Εμμηναρχή και Εμμηνόπαυση: οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος
Γιατί άραγε μιλάμε για την Εμμηναρχή και τα νέα κορίτσια και την Ήβη και την Αδρεναρχή….
Εμείς γιατρέ, για την Εμμηνόπαυση θέλουμε να μάθουμε.
Καταρχήν, πολλές από εσάς, είστε ήδη μανούλες με κορίτσια. Καλό θα ήταν να γνωρίζετε λοιπόν και για αυτά.
Όσον αφορά για εσάς τις ίδιες, δείτε τι άλλο έχει συμβεί στη ζωή σας και τι συμβαίνει ή θα συμβεί.
Όπως είπαμε, η Εφηβεία(Puberty) ξεκινάει στα κορίτσια, μόλις η συνεχώς αυξανόμενη Τεστοστερόνη στο σώμα τους, αρχίσει να μετατρέπετε σε Οιστρογόνα, με το ένζυμο Αρωματάση, που παράγεται από το λιπώδη ιστό των νεαρών γυναικών.
Αρχικά, το Σύστημα δουλεύει πολύ αργά.
Αυτά τα χαμηλά επίπεδα διακυμάνσεων των Ορμονών του Φύλου (Sex-Hormones) ήταν που σας έκαναν τότε που ήσασταν κορίτσια, να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε.Θυμάστε; Ίσως το βιώνετε πρόσφατα, αν έχετε κόρη.Έτσι ξεκινήσατε να μένετε ξύπνιες,ολοένα και περισσότερο.
Αυτή η διαδικασία λιγότερων ωρών ύπνου, ήταν η προσπάθεια του Εγκεφάλου και του Σώματός σας, για να αποκτήσετε Βάρος.
Ακριβώς όπως το καλοκαίρι. Τότε που όσο περισσότερο εκτίθεστε στο φώς της ημέρας, τόσο περισσότερη Κορτιζόλη παράγεται.
Και τα κυκλικά επίπεδα Κορτιζόλης στην διάρκεια της ημέρας, κινητοποιούν τη Γλυκόζη του αίματος, να αποθηκευθεί στο συκώτι (ήπαρ) και τους μύες.
Όλη αυτή η επιπλέον κυκλοφορούσα γλυκόζη στο αίμα σας, διέγειρε το πάγκρεας (τα β-κύτταρα του παγκρέατος) να παράγουν περισσότερη Ινσουλίνη. Αυτό όμως γίνεται αρχικά για λίγες μέρες.
Κατόπιν, οι υποδοχείς Ινσουλίνης στο σώμα γεμίζουν. Έτσι αναπτύσσεται η «Αντίσταση στην Ινσουλίνη» (InsulinResistance).
Και με αυτόν τον εκπληκτικό τρόπο, ο οργανισμός σας κατάφερε να αποκτήσετε βάρος, αφενός για τον χειμώνα (Λιπώδη Ιστό), αφετέρου για να παράξετε από το Λιπώδη ιστό, το ένζυμο Αρωματάση και με αυτό πλέον να φτιάξετε Οιστρογόνα.
Το σώμα σας λοιπόν, παίρνοντας βάρος, προσπαθούσε να ομαλοποιήσει την λειτουργία Μηχανισμού παραγωγής των Οιστρογόνων σας, ώστε να ξεκινήσετε να έχετε περίοδο. Να ξεκινήσει η Εμμηναρχή.
Μένοντας ξύπνιες περισσότερες ώρες της ημέρας, ο οργανισμός ωθεί τις γυναίκες να λάβουν περισσότερη Τροφή → Γλυκόζη→Αύξηση του Βάρους→αύξηση του λιπώδους ιστού→Αρωματάση→Μετατροπή της Τεστοστερόνης σε Οιστρογόνα→Περίοδος.
Επίσης, με τις λιγότερες ώρες ύπνου, μειώνετε το χρόνο παραγωγής, μιας άλλης ορμόνης, της Μελατονίνης.
Η Μελατονίνη, παράγεται από τον οργανισμό, όταν κοιμόμαστε και μπλοκάρει τους Υποδοχείς Οιστρογόνων.
Έτσι το χειμώνα, φυσιολογικά, λόγω περισσότερων ωρών ύπνου, καθότι η διάρκεια της μέρας είναι μικρότερη, παράγεται περισσότερη Μελατονίνη. Και αυτό συνεπάγεται μικρότερη Γονιμότητα, λόγω λιγότερων Οιστρογόνων. Αλλά και λόγω μικρότερης πρόσληψης υδατανθράκων, που οδηγεί σε λιγότερη γλυκόζη και συνεπώς λιγότερη Ινσουλίνη.
Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι το να μην κοιμόσαστε αρκετά, σημαίνει ότι παράγετε λιγότερη Μελατονίνη και αυτό σας τοποθετεί στη «φάση του καλοκαιριού» και της γονιμότητας. Τότε που οι υποδοχείς των Οιστρογόνων είναι ανοιχτοί, Οιστρογόνα παράγονται και η Ινσουλίνη είναι υψηλή.
Ακριβώς τα ίδια συμβαίνουν και στην Περιεμμηνόπαυση και την Εμμηνόπαυση.
Το ίδιο ακριβώς σενάριο από τον Οργανισμό σας.
Η όρεξή σας αυξάνεται. Επιθυμείτε Υδατάνθρακες.
Θέλετε Γλυκόζη. Το σώμα σας προσπαθεί, για παραγωγή Οιστρογόνων!
Παίρνετε Βάρος! Ο Λιπώδης Ιστός Αυξάνεται στην περιοχή της κοιλιάς σας!
Η Χοληστερόλη (χοληστερίνη) σας επίσης αυξάνεται!
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε. Ο οργανισμός σας, προσπαθεί να σας κρατήσει ξύπνια. Να μην παράγετε Μελατονίνη με τον Ύπνο και μπλοκάρετε τους Υποδοχείς Οιστρογόνων σας.
Είναι ο μόνος τρόπος που γνωρίζει η Φύση και προσπαθεί να αυξήσει, τα επίπεδα Οιστρογόνων σας και κατά την Περιεμμηνόπαυση και την Εμμηνόπαυση!
Χωρίς όμως Ωάρια στις Ωοθήκες, ο Μηχανισμός αυτός πλέον ΔΕΝ Δουλεύει!
Η ολοκλήρωση του μηχανισμού, γίνεται μόνο κατά την Εμμηναρχή. Τότε λοιπόν, τα Οιστρογόνα που παράξατε, δρουν στην Υποφύση και αυτή εκκρίνει την ορμόνη FSH (FollicleStimulatingHormone). Η FSH ωριμάζει «αυγά», τα ωάρια δηλαδή μέσα στα Ωοθυλάκια (τις φωλίτσες τους).
Για να μπορέσει όμως το ώριμο ωοθυλάκιο, να σπάσει και να απελευθερώσει το ωάριό του, χρειάζονται ακόμα περισσότερα Οιστρογόνα (μέγιστα).
Γι’ αυτό το λόγο, και σε αυτή τη φάση της ζωής, τη φάση της Εφηβείας, κάθε νεαρή πλέον γυναίκα, θα έχει στην αρχή, μερικούς Ανωοθυλακιορρηκτικούς κύκλους.
Αλλά κάθε φορά, σε κάθε κύκλο περιόδου, οι μέγιστες τιμές οιστρογόνων της θα γίνονται όλο και μεγαλύτερες, μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό όριο. Τότε η Υπόφυση, θα στείλει την επόμενη πολύτιμη ορμόνη της, την LH (LuteinizingHormone) στις ωοθήκες της. Με αυτήν (LH), η νεαρή γυναίκα, θα απελευθερώσει, το πρώτο της βιώσιμο Ωάριο!!!
Θα κάνει δηλαδή η νεαρή γυναίκα, την πρώτη της Ωοθυλακιορρηξία.
Θα είναι πλέον Αναπαραγωγική.
Αντίθετα, στην Περιεμμηνόπαυση και την Εμμηνόπαυση, τα Οιστρογόνα δε θα φτάσουν σε μέγιστες τιμές. Κάθε μήνα θα ελαττώνονται. Δεν θα γίνει Ωοθυλακιορρηξία. Είναι το τέλος της Αναπαραγωγικής Ζωής της γυναίκας.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού