα διαφορετικές.
Οι Φυσικές ορμόνες δρουν στο σώμα μας, ακριβώς όπως οι ορμόνες που παράγουμε.
Τα φυσικά οιστρογόνα και προγεστερόνη, μικρομετροποιημένα, είναι μια σειρά προϊόντων, που γίνονται σε εξειδικευμένα φαρμακεία. Διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως χάπι, σταγόνες, patch, κρέμα, gel καθώς και διάφορα ενδοκολπικά σκευάσματα.
Η φυσική προγεστερόνη έρχεται σε κάψουλα ή ως κολπικό gel ή σε κρέμα, σταγόνες ή υπόθετα. Επίσης φυσική τεστοστερόνη υπάρχει σε μορφή σταγόνων, κρέμας, gel ή και δισκίων.
Ποια τα πλεονεκτήματα των φυσικών ορμονών σε σχέση με τις συνθετικές ορμόνες;
Οι συνθετικές ορμόνες είναι αρκετά ισχυρές με παρενέργειες. Επιπλέον, είναι φλεγμονώδεις (αυξάνουν τον δείκτη φλεγμονής CRP) σε αντιδιαστολή με τις φυσικές, που είναι αντιφλεγμονώδεις και ως εκ τούτου αντιγηραντικές.
Οι φυσικές (βιομιμητικές) ορμόνες δεσμεύονται στους ορμονικούς μας υποδοχείς, ακριβώς σαν το κλειδί πάνω στην κλειδαριά του, δίνοντας έτσι άμεσο αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την κλασσική ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, όπου οι συνθετικές ορμόνες χύνονται πάνω στους ορμονικούς υποδοχείς και όχι μόνο, αλλά και σε άλλες θέσεις στεροειδικών υποδοχέων, με τελικό αποτέλεσμα, όχι απλά το μη άμεσο αποτέλεσμα, αλλά και μία πλειάδα παρενεργειών.
Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των φυσικών – βιομιμητικών ορμονών είναι ότι μετρούνται, μπορούμε έτσι να τις παρακολουθούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, με εξετάσεις αίματος και με πιο μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμα, όταν η εξέταση γίνεται στο σάλιο.
Θεραπείες (πρωτόκολλα – αγωγές)
Η ορμονική εκτροπή σε επίπεδο λειτουργίας ενός οργανισμού σε ασθενείς με Χρόνια και Αυτοάνοσα Νοσήματα, παρατηρείται σχεδόν πάντα. Μετά από σχετικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν και Ορμονικό προφίλ Bio 4h, ανιχνεύονται οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου.
Οι εξετάσεις έχουν προσιτό κόστος και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε δύο με τρεις ημέρες.
Η θεραπευτική αγωγή επιλέγεται μέσα από εκατό περίπου διαφορετικά πρωτόκολλα Φυσικών (Βιομιμητικών)των ορμονών και στη συνέχεια εξατομικεύεται βάση των εργαστηριακών εξετάσεων της Ασθενούς.
Οι θεραπείες με Φυσικές ορμόνες, αναλόγως την πάθηση ή τις παθήσεις, την έκταση των βλαβών και τα επιμέρους ευρήματα, μπορούν να διαρκέσουν από έξι μήνες έως ένα χρόνο για την πλήρη αποκατάσταση της κλινικής εικόνας.
Οι ασθενείς δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους, ενώ σταδιακά βλέπουν να βελτιώνεται παράλληλα και η συνολική φυσική κατάσταση στην υγεία τους.
Για να είστε πάντα καλά!
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική