Τυποποίηση (Typing) HPV ιών – HPV – DNA test
Με το HPV – DNA test προσδιορίζεται αν υπάρχει στον τράχηλο της μήτρας DNA από 13 τύπους ογκογόνων HPV (τους συνηθέστερους από αυτούς που προκαλούν καρκινογένεση). Δεν μας δίνει με ακρίβεια τον συγκεκριμένο τύπο HPV (όπως η PCR).
Πώς λαμβάνεται το HPV – DNA test;
Όπως λαμβάνεται και το τεστ Παπανικολάου. Εισάγεται ένα βουρτσάκι στο έξω τραχηλικό στόμιο, περιστρέφεται για συλλογή υλικού και μετά τοποθετείται σε ειδικό φιαλίδιο και αποστέλλεται στο εργαστήριο.
Στις περιπτώσεις εκείνες, που το τεστ Παπανικολάου έχει ληφθεί με τη μέθοδο συλλογής σε υγρό (π.χ. Thin Prep), η εξέταση για αναζήτηση DNA από HPV γίνεται από το υγρό, που έχει μείνει στο φιαλίδιο, μετά τον αποχωρισμό κυττάρων για εξέταση στο μικροσκόπιο από τον Κυτταρολόγο. Αυτό είναι ένα πλεονέκτημα, αφού δεν χρειάζεται να επιστρέψει η γυναίκα στο Ιατρό (να επισκεφθεί η ασθενής για δεύτερη φορά τον Ιατρό) για λήψη νέου υλικού.
Λήψη ThinPrep pap-test με συσκευή τύπου Broom.
Η συσκευή τοποθετείται στο έξω τραχηλικό στόμιο και περιστρέφεται γύρω από την περιφέρεια του τραχηλικού στομίου 5 φορές κατά 360 μοίρες.
Τι είναι η PCR;
Είναι η πιο ευαίσθητη μέθοδος για την ανίχνευση του DNA του HPV. Τα αρχικά προέρχονται από τις λέξεις Polymerase Chain Reaction (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης). Με τη μέθοδο αυτή ανιχνεύονται ακόμη και ελάχιστες ποσότητες ιικού DNA.
Με την PCR μπορούμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένο τύπο ή τύπους HPV, που υπάρχουν στο δείγμα. Αυτό είναι σημαντικό πλεονέκτημα, αφού γνωρίζουμε π.χ. ότι η επιμένουσα φλεγμονή από HPV-16, έχει στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας πιθανότητα καρκινογένεσης 20-30%.
Από την άλλη, η PCR, όντας πολύ ευαίσθητη, δεν μας δίνει πληροφορίες για το ιϊκό φορτίο, όπως το HPV-τεστ. To HPV-τεστ μπορεί να ανιχνεύσει 1.000-5.000 DNA.
Πότε θεωρείται καλό να γίνεται αναζήτηση του DNA των επικίνδυνων HPV, με μοριακές τεχνικές;
Σε μερικές περιπτώσεις (έχει γίνει σύσταση από το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων, την Αμερικανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου και την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία) θα ήταν ιδανικό να αναζητηθεί η ύπαρξη ιϊκού φορτίου από επικίνδυνους HPV (HPV test, Hybrid Capture), όπως:
- Σε περιπτώσεις αμφιβόλου τεστ Παπανικολάου, όπως κατηγορία ASCUS (ανεύρεση κυττάρων στο τεστ, που δεν είναι φυσιολογικά, αλλά δεν μπορούν να ταξινομηθούν με σαφήνεια και σε μια συγκεκριμένη παθολογική ομάδα). Στην περίπτωση αυτή, εάν δεν είναι εφικτή η κολποσκόπηση, θα βοηθούσε να αναζητήσουμε HPV-DNA.Οι μελέτες έχουν δείξει, ότι αν το HPV-test αποβεί θετικό, είναι απαραίτητο να γίνει κολποσκόπηση, εάν είναι δυνατόν Ψηφιακή Κολποσκόπηση, αφού είναι πιθανό να βρούμε αλλοιώσεις SIL. Στη χώρα μας, οι γυναικολόγοι προτιμούν, μετά από τεστ Παπανικολάου, που δείχνει ατυπία, να γίνεται Κολποσκόπηση.
- Σε συνδυασμό με τεστ Παπανικολάου σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας των 30 ετών. Το όριο αυτό δεν είναι αυστηρό, αλλά βασίζεται στο εξής σκεπτικό: στις μικρές σχετικά ηλικίες, η αλλαγή συντρόφων είναι πολύ συχνή και η ανεύρεση ακόμη και των επικίνδυνων HPV είναι συνήθης. Επίσης, σε μικρές ηλικίες είναι μικρός και ο κίνδυνος καρκινογένεσης.
Συνήθως, όμως, μετά την ηλικία των 30 ετών, οι περισσότερες γυναίκες έχουν μονογαμικές σχέσεις.
Αυτό συνεπάγεται, ότι προηγούμενες μολύνσεις από HPV πρέπει να έχουν κατασταλεί (συνήθως μια διετία είναι αρκετή για να κατασταλεί η μόλυνση από ένα συγκεκριμένο τύπο).
Με βάση αυτό το σκεπτικό, μια γυναίκα μεγαλύτερη των 30 ετών, που έχει τα τελευταία χρόνια μόνιμο σύντροφο, δεν δικαιολογείται να φιλοξενεί ιϊκό φορτίο από επικίνδυνους HPV. Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, θεωρείται πιθανό να υπάρχουν αλλοιώσεις, που ξέφυγαν από το τεστ Παπανικολάου.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνεται Κολποσκόπηση.
Τι ασφάλεια προσφέρει ο συνδυασμός τεστ Παπανικολάου και HPV – DNA test σε γυναίκες μεγαλύτερες των 30 ετών;
Προσφέρει πολύ υψηλά ποσοστά ασφάλειας. Έχει αποδειχθεί, ότι εάν και τα δύο τεστ είναι αρνητικά, τότε η πιθανότητα να ξεφύγει CIN-3 είναι μόλις 1%.
Χωρίς να έχει επίσημη ένδειξη, το HPV – DNA test μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μετεγχειρητική παρακολούθηση. Εάν δεν ανιχνευθεί HPV-DNA στο 6μηνο ή στο έτος από την αφαίρεση της αλλοίωσης, έχει αποδειχθεί ερευνητικά, ότι η πιθανότητα υποτροπής είναι μικρή. Βέβαια, οι ασθενείς που έχουν ιστορικό με HSIL (CIN 2, 3) ούτως ή άλλως πρέπει να παρακολουθούνται , λόγω πιθανότητας υποτροπής των αλλοιώσεων.
Μην ξεχνάτε ότι, για όλες τις γυναίκες, ο συνδυασμός ενός pap-test υγρής κυτταρολογίας (τύπου Thin Prep) και ταυτόχρονα Ψηφιακής Κολποσκόπησης DySIS, σε μια επίσκεψη, είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος εξέτασης.
Εάν όλα είναι φυσιολογικά, τότε η γυναίκα αυτή, μπορεί να επαναλάβει τον έλεγχό της αυτόν, σε 2 με 3 χρόνια και όχι ετήσια, λόγω μεγαλύτερης ακρίβειας και ευαισθησίας των μεθόδων.
Εάν βρεθεί υψηλόβαθμη αλλοίωση, προσθέτουμε τον έλεγχο με HPV DNA test, με ευαισθησία 93-96% στην ανίχνευση υψηλόβαθμων αλλοιώσεων – βλαβών από ιούς H.P.V. στις γυναίκες και ανευρίσκουμε συγκεκριμένα και τον τύπο του H.P.V. ιού που προκαλεί την βλάβη.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού