Η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, το 80-85% συγκεκριμένα, θα εμφανίσει συμπτώματα κατά την εμμηνόπαυση. Οι καπνίστριες γυναίκες, θα εμφανίσουν εντονότερα συμπτώματα και στην Περιεμμηνόπαυση και κατά την Εμμηνόπαυση. Θα μπουν δε σε Εμμηνόπαυση, περίπου 18 μήνες (1,5 χρόνο) νωρίτερα από τις μη καπνίστριες.
Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης κυμαίνεται μεταξύ των 48 έως 52 ετών. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα οριστικής διακοπής της περιόδου και σε μικρότερες ηλικιακά γυναίκες. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως πρόωρη εμμηνόπαυση και παρουσιάζεται περίπου στην ηλικία των 42 ετών ή και νωρίτερα.
Στο τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας κάθε γυναίκας, όταν οι Ορμόνες της πλέον σταματούν να εκκρίνονται και το σώμα της μένει χωρίς προστασία, αλλάζοντας καθημερινά, ένα ισχυρό ερώτημα τίθεται μέσα της. «Και τώρα τι;».
Το γυναικείο σώμα εφεξής και για όλο το υπόλοιπο της ζωής του θα αρχίσει σταδιακά να εμφανίζει διάφορες ανισορροπίες και δυσλειτουργίες, καθώς τα συστήματά του, τα όργανά του θα στερούνται της προστατευτικής δράσης των ορμονών του. Ο γυναικείος οργανισμός καλείται πλέον να λειτουργήσει, χωρίς…καύσιμο!
Πέραν αυτών, οι γυναίκες που εισέρχονται στη φάση της Εμμηνόπαυσης αδυνατούν πλέον να μείνουν έγκυες, καθώς κύηση χωρίς έμμηνο ρύση δεν καθίσταται δυνατή.
Πέρα από τα κύρια συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης, μπορεί να παρουσιαστούν πόνος στο στήθος και συνεχής κόπωση, συμπτώματα που προσιδιάζουν σε εκείνα που βιώνουν οι γυναίκες, όταν πρόκειται να έρθει η περίοδος τους.
Επιπλέον, προκαλείται πόνος στην κοιλιά και αυξάνεται ο λιπώδης ιστός (συσσώρευση λίπους) αυτής. Ενίοτε, οι γυναίκες εμφανίζουν πόνους στους μυς, στην πλάτη και την οσφύ (μέση), έχουν νευρικότητα και ευερεθιστότητα και γενικά μία ευμετάβλητη διάθεση με αλλαγές – αισθήματα θλίψης ή χαράς.
Παρατηρείται, επίσης, έλλειψη ενεργητικότητας και αδυναμία συγκέντρωσης και προσήλωσης σε μια εργασία. Οι γυναίκες ενδέχεται να εμφανίσουν Αρτηριακή Υπέρταση ή Κατάθλιψη.
Προκαλείται μεγέθυνση και πόνος στους μαστούς, ενώ ελαττώνεται η πληρότητα και ο όγκος τους. Εκδηλώνονται, ακόμη, διαταραχές του ουροποιητικού (συχνουρία – νυκτουρία) και συχνές Ουρολοιμώξεις – Υποτροπιάζουσες.
Οι γυναίκες ενίοτε εμφανίζουν δερματικές διαταραχές, με πολλαπλές αλλαγές: αύξηση της κοίτης των ρυτίδων, αλλαγή στη δομή και κατανομή-γωνίες του προσώπου, δέρμα λεπτό, εύθρυπτο, λείο, θαμπό, χαλαρό, στιλπνό, χωρίς λάμψη. Προκαλείται κνησμός, ξηρότητα γενικά στο δέρμα και αίσθημα «βελονιάσματος», ενώ εμφανίζονται και δερματίτιδες.
Σε κάποιες περιπτώσεις, αυξάνεται η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα στο πρόσωπο (άνω χείλος, πηγούνι, εμπρός από τα αυτιά-προωτιαία, παρειές), στις θηλές των μαστών και στη μέση γραμμή του σώματος (στέρνο και άνω-κάτω του ομφαλού).
Από την άλλη, παρατηρείται ελάττωση της επιθυμητής τριχοφυΐας στο τριχωτό της κεφαλής – αραίωση, καθώς και στις περιοχές των δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου (μασχάλες, εφήβαιο και γεννητικά όργανα – περιγεννητική περιοχή)
Κατά την εμμηνόπαυση, συνιστάται η αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών και των επεξεργασμένων υδατανθράκων και προτείνεται η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών, με σκοπό την πρόληψη της αύξησης του σωματικού μας βάρους. Καλό είναι, επίσης, να συμπεριληφθούν στη διατροφή μας τροφές που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου, επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, Βιταμίνης D και πρωτεϊνών.
H υπερπλασία του ενδομητρίου, η οποία είναι απόρροια της υπερβολικής δράσης των οιστρογόνων, εμφανίζεται συχνότερα στην εμμηνόπαυση, όπου οι έμμηνοι κύκλοι δεν ακολουθούνται από ωορρηξία. Όταν, όμως, η ωορρηξία δεν πραγματοποιείται τακτικά, εξασθενεί η δράση της προγεστερόνης και υπερλειτουργούν τα οιστρογόνα.
