Αρτηριακή Πίεση – Ρύθμιση
Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, μέχρι και την τέταρτη (4η) δεκαετία, οι γυναίκες εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα όσον αφορά την Αρτηριακή Πίεση. Πάντοτε χαμηλότερα από τους άνδρες ίδιας ηλικίας. Αυτό σημαίνει, ότι η Αρτηριακή τους Πίεση είναι η μεν Συστολική (η «μεγάλη») μικρότερη από 120 mmHg, η δε Διαστολική (η «μικρή») μικρότερη από 80 mmHg. Αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών του πλανήτη. Τα μεγέθη αυτά, είναι τα ιδανικά Αρτηριακής Πίεσης, για το ανθρώπινο Είδος. Είναι αποτέλεσμα, ενός κυρίως βασικού προστατευτικού παράγοντα στις γυναίκες. Τα Οιστρογόνα τους, προστατεύουν τα αγγεία τους. Έτσι, καμία σχεδόν γυναίκα στη Γη, δεν εμφανίζει Αρτηριακή Υπέρταση (Αύξηση της Αρτηριακής Πίεσης), μέχρι τη χρονική στιγμή εκείνη, κατά την οποία τα Οιστρογόνα της, πέσουν σημαντικά. Αυτό συμβαίνει από την Περιεμμηνόπαυση και μετά, δηλαδή κατά την Εμμηνόπαυση και Μετεμμηνόπαυση.
Ωστόσο, μετά την πέμπτη (5η) δεκαετία της ζωής τους, η συχνότητα εμφάνισης Αρτηριακής Υπέρτασης στις γυναίκες, αυξάνεται κατακόρυφα, σε αντίθεση με τους άντρες. Πέριξ και μετά της έκτης (6η) δεκαετίας τους, τα επίπεδα Αρτηριακής Πίεσης των γυναικών, είναι υψηλότερα σε σχέση με αυτά των ανδρών.
Όσο τα επίπεδα Ορμονών είναι σε Ισορροπία, καμία γυναίκα δεν εμφανίζει Αρτηριακή Υπέρταση. Αυτή η γνώση, είναι κοινός τόπος Διεθνώς στην Ιατρική Κοινότητα, δεκαετίες τώρα.
Μετά την ηλικία των 40 ετών, η Ορμονική Πτώση επιταχύνεται με ταχείς ρυθμούς σε γυναίκες που ήδη βρίσκονται χωρίς να το γνωρίζουν σε Κλιμακτήριο. Πολλαπλά Συμπτώματα – Νοσήματα – Προβλήματα εμφανίζονται και εγκαθίστανται.
Η Ορμονική Ανισορροπία, το Stress, η Αύξηση του Σωματικού Βάρους και η Παχυσαρκία, ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η Υπερχοληστεριναιμία (αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα), η Υπερλιπιδαιμία, το Μεταβολικό Σύνδρομο, είναι καταστάσεις Παθολογικές, όπου η Αρτηριακή Υπέρταση αποτελεί, ένα από τα συμπτώματά τους.
Όλες αυτές οι Χρόνιες Παθολογικές καταστάσεις, οδηγούν στην έκκριση Φλεγμονωδών Κυτοκινών. Οδηγούν δηλαδή στην έκφραση Χρόνιων Φλεγμονών. Αυτές με τη σειρά τους, ενθαρρύνουν τη δημιουργία και ανάπτυξη Αθηροσκληρυντικών (Αθηρωματικών) Πλακών στις αρτηρίες. Έτσι, οι αρτηρίες γίνονται πιο άκαμπτες και ανελαστικές. Αναγκάζουν λοιπόν την καρδιά, να ασκήσει μεγαλύτερη δύναμη (πίεση) για να υπερπηδήσει το εμπόδιο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται Υπέρταση.
Όσο όμως τα επίπεδα Οιστρογόνων και Προγεστερόνης, βρίσκονται σε Ισορροπία μεταξύ τους, ανεξάρτητα της, τίποτε από τα παραπάνω, δεν συντελείται. Οι εξ ορισμού δράσεις, των κύριων αυτών γυναικείων Ορμονών, όταν είναι συγχρονισμένες, αποτρέπουν την ανάπτυξη Χρόνιων Φλεγμονών και Αθηρωματικών πλακών.
Αρτηριακή Υπέρταση – Ο “Σιωπηλός Δολοφόνος”
Η Υπέρταση χαρακτηρίζεται ως “Σιωπηλός Δολοφόνος”, γιατί δεν προκαλεί, ποτέ σχεδόν συμπτώματα. Για αυτό το λόγο κυρίως, η Πρόληψη έχει μέγιστη σημασία στις γυναίκες και για την Υπέρταση.
Αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα πρόκλησης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων στις γυναίκες. Τέτοια Καρδιαγγειακά Νοσήματα είναι η Στεφανιαία Νόσος, η Καρδιακή Προσβολή, το Έμφραγμα του μυοκαρδίου, η Καρδιακή Ανεπάρκεια, το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, το Ανεύρυσμα των αρτηριών και η Νεφρική Ανεπάρκεια.
Τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα, αποτελούν με διαφορά, το πρώτο αίτιο Θανάτου, στις γυναίκες από την Εμμηνόπαυση και μετά. Γι’ αυτό έγιναν πολλές προσπάθειες, για Θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ. – H.R.T.) με Συνθετικές Ορμόνες. Επί Δεκαετίες.
Όλες όμως οι Θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ. – H.R.T.) με Συνθετικές Ορμόνες, όπως έδειξαν άνω των 12,5 εκατομμυρίων μελετών τα τελευταία 75 χρόνια, δεν κατάφεραν, ούτε στο θέμα της Υπέρτασης, να βοηθήσουν τις γυναίκες. Αντίθετα μάλιστα. Οι γυναίκες που έλαβαν Συνθετικές Ορμόνες, είτε με τη μορφή Αντισυλληπτικού Δισκίου (Χαπιού – “pill”) σε μικρότερες ηλικίες, είτε με τη μορφή Συνθετικών Θεραπειών Ορμονικής Υποκατάστασης, στις Περιεμμηνοπαυσιακές ηλικίες, οδηγούνταν σε Αύξηση της Αρτηριακής τους Πίεσης!
Έως σήμερα, οι γυναίκες άδικα φτάνουν να αναπτύσσουν Υπέρταση. Κατόπιν, οι ιατροί παρακολουθούν την πίεση, ως ήδη εγκατεστημένη Νόσο. Χρόνια Νόσο. Κάνουν τις απαιτούμενες καρδιολογικές εξετάσεις και συνταγογραφούν ένα από τα πολυάριθμα αντιυπερτασικά χάπια. Η ασθενής λαμβάνει τα χάπια, σε «συγκεκριμένη» δοσολογία, ίδια με δεκάδες εκατομμύρια άλλες γυναίκες και παρακολουθείται συνεχώς, μόνιμα, μέχρι η πίεσή της και μόνο, να ρυθμιστεί σε φυσιολογικά επίπεδα.
Αυτή είναι η συνήθης προσέγγιση, που βασίζεται στα πρότυπα καθημερινής παρακολούθησης.
Εξατομικευμένη Αντιμετώπιση της Αρτηριακής Υπέρτασης
Η Ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης, είναι εφικτή βεβαίως, σε κάθε γυναίκα, εξατομικευμένα.
Οι όποιες Ορμονικές, Βιοχημικές, Μεταβολικές εκτροπές στο επίπεδο λειτουργίας του γυναικείου οργανισμού, με εγκατεστημένη ή όχι Υπέρταση, μπορούν να αποκατασταθούν. Για να γίνει αυτό είναι απαραίτητες εξειδικευμένες εξετάσεις Ορμονικές, Βιοχημικές ή μεταβολικές, καθώς και η λήψη ενδελεχούς Ιστορικού της κάθε γυναίκας. Έτσι, ανιχνεύονται οι κρυφές δυσλειτουργίες και εντοπίζονται οι ελλείψεις που υπάρχουν, σε κυτταρικό επίπεδο. Μόνον τότε, μπορεί να χορηγηθεί, η εξατομικευμένη Θεραπεία, που στοχεύει στα αληθινά Αίτια, ξεχωριστά για κάθε γυναίκα.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού