Frequently Asked Questions
Αρχικά, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι η Εμμηνόπαυση είναι μία νομοτελειακή διαδικασία. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να αισθάνεται ενοχές, όταν εισέρχεται στη συγκεκριμένη χρονική φάση.
Ωστόσο, το γεγονός ότι είναι αναμενόμενο συμβάν δεν σημαίνει πως ο οργανισμός λειτουργεί φυσιολογικά, χωρίς τις ορμόνες του. Η Εμμηνόπαυση ευθύνεται για την πρόκληση πολλαπλών αλλαγών και συμπτωμάτων στο γυναικείο σώμα, οι οποίες επιδρούν στην υγεία, στην ψυχολογία και στο σωματικό βάρος.
Μέσω της τήρησης ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κάθε ασθενούς, καθώς και με τη βοήθεια της φυσικής ορμονικής αποκατάστασης, υπό την καθοδήγηση ιατρού, μπορεί να προαχθεί η υγεία, η ευεξία και η ψυχολογία των γυναικών.
Σύμφωνα με τον WHO, η γυναίκα θεωρείται ότι έχει μπει στη χρονική φάση της Εμμηνόπαυσης, όταν δεν έχει έμμηνο ρύση (περίοδο) για ένα χρόνο. Συνήθως, η Εμμηνόπαυση εμφανίζεται στην ηλικία των 45-55 με μέσο όρο τα 51 έτη.
Όταν η Εμμηνόπαυση παρουσιάζεται στα 30, θεωρείται Πρώιμη Ωοθυλακική Ανεπάρκεια. Η διάγνωση τίθεται πάντα με τον προσδιορισμό των επιπέδων των ορμονών στο αίμα.
Η διακοπή της περιόδου κατά την Εμμηνόπαυση, όπως καθορίζει η Ιατρική Κοινότητα, εμφανίζεται, όταν «αδειάσει» το απόθεμα των ωοθηκών. Αυτό είναι η αιτία που σταματά η παραγωγή των ορμονών.
Δεδομένου ότι έχουν «αδειάσει» οι ωοθήκες, η γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος στην Εμμηνόπαυση.
Μόνο σε περιπτώσεις Πρώιμης Ωοθυλακικής Ανεπάρκειας (Πρόωρη Εμμηνόπαυση), μπορεί να γίνει Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF), καθώς και άλλες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αυτό συμβαίνει, διότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι ωοθήκες να ‘’παρακρατούν’’ κάποιο αριθμό ωαρίων, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί η ποιότητα αυτών των κυττάρων.
Κατά την Εμμηνόπαυση, αυξάνεται το λίπος και μεταβάλλονται τα σημεία εναπόθεσης του λίπους στο σώμα. Η αποθήκευση λίπους μετατοπίζεται από τους γοφούς και τους μηρούς στην κοιλιακή περιοχή. Πρόκειται για έναν μηχανισμό άμυνας που αναπτύσσει ο οργανισμός, με σκοπό την παραγωγή ορμονών, διότι κανένας οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει δίχως τις ορμόνες του.
Για την αντιμετώπιση όλων των μεταβολικών ζητημάτων που προκύπτουν στην Εμμηνόπαυση, χρειάζεται μακροπρόθεσμη στόχευση. Με ορισμένες αλλαγές στις συνήθειες του τρόπου ζωής, η γυναίκα μπορεί να επιτύχει τον έλεγχο του σωματικού της βάρους.
Η τήρηση ενός εξατομικευμένου διατροφικού πλάνου, που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ο επαρκής ύπνος και η επαναφορά της ισορροπίας του ορμονικού συστήματος μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη διαχείριση του σωματικού βάρους.
Κατά τη χρονική περίοδο της Εμμηνόπαυσης, συντελούνται διάφορες ορμονικές μεταβολές, οι οποίες οδηγούν σε διακυμάνσεις στη συμπεριφορά της γυναίκας, χωρίς να υπάρχει έλεγχος από πλευράς της πάνω σε αυτό. Γίνεται συχνά νευρική, ευερέθιστη, πιο ευαίσθητη και συχνά ευσυγκίνητη. Οι εναλλαγές συναισθήματος και οι γρήγορες μεταπτώσεις της διάθεσης αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Αισθήματα θυμού, απογοήτευσης, απώλειας, έντασης, λύπης, εγκατάλειψης, θλίψης, φόβου και ενοχών την κατακλύζουν.
Πράγματι, κατά τη διάρκεια της Εμμηνόπαυσης, ενδέχεται να αλλάξει η μυρωδιά του σώματος, ως απόρροια των ορμονικών ανισορροπιών και των συχνών εφιδρώσεων. Επιπλέον, όταν μία γυναίκα μεταβαίνει στην Εμμηνόπαυση, συσσωρεύονται στο σώμα της αναερόβια βακτήρια. Αυτά επιφέρουν κακοσμία.
Η Κλιμακτήριος είναι μία χρονική περίοδος της ζωής κάθε γυναίκας, η οποία ξεκινά από τη στιγμή που προοδευτικά αρχίζει να ελαττώνεται η λειτουργία των ωοθηκών και η περίοδος μπορεί να εμφανίζεται αραιότερα. Στην ουσία, αποτελεί τη μετάβαση από την απόλυτα αναπαραγωγική στην τελική μη αναπαραγωγική περίοδο της ζωής της γυναίκας και δεν πρέπει να συγχέεται με την Εμμηνόπαυση, η οποία σηματοδοτεί την οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσεως.
Η τελική διάγνωση της Εμμηνόπαυσης μπορεί να τεθεί μόνο μέσω της διενέργειας Ορμονικού Ελέγχου.
Η διερεύνηση των επιπέδων της οιστραδιόλης, της FSH και της LH μπορεί να μας βοηθήσει να εξακριβώσουμε το αν μία γυναίκα έχει εισέλθει στην Κλιμακτήριο ή στην Εμμηνόπαυση. Ακολούθως, ο θεράπων γυναικολόγος μπορεί, με γνώμονα τα διαγνωστικά ευρήματα, να προβεί στην εκπόνηση εξατομικευμένων θεραπευτικών σχημάτων.
Το σώμα μας χρειάζεται τις ορμόνες, κυρίως για την επιβίωση του, αλλά και για να λειτουργεί εύρυθμα. Χρειάζεται όμως τις δικές του ορμόνες και όχι τις Συνθετικές Θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ. – H.R.T.), που χορηγούνται στις Εμμηνοπαυσιακές και Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Οι Βιομιμητικές Ορμόνες ή Βιοπανομοιότυπες Ορμόνες (Biodentical Hormones) κάνουν αυτό ακριβώς που λέει το όνομα τους. Επαναφέρουν τα επίπεδα των ορμονών σε φυσιολογικά για τον καθέναν μας επίπεδα. Πρόκειται για ίδια ακριβώς μόρια με αυτά που παρήγαγε το γυναικείο σώμα πριν την Εμμηνόπαυση.
Η Πρώιμη Ωοθηκική Ανεπάρκεια (P.O.I.) ορίζεται ως η εξάντληση ή ελάττωση ή δυσλειτουργία των ωοθυλακίων. Οδηγεί στη διακοπή της περιόδου (έμμηνου ρύσεως) της γυναίκας, πριν την ηλικία των 40 ετών.
Τα αίτια της P.O.I. είναι πολλαπλά και διαφορετικά από αυτά της «κλασσικής» Εμμηνόπαυσης. Εμπλέκονται Αυτοανοσία, ανωμαλίες ορμονικών υποδοχέων, ενζυμικές ανεπάρκειες, ανωμαλίες στο χρωμόσωμα Χ, ιογενείς παράγοντες, ιατρογενείς παράγοντες και σπάνια Σύνδρομα.
Το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο, αφού επηρεάζει άμεσα την Αναπαραγωγική Ικανότητα της πάσχουσας γυναίκας.
Η Πρόωρη Εμμηνόπαυση μπορεί να οφείλεται και σε κάποιες γυναικολογικές επεμβάσεις, όπως οι επανειλημμένες εγχειρήσεις στις ωοθήκες (π.χ. για την αφαίρεση κύστεων ή της ίδιας της ωοθήκης). Επίσης, οι ωοθήκες ενδέχεται να καταστραφούν σε περίπτωση ακτινοθεραπείας στην περιοχή της πυέλου ή λήψης χημειοθεραπείας.
Οι γυναίκες που εισέρχονται στη χρονική φάση της Εμμηνόπαυσης χρειάζεται να προσέχουν ιδιαίτερα τις διατροφικές τους επιλογές. Ενδεικτικά, συνιστάται η αποφυγή σακχάρων κάθε μορφής (ακόμα και οι χυμοί φρούτων), κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένων υδατανθράκων. Προτείνεται και ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού και γαλακτοκομικών. Εν αντιθέσει με ό,τι είναι γνωστό, τα γαλακτοκομικά δεν βοηθούν στην Οστεοπόρωση.
Από την άλλη, συστήνεται η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών ινών, φρούτων, λαχανικών, τροφίμων ολικής αλέσεως, καλών λιπαρών, πρωτεϊνών και μπαχαρικών. Καλό είναι, επίσης, να συμπεριληφθούν στη διατροφή μας τροφές που περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου και Βιταμίνης D.
Το περπάτημα, όπως και οποιαδήποτε άλλη μορφή ήπιας σωματικής άσκησης, σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους, κατά τη διάρκεια της Εμμηνόπαυσης.
Συστήνεται ο συνδυασμός αεροβικής με strength training (για Οστεοπόρωση). Ή ιδανικά προτείνεται pilates + cross training για την αντιμετώπιση και πρόληψη όλων των συνεπειών της Εμμηνόπαυσης, εκτός της αύξησης του βάρους.
Ορισμένοι πιστεύουν εσφαλμένα ότι η πτώση της Libido, κατά τη χρονική φάση της Εμμηνόπαυσης, είναι αναπόφευκτη. Πράγματι, με την πάροδο της ηλικίας, πρόκειται για ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η μείωση της Libido αποτελεί μία φυσιολογική διαδικασία που χρειάζεται να ανεχτεί η γυναίκα για το υπόλοιπο της ζωής της.
Η συνολική κατάσταση της υγείας της κάθε γυναίκας και ο τρόπος ζωής που διάγει διαδραματίζουν μείζονα ρόλο στη σεξουαλική όρεξη. Πέραν αυτών, η επαναφορά των ορμονών των γυναικών στις καλύτερες δυνατές (βέλτιστες) τιμές, η απουσία κάποιας νόσου και η ψυχολογική ευρωστία αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις, που μπορούν να διασφαλίσουν τη διατήρηση της επιθυμίας των γυναικών για ερωτική συνεύρεση, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Η σωματική άσκηση, η τήρηση μίας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής και η βελτίωση της ψυχολογίας των γυναικών, μέσω δοκιμασμένων και κατάλληλα προσαρμοσμένων μεθόδων στις ιδιαιτερότητες της κάθε γυναίκας, αποτελούν παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής.
Βέβαια, η ουσιαστικότερη λύση που συντείνει αποτελεσματικά στη διαγωγή μίας ποιοτικής ζωής είναι η Ορμονική Αποκατάσταση. Μέσω της Ορμονικής Αποκατάστασης, είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν ακόμα και οι συνέπειες της Εμμηνόπαυσης που συντελούνται σε κυτταρικό επίπεδο και δεν εκδηλώνονται με εμφανή συμπτώματα.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές της φυσικής θεραπείας ορμονικής αποκατάστασης (bio-H.R.T.), που λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους, προκειμένου να εκμηδενιστεί ο κίνδυνος εμφάνισης όλων των προβλημάτων που ενδέχεται να εκδηλωθούν κατά την Εμμηνόπαυση.
Με Εξατομικευμένα Θεραπευτικά Σχήματα που προκύπτουν, βάσει των εργαστηριακών εξετάσεων της ασθενούς, μπορούν να εξαλειφθούν τα συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης, χωρίς παρενέργειες και χημικές ουσίες. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες προφυλάσσονται από τον κίνδυνο εμφάνισης Οστεοπόρωσης και Καρδιαγγειακών Νοσημάτων και επιτυγχάνεται αποτελεσματικά η διαχείριση του σωματικού βάρους.
Με αυτές τις σύγχρονες μεθόδους, οι ασθενείς σταδιακά βλέπουν την ποιότητα ζωής τους να βελτιώνεται, παράλληλα και με τη συνολική φυσική κατάσταση της υγείας τους.