Επιπλέον, οι κύστεις στην ωοθήκη μπορεί να εμφανίζονται λιγότερο συχνά στην εμμηνόπαυση, εντούτοις, αν παρουσιαστούν τότε, εγκυμονούν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία των γυναικών.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της φυσικής θεραπείας ορμονικής αποκατάστασης (bio-H.R.T.), που λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους, προκειμένου να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος εμφάνισης όλων των προβλημάτων που μπορεί να εκδηλωθούν κατά την Εμμηνόπαυση.
Ορμόνες Πανομοιότυπες με τις ανθρώπινες, με ακριβώς ίδια χημική σύσταση και δομή.
Οι Φυσικές ορμόνες κατασκευάζονται στο εργαστήριο και έχουν την ίδια μοριακή δομή με τις ορμόνες που γίνονται και χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας. Αντίθετα, οι συνθετικές ορμόνες, είναι σκόπιμα διαφορετικές.
Οι Φυσικές ορμόνες δρουν στο σώμα μας, ακριβώς όπως οι ορμόνες που παράγουμε.
Τα φυσικά οιστρογόνα και προγεστερόνη μικρομετροποιημένα, είναι μια σειρά προϊόντων, που γίνονται σε εξειδικευμένα φαρμακεία. Διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως χάπι, σταγόνες, patch, κρέμα, gel καθώς και διάφορα ενδοκολπικά σκευάσματα.
Η φυσική προγεστερόνη, έρχεται σε κάψουλα ή ως κολπικό gel ή σε κρέμα, σταγόνες ή υπόθετα. Επίσης φυσική τεστοστερόνη, υπάρχει σε μορφή σταγόνων, κρέμας, gel ή και δισκίων.
Η μεγάλη απήχηση των φυσικών (βιομιμητικών) ορμονών, οφείλεται στο ότι το σώμα μας μπορεί να τις μεταβολίζει, όπως έχει σχεδιαστεί να κάνει με τις δικές του, χωρίς καθόλου παρενέργειες.
Αντίθετα, οι συνθετικές ορμόνες είναι αρκετά ισχυρές με παρενέργειες. Επιπλέον, είναι φλεγμονώδεις (αυξάνουν τον δείκτη φλεγμονής CRP) σε αντιδιαστολή με τις φυσικές, που είναι αντιφλεγμονώδεις και ως εκ τούτου αντι-γηραντικές.
Οι φυσικές (βιομιμητικές) ορμόνες δεσμεύονται στους ορμονικούς μας υποδοχείς, ακριβώς σαν το κλειδί πάνω στην κλειδαριά του, δίνοντας έτσι άμεσο αποτέλεσμα, σε αντίθεση με την κλασσική ορμονική θεραπεία υποκατάστασης, όπου οι συνθετικές ορμόνες χύνονται πάνω στους ορμονικούς υποδοχείς και όχι μόνο, αλλά και σε άλλες θέσεις στεροειδικών υποδοχέων, με τελικό αποτέλεσμα, όχι απλά το μη άμεσο αποτέλεσμα, αλλά και μία πλειάδα παρενεργειών.
Ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των φυσικών – βιομιμητικών ορμονών, είναι ότι μετρούνται, μπορούμε έτσι να τις παρακολουθούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια, με εξετάσεις αίματος και με πιο μεγαλύτερη ακρίβεια ακόμα, όταν η εξέταση γίνεται στο σάλιο.
Δεν υπάρχει τέλος καλύτερη απόδειξη της ασφάλειας των φυσικών ορμονών από την εγκυμοσύνη. Η ορμονική διαδικασία στην εγκυμοσύνη είναι ακραία. Τα επίπεδα των οιστρογόνων, αυξάνονται κατά δέκα φορές, της προγεστερόνης κατά 100%, η αυξητική ορμόνη και η τεστοστερόνη κατά 20%. Και βέβαια η οιστριόλη, η ορμόνη που αυξάνεται στην εγκυμοσύνη και που δίνουμε στα σκευάσματα των φυσικών οιστρογόνων, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλής όσον αφορά στον καρκίνο μαστού.
Η ορμονική εκτροπή σε επίπεδο λειτουργίας ενός οργανισμού σε ασθενείς με Χρόνια και Αυτοάνοσα Νοσήματα, παρατηρείται σχεδόν πάντα. Μετά από σχετικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν και Ορμονικό προφίλ Bio 4h, ανιχνεύονται οι ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου.
Οι εξετάσεις έχουν προσιτό κόστος και τα αποτελέσματα είναι έτοιμα σε δύο με τρεις ημέρες.
Η θεραπευτική αγωγή επιλέγεται μέσα από εκατό περίπου διαφορετικά πρωτόκολλα Φυσικών (Βιομιμητικών)των ορμονών και στη συνέχεια εξατομικεύεται βάση των εργαστηριακών εξετάσεων της Ασθενούς.
Οι θεραπείες με Φυσικές ορμόνες, αναλόγως την πάθηση ή τις παθήσεις, την έκταση των βλαβών και τα επιμέρους ευρήματα, μπορούν να διαρκέσουν από έξι μήνες έως ένα χρόνο για την πλήρη αποκατάσταση της κλινικής εικόνας.
Οι ασθενείς δεν αλλάζουν την καθημερινότητα τους, ενώ σταδιακά βλέπουν να βελτιώνεται παράλληλα και η συνολική φυσική κατάσταση στην υγεία τους.
Για να είστε πάντα καλά
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική