Άνοιες
Άνοια είναι η κλινική εκδήλωση της απώλειας πνευματικών ικανοτήτων που προϋπήρχαν, ως αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου. Καθώς ο πληθυσμός στον πλανήτη μας, γηράσκει σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού το προσδόκιμο επιβίωσης αυξάνεται συνεχώς, ενώ αντίστοιχα αυξάνεται και η Υπογονιμότητα, παθολογικές καταστάσεις όπως οι Άνοιες, αποκτούν επιδημικό χαρακτήρα. Οι Άνοιες, συμπεριλαμβάνουν γενικά τις Νευροεκφυλιστικές Παθήσεις πάνω από 100 είδη ψυχικών διαταραχών, όπως η Νόσος Alzheimer (Αλτσχάιμερ), η Νόσος Parkinson (Πάρκινσον), η Nόσος του Huntington (Χάντινγκτον) κ.ά.
Ήδη η Άνοια κατατάσσεται στα πρώτα δέκα (10) αίτια που οδηγούν σε Ανικανότητα, στις προηγμένες χώρες. Μετά την ηλικία των 60 ετών, διπλασιάζει τα ποσοστά της ανά πενταετία.
Αποτελεί το τέταρτο (4ο) αίτιο θανάτου, μετά τις Καρδιοπάθειες, τους Καρκίνους και τα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.
Από το σύνολο των Ανοιών, το 65% είναι η γνωστή Νόσος Alzheimer (Αλτσχάιμερ), το 15-30% η Αγγειακή Άνοια, το 4,6-21,7% η Άνοια με σωμάτια Lewy, το 5% η Μετωποκροταφική Άνοια και ένα 5% άλλες μορφές.
Οι Γυναίκες, από την ηλικία της Περιεμμηνόπαυσης και μετά, κατά την Εμμηνόπαυση και τη Μετεμμηνόπαυση, εμφανίζουν κατακόρυφη αύξηση σε Ψυχολογικά Προβλήματα και Πτώση των Εγκεφαλικών τους Λειτουργιών.
Άνοιες και Συμπτώματα
Οι Άνοιες και ιδιαίτερα η πιο συνήθης, Νόσος Alzheimer (Αλτσχάιμερ), εκφράζεται με μια σειρά συμπτωμάτων.
- Κύριο χαρακτηριστικό της, είναι η ύπουλη και κλιμακωτή έναρξη
- Διαταραχές μνήμης, ιδιαίτερα της πρόσφατης μνήμης (π.χ. επανάληψη της ίδιας ερώτησης πολλές φορές)
- Αδυναμία εκμάθησης νέων πληροφοριών
- Διαταραχές της ικανότητας κατανόησης και έκφρασης του λόγου – αδυναμία ανεύρεσης των κατάλληλων λέξεων για συγκεκριμένα αντικείμενα
- Διαταραχές των οπτικοχωρικών δυνατοτήτων (π.χ. απώλεια προσανατολισμού, δυσκολία χρήσης μέσων μεταφοράς, ατυχήματα κατά την οδήγηση)
- Διαταραχές κρίσης (π.χ. μειωμένη αντίληψη και αποδοχή της απώλειας μνήμης, αδυναμία λήψης αποφάσεων για τον εαυτό τους και τους άλλους)
Οι ασθενείς που πάσχουν από Άνοια, εκτός από τα νοητικά προβλήματα, παρουσιάζουν και συμπτώματα ψυχιατρικού χαρακτήρα, όπως:
- Έντονες αλλαγές στην διάθεση (Κατάθλιψη, ματαίωση, εξουθένωση, πρώιμο πένθος)
- Επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, αρνητισμός, πείσμα κλπ.
- Παραληρήματα (π.χ. καχυποψία έναντι είτε ξένων είτε οικείων προσώπων)
- Ψευδαισθήσεις (κυρίως οπτικές, όπως π.χ. οικείων προσώπων από το παρελθόν που δεν βρίσκονται εν ζωή).
Αιτίες Άνοιας
Οι αιτίες της Άνοιας, θεωρητικά παραμένουν άγνωστες. Γνωρίζουμε ότι επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από Γενετικούς παράγοντες. Ταυτόχρονα, Ορμονικές Ανεπάρκειες, Επιγενετικοί Παράγοντες όπως οι Περιβαλλοντικοί παράγοντες, τα Χρόνια Νοσήματα όπως Σακχαρώδης Διαβήτης, Αρτηριακή Υπέρταση, Δυσλιπιδαιμίες, τα Μεταβολικά Νοσήματα, τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, καθώς και ο τρόπος ζωής (όπως εκπαίδευση, επάγγελμα, πνευματικές, κοινωνικές δραστηριότητες, φυσική άσκηση, δίαιτα κλπ), επηρεάζουν την πιθανότητα ανάπτυξης Άνοιας.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι γνώσεις μας για τους παράγοντες κινδύνου, καθώς και για τους προστατευτικούς παράγοντες. Έτσι πλέον, μπορούμε να εφαρμόσουμε έγκαιρη Πρόληψη. Οι Άνοιες και οι Νευροεκφυλιστικές Νόσοι, είναι ταυτόχρονα Χρόνια Νοσήματα, που επηρεάζουν όχι μόνο την ασθενή, αλλά και το οικογενειακό της περιβάλλον.
Άνοιες – Θεραπευτική και Προφυλακτική Αντιμετώπιση
Τα τελευταία χρόνια διεξάγεται μεγάλη ερευνητική προσπάθεια με στόχο την ανεύρεση περισσότερο αποτελεσματικών θεραπειών και υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία στον επιστημονικό χώρο ότι στο εγγύς μέλλον, θα έχουμε παρεμβάσεις πολύ αποτελεσματικότερες και στις χρόνια εγκατεστημένες Άνοιες.
Όσον αφορά στις γυναίκες, οι Άνοιες, είναι το τελικό αποτέλεσμα στις Εγκεφαλικές Λειτουργίες τους που εκπίπτουν, μετά την Εμμηνόπαυση.
Χωρίς τη Ρυθμικότητα και την έκκριση Οιστρογόνων και Προγεστερόνης κατά την Εμμηνόπαυση, όλο το Νευρικό Σύστημα και ο Εγκέφαλος της γυναίκας, χάνουν καθημερινά ολοένα και περισσότερες λειτουργίες.
Από τη στιγμή που ΟΛΑ τα κύτταρα στον Εγκέφαλο της γυναίκας, παράγουν Φυλετικές Ορμόνες (Sex Hormones = Ορμόνες του Φύλου) από τη Χοληστερόλη, σημαίνει ότι ολόκληρο το Νευρικό Σύστημα, από το κεφάλι μέχρι τα νύχια των ποδιών, είναι από μόνο του, ένα Ενδοκρινικό Σύστημα.
Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου, τα Οιστρογόνα και η Προγεστερόνη , ταξινομούνται ως Νευροστεροειδή.
Η Παγκόσμια Ενδοκρινολογική κοινότητα στο «Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism» σε διεθνή ανασκόπηση, αναφέρει: «τα Οιστρογόνα κρατούν το κλειδί λειτουργίας του Νευρικού Συστήματος της γυναίκας, όπως του Ιππόκαμπου και του Βασικού Εγκεφάλου και ιδιαίτερα της ανάπτυξης και εύρυθμης λειτουργίας Ντοπαμινεργικών, Σεροτονινεργικών και Αδρενεργικών Συστημάτων». Αυτό είναι που ουσιαστικά κάνουν τα Οιστρογόνα, σε κάθε γυναικείο Εγκέφαλο.
Και συνεχίζει η Παγκόσμια Ενδοκρινολογική κοινότητα: «καθώς τα επίπεδα Οιστρογόνων στις γυναίκες, πέφτουν κατά την Εμμηνόπαυση, όλα αυτά τα συστήματα, όλες οι νοητικές και γνωσιακές λειτουργίες, όλες οι συμπεριφεριολογικές διαδικασίες που εξαρτώνται άμεσα από τα Οιστρογόνα, επίσης ελαττώνονται και αλλοιώνονται, τουλάχιστον Λειτουργικά. Ακόμη όμως ανταποκρίνονται σε Θεραπεία Αποκατάστασης με Οιστρογόνα».
Τα ορθά βήματα για την Αποκατάσταση της Υγείας κάθε γυναίκας, είναι τα ακόλουθα:
Μετά από τις κατάλληλες για κάθε γυναίκα, ανάλογα με το ενδελεχές Ιατρικό της Ιστορικό (Head to Toe), Ορμονικές, Βιοχημικές ή εξειδικευμένες Μεταβολικές Εξετάσεις (αίματος, ούρων σιέλου, κοπράνων, γονιδιώματος κ.ά), ανιχνεύονται οι όποιες δυσλειτουργίες και εντοπίζονται (Evidence Based Medicine), όλες οι Ανεπάρκειες και Ανισορροπίες που υπάρχουν.
Ο συνδυασμός κατόπιν των Θεραπευτικών σχημάτων που θα εκπονηθούν, ώστε να ρυθμιστεί κάθε γυναίκα εξατομικευμένα, περιλαμβάνει ανάλογα:
- Θεραπείες Ορμονικής Αποκατάστασης με Βιομιμητικές Ορμόνες (Bio-HRT)
- Θεραπείες Micro-Macronutrients (Μικρό-Μακρό-θρεπτικά συστατικά)
- Κατάλληλη Μοριακή διατροφή
- Αποκατάσταση Βιταμινών, Μετάλλων , Αμινοξέων, Ιχνοστοιχείων και επαναφορά των βιοχημικών οδών, στην εύρυθμη λειτουργία τους.
- Όλα καθορίζονται ανάλογα με τα εργαστηριακά ευρήματα, το πλήρες ατομικό Ιατρικό Ιστορικό και τα συνοδά Χρόνια ή άλλα Νοσήματα της κάθε γυναίκας.
Οι Γυναίκες, δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους. Αντίθετα, τη βλέπουν σταδιακά να βελτιώνεται, καθημερινά και παράλληλα με τη συνολική φυσική απο-κατάσταση της Υγείας τους.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού