Η πρόωρη εμμηνόπαυση δεν σχετίζεται με την ηλικία έναρξης της περιόδου, ούτε με το πόσες γέννες έχει κάνει μια γυναίκα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το γυναικείο βιολογικό ρολόι είναι γενετικά «κουρδισμένο» και το πότε θα σταματήσει συχνά καθορίζεται από την ύπαρξη ή μη μιας οικογενειακής προδιάθεσης (π.χ. από τη μητέρα ή τη γιαγιά). Ωστόσο, εκτός της κληρονομικότητας, υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη εμμηνόπαυση:
- Μια σοβαρή πυελική φλεγμονή που οφείλεται σε ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (π.χ. χλαμύδια, γονόρροια)
Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζονται εγκαίρως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και να λαμβάνονται προφυλάξεις (χρήση προφυλακτικού) κατά τη σεξουαλική επαφή.
- Ορισμένες γυναικολογικές επεμβάσεις, όπως οι επανειλημμένες εγχειρήσεις στις ωοθήκες (π.χ. για την αφαίρεση κύστεων ή της ίδιας της ωοθήκης)
- Επίσης, οι ωοθήκες μπορεί να καταστραφούν σε περίπτωση ακτινοθεραπείας στην περιοχή της πυέλου ή λήψης χημειοθεραπείας.
- Τα αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. ο ερυθηματώδης λύκος)
Πρόκειται για νοσήματα όπου ο οργανισμός ουσιαστικά παράγει αντισώματα εναντίον του (π.χ. εναντίον των αρθρώσεων) και είναι πιθανό να «επιτεθεί» και στις ωοθήκες.
- Φαρμακευτική εμμηνόπαυση
Πολλές φορές για θεραπεία και ελάττωση του μεγέθους των Ινομυωμάτων κυρίως, δίνονταν παλαιότερα (Danazol) αλλά και σήμερα GnRH ανάλογα. Φαρμακευτικά σκευάσματα δηλαδή, που προκαλούν άμεση Εμμηνόπαυση.Ο στόχος των Θεραπευτικών αυτών Σχημάτων, είναι να πάψει η γυναίκα να έχει Οιστρογόνα, επειδή από αυτά, τρέφονται και μεγαλώνουν τα Ινομυώματα.Η άμεση και αιφνίδια διακοπή των Ορμονών της γυναίκας, που τις περισσότερες φορές είναι νέα, την οδηγεί να βιώσει με το χειρότερο τρόπο, όλα τα συμπτώματα και τις συνέπεις της Εμμηνόπαυσης, τουλάχιστον για έξι μήνες, που είναι η μέση διάρκεια χορήγησης αυτών των φαρμακευτικών σχημάτων.Το σύνολο των συστημάτων και λειτουργιών της γυναίκας κυριολεκτικά τρελαίνεται. Απορρυθμίζεται εντελώς.Το σημαντικότερο όμως όλων, είναι η μαζική απώλεια οστικής μάζας από τα οστά της γυναίκας και η εγκατάσταση Οστεοπόρωσης, που σε ορισμένες περιπτώσεις αποβαίνει καταστροφική.
- Πρώιμη ή Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια (Premature Ovarian Failure-P.O.F)
H Πρώιμη Ωοθηκική Ανεπάρκεια, δεν είναι απλώς μια πρόωρη Εμμηνόπαυση.Είναι η Εμμηνόπαυση, που εγκαθίσταται με τη διακοπή της φυσιολογικής εκκριτικής ορμονικής λειτουργίας των ωοθηκών, σε μια νέα γυναίκα. Σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών. Η πρώιμη ωοθηκική Ανεπάρκεια (P.O.I.) ορίζεται ως η εξάντληση ή ελάττωση ή δυσλειτουργία των ωοθυλακιών, που οδηγεί στη διακοπή της περιόδου (εμμήνου ρύσεως) της γυναίκας, πριν την ηλικία των 40 ετών.
Με βάση την τελευταία ανασκόπηση για την P.O.I. το 2016, η συχνότητα εμφάνισής της είναι 1 (μια) γυναίκα στις 250 σε ηλικία κάτω των 35 ετών, ενώ αυξάνει σε 1 γυναίκα στις 100 σε ηλικία κάτω των 40 ετών.
Καταλαβαίνουμε πόσο ιδιαίτερη και ευαίσθητη κατάσταση είναι να βρεθεί μια γυναίκα σε εμμηνόπαυση, σε τόσο μικρή ηλικία. Οι γυναίκες με Πρόωρη Εμμηνόπαυση, εμφανίζουν όλα τα συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης και φυσικά χρειάζονται πλήρη και πολυεπίπεδη υποστήριξη.
Τα αίτια της P.O.I. είναι πολλαπλά και διαφορετικά από αυτά της «κλασσικής» Εμμηνόπαυσης. Εμπλέκονται Αυτοανοσία, ανωμαλίες ορμονικών υποδοχέων, ενζυμικές ανεπάρκειες, ανωμαλίες στο χρωμόσωμα Χ, ιογενείς παράγοντες, ιατρογενείς παράγοντες και σπάνια Σύνδρομα.
Το πρόβλημα πολυδιάστατο, αφού επηρεάζει άμεσα την Αναπαραγωγική Ικανότητα της πάσχουσας γυναίκας.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού
Διαβάστε επίσης