Ανατομία γυναικείου τραχήλου και γυναικολογική εξέταση
Η εξέταση του τραχήλου της μήτρας αφορά στην επισκόπηση (μακροσκοπική δηλαδή παρατήρηση με τα μάτια μας μόνο), μετά από απώθηση των κολπικών τοιχωμάτων με τον κολποδιαστολέα και στην ψηλάφησημετά το πέρας της επισκόπησης. Η εξέταση αυτή (γυναικολογική εξέταση) είναι ανώδυνη, πολύτιμη και άκρως σημαντική, για κάθε γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Με την επισκόπηση ο Γυναικολόγος ελέγχει την εικόνα του κόλπου και του εξωτραχήλου για τυχόν φλεγμονές (κολπίτιδες ή τραχηλίτιδες), την μορφή του έξω τραχηλικού στομίου, την ύπαρξη έκκρισης βλέννης ή άλλου υγρού από τον ενδοτράχηλο, καθώς και την ύπαρξη κονδυλωμάτων, όγκων, πολυπόδων, θηλωμάτων, τραυμάτων, συμφύσεων κ.λ.π.
Κατόπιν ο Γυναικολόγος, πρέπει να κάνει την λήψη ενός τεστ-Παπανικολάου (pap-test) .
Ταυτόχρονα ο Γυναικολόγος, θα ελέγξει και τα έξω γεννητικά όργανα της γυναίκας (αιδοίο, μικρά και μεγάλα χείλη, κλειτορίδα, ουρήθρα) για τυχόν φλεγμονές από λοιμώξεις στην περιοχή του κατώτερου γεννητικού συστήματος, κονδυλώματα ή ιδιαιτερότητες.
CERVIX = ΤΡΑΧΗΛΟΣ της ΜΗΤΡΑΣ
Το επιθήλιο του ενδοτραχήλου είναι μονόστοιβο κυλινδρικό, ενώ του εξωτραχήλου πολύστοιβο πλακώδες.
Η μετάπτωση του ενός επιθηλίου στο άλλο παρατηρείται συνήθως στην περιοχή του έξω τραχηλικού στομίου (Ζ.Μ.=Ζώνη Μετάπτωσης), συχνά όμως το κυλινδρικό επιθήλιο επεκτείνεται στον εξωτράχηλο, παρουσιαζόμενο ως ερυθρά μικροθηλωματώδης ευαίσθητη περιοχή. Η περιοχή αυτή αναφέρεται ως εκτοπία (παλαιότερα εκτρόπιο) και η παρουσία της αποτελεί φυσιολογικό φαινόμενο. Ο λόγος για τον οποίο παρατηρείται εκτοπία σε ορισμένες γυναίκες και μάλιστα σε έκταση η οποία μερικές φορές καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια του εξωτραχήλου, ενώ σε άλλες της ιδίας ηλικίας δεν παρατηρείται , δεν είναι γνωστός.
Πολύποδες τραχήλου
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το κυλινδρικό επιθήλιο της εκτοπίας υφίσταται με την πάροδο του χρόνου την λεγόμενη πλακώδη μεταπλασία, δηλ. η στοιβάδα των κυλινδρικών κυττάρων αντικαθίσταται από πολύστοιβο πλακώδες επιθήλιο, αρχικά “άωρο’’, αργότερα δε “ώριμο’’. Η περιοχή η οποία περιλαμβάνει το επιθήλιο που υφίσταται την διαδικασία της μεταπλασίας αναφέρεται ως ζώνη μετασχηματισμού (transformation zone) ή ζώνη μετάπτωσης ή ζώνη μεταπλασίας. Η περιοχή αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία διότι από αυτήν κατά κανόνα εξορμώνται οι αλλοιώσεις της κακοήθους εξαλλαγής του τραχηλικού επιθηλίου, που γίνονται από τη λοίμωξη με τους ιούς των Ανθρωπίνων Κονδυλωμάτων – H.P.V.
Κατά την κύηση ή κατά την λήψη αντισυλληπτικών δισκίων το κυλινδρικό επιθήλιο επεκτείνεται περισσότερο προς την περιφέρεια του τραχήλου, ενώ κατά την διάρκεια του κλιμακτηρίου και της μετεμμηνοπαυσιακής ζωής ή ζώνη μετάπτωσης μετακινείται βαθμιαίως προς τον ενδοτραχηλικό αυλό.
Οι περιγραφείσες καταστάσεις (εκτοπία, πλακώδης μεταπλασία) πρέπει να θεωρούνται ως φυσιολογικά φαινόμενα και ως εκ τούτου δεν απαιτείται θεραπεία. Μόνο σε περιπτώσεις έντονης υπερέκκρισης υγρών ή επανειλημμένων μικροαιμορραγιών μετά από σεξουαλική επαφή χρειάζεται να γίνει καταστροφή του επιθηλίου (αφού προηγουμένως πιστοποιηθεί πλήρως η καλοήθεια) με κρυοθεραπεία, ακτίνες LASER ή ηλεκτροδιαθερμία.
Για να είστε καλά
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική