Η οστεοπόρωση μπορεί να προσβάλει ανθρώπους όλων των ηλικιών, αλλά αναμφισβήτητα, με πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες, τους ηλικιωμένους. Όλοι μας χάνουμε οστική μάζα καθώς μεγαλώνουμε, αλλά κάποιοι από εμάς χάνουν περισσότερη και γρηγορότερα. Η οστεοπόρωση δεν θα συμβεί σε όλους τους ηλικιωμένους, αλλά είναι σίγουρα περισσότερο συχνή σε αυτούς.
Ειδικότερα στις γυναίκες, οι ορμόνες του φύλου, τα οιστρογόνα, προστατεύουν τα οστά. Για πολλές γυναίκες , η απώλεια οστικής μάζας αυξάνεται μετά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν απότομα. Αν η εμμηνόπαυση επέλθει νωρίς, η πιθανότητα για οστεοπόρωση αυξάνεται. Το ίδιο συμβαίνει όταν η εμμηνόπαυση συμβεί τεχνητά, πχ με χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, οι οποίες παράγουν και το μεγαλύτερο ποσοστό των οιστρογόνων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας ώστε να προστατεύσετε την υγεία των οστών σας.
Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που αποτελεί δομικό στοιχείο των οστών και είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας τους.
Η βιταμίνη D δίνει τη δυνατότητα στον οργανισμό σας να χρησιμοποιεί το ασβέστιο. Αν δεν προσλαμβάνετε ικανές ποσότητες με την τροφή από τη βιταμίνη αυτή ή αν ο οργανισμός σας δεν μπορεί να την απορροφήσει σωστά, τότε ο κίνδυνος για οστεοπόρωση αυξάνεται.
Υπάρχουν πολλά ιατρικά νοσήματα, αλλά και φαρμακευτικά σκευάσματα που μπορούν να βλάψουν τα οστά σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο για την οστεοπόρωση.
Περίπου 85-90% της οστικής μάζας του ενήλικα αποκτάται μέχρι την ηλικία των 18 στα κορίτσια και των 20 στα αγόρια. Το «κτίσιμο» δυνατών οστών κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Τα παρακάτω πέντε βήματα, όταν συνδυαστούν, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των οστών και να βοηθήσουν σημαντικά στην αποτροπή της οστεοπόρωσης :
Μελέτες για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης σε αγροτικούς πληθυσμούς έδειξαν ότι τα προγράμματα πρόληψης μείωσαν σημαντικά το ποσοστό καταγμάτων ισχίου, εξοικονομώντας ταυτόχρονα πολλά χρήματα.
Η μέτρησης οστικής πυκνότητας είναι το μοναδικό τεστ που μπορεί να διαγνώσει την οστεοπόρωση προτού αυτή οδηγήσει σε κάταγμα.
Το τεστ οστικής πυκνότητας, όπως μαρτυράει το όνομά του, βοηθάει στον υπολογισμό της μάζας και της πυκνότητας των οστών σας, καθώς και της πιθανότητας να υποστείτε κάταγμα από την οστεοπόρωση.
Το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης συνιστά να κάνετε μέτρηση οστικής πυκνότητας του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης από ένα ειδικό μηχάνημα DXA για τη διάγνωση της οστεοπόρωσης. DXA σημαίνει διπλή ενεργειακή απορρόφηση ακτίνων Χ (Double X-ray Absorptiometry).
Μπορείτε να μάθετε αν έχετε οστεοπόρωση με ένα τεστ οστικής πυκνότητας. Μπορεί να το ακούσετε και ως τεστ μέτρησης της οστικής μάζας. Η διαδικασία προϋποθέτει την χρήση ενός μηχανήματος για τη μέτρηση της πυκνότητας των οστών σας. Το μηχάνημα υπολογίζει την ποσότητα οστού στο ισχίο, στη σπονδυλική στήλη και -μερικές φορές- σε άλλα οστά. Το αποτέλεσμα του τεστ οστικής πυκνότητας θα βοηθήσει το γιατρό σας να βγάλει συμπεράσματα και να σας προτείνει τρόπους να προστατέψετε τα οστά σας από την οστεοπόρωση.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού
Διαβάστε ακόμα