Μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου στις γυναίκες και η πρώτη μετά την Εμμηνόπαυση, είναι οι Καρδιακές και Αγγειακές Παθήσεις. Αν και αληθεύει το γεγονός ότι προσβάλουν ισόβαθμα και τα δυο φύλα, οι γυναίκες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που αν τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους, θα τις βοηθήσουν να αποφύγουν αυτές τις παθήσεις. Πώς όμως συνδέονται Εμμηνόπαυση και Καρδιαγγειακές Παθήσεις;
Οι μελέτες έχουν δείξει ότι προσβάλουν όλο και περισσότερο το γυναικείο φύλο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, κάθε 90 δευτερόλεπτα, μια γυναίκα παθαίνει Καρδιακή Προσβολή σε μια Δυτική χώρα.
Το 2011 (American Heart Association) στην Αμερική, 1 γυναίκα πέθαινε κάθε 1 λεπτό από Καρδιολογική Νόσο, από το σύνολο του γυναικείου πληθυσμού.
Αρτηριοσκλήρυνση
Αποτελεί την πιο κοινή «ασθένεια» και στις γυναίκες. Αυτό θεωρείτε ότι οφείλεται, σε μια συγκέντρωση στο ενδοθήλιο των αρτηριών, αθηρωματικών πλακών και στην αύξηση της Χοληστερόλης, η οποία φράζει σιγά σιγά τις αρτηρίες που είναι υπεύθυνες για την μεταφορά του αίματος προς την καρδιά. Με την πάροδο του χρόνου, δεν γίνονται απλώς άκαμπτες, αλλά με πολύ μεγάλη δυσκολία αφήνουν ελεύθερο χώρο για να εισέλθει το αίμα και τελικά η καρδιά παθαίνει αυτό που ονομάζεται Ισχαιμία.
Κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε φάση σημαντικής μείωσης των Ορμονών της, όπως κατά την Περιεμμηνόπαυση και την Εμμηνόπαυση, κινδυνεύει από Καρδιολογική Νόσο.
Και τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα στις γυναίκες, δεν οφείλονται γιατί η Χοληστερόλη τους, φράζει τα αγγεία και τις αρτηρίες τους. Οφείλονται στην πτώση των Ορμονών τους.
Γι’αυτό το λόγο στα 20 και 30 τους χρόνια, δεν παθαίνουν ποτέ καρδιολογικό νόσημα οι γυναίκες. Οι Ορμόνες τους βρίσκονται σε φυσιολογικά επίπεδα, οπότε δε χρειάζεται ο οργανισμός τους να αυξήσει τη Χοληστερόλη του (χοληστερίνη) για να παράξει περισσότερες Ορμόνες. Γιατί από τη Χοληστερόλη όπως έχουμε πει, παράγονται όλες οι πολύτιμες Ορμόνες.
Όταν η παραγωγή των Ορμονών μειώνεται, με την πάροδο του χρόνου και οι ενζυμικές αντιδράσεις φθίνουν, τότε το σώμα προσπαθεί να φτιάξει περισσότερη Χοληστερίνη (Χοληστερόλη), για να αντιρροπήσει. Για να μπορέσει να παράξει, τις Ορμόνες που δεν φτιάχνουν πλέον οι ωοθήκες για παράδειγμα στις γυναίκες.
Στα κύτταρά μας τώρα, υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί άμυνας.
Ένας τέτοιος εξαιρετικός μηχανισμός άμυνας, είναι και αυτός που ονομάζεται Φλεγμονή.
Φλεγμονή συμβαίνει και όταν τα τοιχώματα των αρτηριών καταστρέφονται , με αποτέλεσμα να σχηματίζεται η «αθηρωματική πλάκα», οι διαταραχές πηκτικότητας του αίματος και η συστολή των αιμοφόρων αγγείων. Όλες αυτές οι διαδικασίες, συμβαίνουν κατά τη Χρόνια αυτή διαδικασία Φλεγμονής, προκαλώντας Υπέρταση και Καρδιαγγειακές Νόσους.
Τα κατεστραμμένα όμως κύτταρα των αρτηριών, πρέπει να αποκατασταθούν και να αντικατασταθούν με νέα, υγιή κύτταρα. Η Χοληστερίνη (Χοληστερόλη) λοιπόν, που κανένα κύτταρο δεν φτιάχνεται χωρίς αυτήν, βοηθά να αντικατασταθούν αυτά τα κατεστραμμένα κύτταρα και να επισκευάσει τις ζημιές.
Για αυτό το λόγο, μετά τα 40 τους χρόνια οι γυναίκες, όταν οι Ορμόνες τους έχουν μειωθεί, αρχίζουν να νοιώθουν σπάνια αρχικά, κάποιο σύμπτωμα.
Συνήθως, οι γυναίκες εμφανίζουν κάποιο αβληχρό σύμπτωμα, ενώ γυμνάζονται ή αμέσως μετά την άσκηση. Και μάλιστα, δεν συμβαίνει μόνο σε γυναίκες παχύσαρκες ή με περιττά κιλά. Συμβαίνει και σε γυναίκες απολύτως Υγιείς, λεπτές, γυμνασμένες, στην καλύτερη φάση της ζωής τους, που δεν έχουν καπνίσει ποτέ και δεν έχουν Υπέρταση.
Οι γυναίκες κάνουν «αιφνίδιο σπασμό των αγγείων», Συγκοπή Καρδιάς (Sudden Vasospasm). Κάποιες δυστυχώς, δε μπορούν να ζήσουν, από το πρώτο κιόλας τέτοιο συμβάν. Όσες ζήσουν, έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες, να εμφανίσουν πάλι καρδιακό συγκοπτικό επεισόδιο, στα επόμενα 6 χρόνια.
Στην πραγματικότητα, κάθε γυναίκα από την Εμμηνόπαυση και μετά, αργά ή γρήγορα, θα εμφανίσει Καρδιαγγειακά Νοσήματα.
Μια στις δύο (1:2) γυναίκες με την Εμμηνόπαυση, θα εμφανίσουν κάποια Καρδιολογική Νόσο (Cardiovascular Disease – C.V.D.), ενώ μία στις τρεις (1:3) γυναίκες θα πεθάνουν από Καρδιολογική Νόσο και Συγκοπή (“American Heart Association”).
Όσο τα επίπεδα Οιστρογόνων στις γυναίκες, είναι κανονικά, οι γυναίκες δεν κινδυνεύουν ποτέ και δεν παθαίνουν Καρδιαγγειακά Νοσήματα. Με το που χάνονται τα Οιστρογόνα τους, όλα τα δεινά εμφανίζονται.
Η αποκατάσταση της Ορμονικής Ισορροπίας των γυναικών συνεπάγεται αυτόματα την πλήρη επαναφορά του οργανισμού τους στην πρότερη εύρυθμη και καρδιοπροστατευτική λειτουργία και συμπεριφορά του.
Η αποκατάσταση των χαμένων γυναικείων Οιστρογόνων, επιτυγχάνεται με τη χρήση των Βιομιμητικών Οιστρογόνων, με μέγιστη ασφάλεια και ταυτόχρονα Καρκινοπροστατευτική δράση.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού