Anti-Oxide Stress Test
Το Anti-Oxide Stress Test αξιολογεί την ισορροπία μεταξύ του οξειδωτικού στρες και του αντιοξειδωτικού δυναμικού του οργανισμού καθώς και τον εκτεταμένο έλεγχο των ενζυμικών και μη-ενζυμικών αντιοξειδωτικών συστημάτων του οργανισμού.
Αυτός ο έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των υποκείμενων αιτιών για πολλά χρόνια νοσήματα και κλινικές διαταραχές, έτσι ώστε να σχεδιασθούν οι κατάλληλες εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Τι είναι το Oξειδωτικό Στρες;
Το οξυγόνο είναι απαραίτητο για όλους τους ανώτερους ζωντανούς οργανισμούς, επειδή επιτρέπει την παραγωγή ενέργειας από οργανική ύλη. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας εσωτερικής καύσης στο σώμα, εκτός από την παραγωγή ενέργειας, είναι και η δημιουργία υποπροϊόντων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Αυτές οι ρίζες οξυγόνου είναι πολύ δραστικά μόρια, επειδή μπορούν να οξειδώσουν τα λειτουργικά μόρια του κυττάρου, δηλαδή τα λιπίδια, τις πρωτεΐνες και το DNA του, μεταβάλλοντας τη δομή τους και προκαλώντας τελικά οξειδωτικές βλάβες στο κύτταρο. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί φυσιολογικά τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου σε διάφορες λειτουργίες του, όπως για παράδειγμα στην καταπολέμηση των λοιμώξεων. Η χρησιμοποίηση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου προς όφελος του οργανισμού και η ταυτόχρονη προστασία των υπόλοιπων μορίων του, επιτυγχάνεται με τη χρήση αντιοξειδωτικών αμυντικών συστημάτων. Οι αντιοξειδωτικοί αμυντικοί μηχανισμοί περιλαμβάνουν τα αντιοξειδωτικά ένζυμα (π.χ. δισμουτάση, καταλάση) και τα αντιοξειδωτικά μη-ενζυμικά συστήματα (π.χ. βιταμίνες C και Ε, γλουταθειόνη, καροτενεοειδή κλπ).
Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου μπορεί να προέλθουν είτε από τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, είτε από έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους όπως τα καυσαέρια και τον καπνό του τσιγάρου, την κατανάλωση αλκοόλ, την έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, την παρουσία λοιμώξεων και τη χρήση ορισμένων φαρμάκων.
Όταν η παραγωγή των ελεύθερων ριζών οξυγόνου ξεπεράσει την ρυθμιστική ικανότητα των αντιοξειδωτικών συστημάτων, τότε δημιουργούνται οξειδωτικές βλάβες στα βιομόρια (πρωτεΐνες, λιπίδια, DNA), στα οργανίδια του κυττάρου και συνολικά στο ίδιο το κύτταρο, στους ιστούς, τα όργανα και τα συστήματα των οργάνων και τελικά στον οργανισμό, μια κατάσταση που περιγράφεται ως Οξειδωτικό Στρες.
Το Οξειδωτικό Στρες προκύπτει από την ανισορροπία εξαιτίας της δημιουργίας μεγάλων ποσοτήτων ελεύθερων ριζών που δεν μπορούν να εξουδετερωθούν από τον οργανισμό. Η επίδραση του οξειδωτικού στρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκαλέσει πολλές παθολογικές καταστάσεις που κυμαίνονται από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο μέχρι χρόνιες λοιμώξεις και φλεγμονώδη νοσήματα καθώς επίσης και νευροεκφυλιστικές ασθένειες. Επιπλέον, πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν ότι το οξειδωτικό στρες είναι η σημαντικότερη αιτία της γήρανσης του οργανισμού.
Γιατί είναι απαραίτητος ο έλεγχος του Οξειδωτικού Στρες;
Παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι γιατροί αλλά και ασθενείς έχουν μεγαλύτερη επίγνωση της σημασίας των ελευθέρων ριζών και του οξειδωτικού στρες, ο έλεγχος και η παρακολούθηση του δεν είναι ακόμη πολύ διαδεδομένη. Ο σημαντικότερος λόγος είναι ότι στα αρχικά στάδια του οξειδωτικού στρες (πριν την εκδήλωση νόσου) δεν υπάρχουν κάποια ειδικά ή μη ειδικά συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην διαγιγνώσκεται και να μην αντιμετωπίζεται άμεσα το οξειδωτικό στρες. Παραδόξως επίσης, συχνά οι γιατροί προτείνουν και οι ασθενείς λαμβάνουν συμπληρώματα (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία κλπ) με αντιοξειδωτικά ή δίαιτες με αυξημένο αντιοξειδωτικό προφίλ, χωρίς καμία εξέταση και χωρίς ειδικούς ελέγχους προκειμένου να εκτιμηθεί κατά πόσον ο ασθενής βρίσκεται κάτω από αύξηση των ελεύθερων δραστικών ριζών ή έχει μειωμένη αντιοξειδωτική ικανότητα.
Οι ελεύθερες ρίζες είναι αναγκαίες για διάφορες λειτουργίες του οργανισμού, όπως για παράδειγμα στη φυσιολογική λειτουργία της φαγοκυττάρωσης για την καταστροφή μικροοργανισμών, γηρασμένων κυττάρων ή και καρκινικών κυττάρων.
Επίσης πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι δραστικές ρίζες οξυγόνου λειτουργούν ως ενδοκυττάριο και διακυττάριο μήνυμα για την απόπτωση (κυτταρικός θάνατος), την έκφραση γονιδίων αλλά και την ενεργοποίηση των κυττάρων.
Έτσι, η συνεχής πρόσληψη αντιοξειδωτικών σε μεγάλες ποσότητες ενέχει τον κίνδυνο της παντελούς έλλειψης ριζών και της διαταραχής της ισορροπίας τους προς τα κάτω, γεγονός εξίσου επικίνδυνο με το οξειδωτικό στρες.
Σε ποια νοσήματα εμπλέκεται το Οξειδωτικό Στρες;
Το Οξειδωτικό Στρες εμπλέκεται σε περισσότερα από 100 νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων:
- Γήρανση
- Καρδιαγγειακά
- Νευροεκφυλιστικά νοσήματα (Alzheimer, Parkinson)
- Πνευμονοπάθειες
- Καρκίνος
- Αυτοάνοσα νοσήματα
- Καταρράκτης και Εκφύλιση ωχράς κηλίδας
Τι περιλαμβάνει το Anti-Oxide Stress Test;
Το Anti-Oxide Stress Test υπό την αιγίδα του Ιατρικού Οργανισμού Functional Medical Corporation περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους εξετάσεις:
- Ολική Αντιοξειδωτική Ικανότητα Πλάσματος (TAC)
- Ολικό Οξειδωτικό Στρες Πλάσματος (TOS)
- Ενζυμικά Αντιοξειδωτικά Συστήματα
- Καταλάση (CAT)
- Δισμουτάση Υπεροξειδίου (SOD)
- Υπεροξειδάση Γλουταθειόνης
- Μη-Ενζυμικά Αντιοξειδωτικά Συστήματα
- Γλουταθειόνη
- Γλουταθειόνη Οξειδωμένη
- Γλουταθειόνη Ανηγμένη
- Λόγος GSH/GSSG
- Α-Λιποϊκό Οξύ
- Συνένζυμο Q10
- Βιταμίνη E
- Βιταμίνη C
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού