Η Ρύθμιση των Οιστρογόνων
Για να επιτευχθεί η Οιστρογονική ρύθμιση και φυσικά η συνολική Ορμονική ρύθμιση του οργανισμού, στα βέλτιστα επίπεδα, είναι κάτι συνδυαστικό και πολυδιάστατο. Εννοούμε πάντοτε στα ιδιαίτερα και ξεχωριστά για τον οργανισμό κάθε γυναίκας, επίπεδα, όπου δεν θα είναι απλά τα εργαστηριακά ευρήματα άριστα, αλλά και η συνολική Υγεία και κατάσταση της γυναίκας άριστη. Σε κάθε ηλικία.
Τα βήματα στο ταξίδι της Ορμονικής Ρύθμισης κάθε γυναίκας, είναι συγκεκριμένα.
- Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, είναι η λήψη συγκεκριμένου πλήρους Ιστορικού, όλης της Ορμονικής συμπεριφοράς της γυναίκας κατά τη διάρκεια της Ζωής της. Με αυτό τον τρόπο, αναγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες της γυναίκας όσον αφορά τη συμπεριφορά των Οιστρογόνων της από την Εμμηναρχή της (έναρξη της περιόδου της) μέχρι τη στιγμή που προσέρχεται για εξέταση. Τα πάντα έχουν σημασία, κάθε αλλαγή στον κύκλο, κάθε συναίσθημα, καθετί που έλαβε ή έκανε η γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της.
- Ακολουθεί ο Απεικονιστικός έλεγχος των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας, με διακολπικό υπερηχογράφημα υψηλής ευκρίνειας, ώστε να λάβουμε τις απαραίτητες μετρήσεις, ανάλογα με την ημέρα του κύκλου της, εάν η γυναίκα έχει περίοδο ακόμη.
- Οι εργαστηριακές εξετάσεις που έπονται, θα μας δείξουν επακριβώς, την πλήρη Ορμονική κατάσταση του οργανισμού της γυναίκας. Ανάλογα με τα στοιχεία από το ιστορικό της, τελούνται σε συγκεκριμένη ημέρα του κύκλου της, που ορίζουμε εάν έχει περίοδο ακόμη. Οι βασικές εργαστηριακές εξετάσεις, είναι αρχικά αιματολογικές μόνο.
- Η ερμηνεία των αποτελεσμάτων, είναι επίσης πολυπαραγοντική. Οι βέλτιστες (optimal) τιμές σε κάθε Ορμόνη και σε λοιπούς παράγοντες, δεν είναι μόνο και απλά ένα νούμερο. Είναι συνδυασμοί, λόγοι, κλάσματα και διαφέρουν από την εκτίμησή του τύπου βλέπουμε απλά τα «όρια» (normalrange) των εργαστηρίων.
- Ανεξάρτητα από τα νούμερα σε κάθε τι εργαστηριακό, έχει μέγιστη σημασία, το πώς αισθάνεται, τι συμπτώματα και κλινικά ευρήματα, έχει η κάθε γυναίκα ξεχωριστά.
- Πολλαπλοί λοιποί παράγοντες λαμβάνονται υπόψη, όπως ηλικία, περιβάλλον, διατροφή, συνήθειες, εργασία, κατάσταση όλων των συστημάτων του οργανισμού, οικογένεια, χαρακτηριστικά, κληρονομικά νοσήματα, καθημερινότητα, ανάγκες, φάση της ζωής που βρίσκεται η γυναίκα σε κάθε επίπεδο, επιθυμίες της, προγραμματισμός της και πολλοί ακόμη.
- Ανάλογα με το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε, οι εργαστηριακοί έλεγχοι που διατίθενται, μπορεί να χρησιμοποιηθούν στοχευμένα, για την ακριβή αποκωδικοποίηση σημείων και συμπτωμάτων, των συστημάτων του οργανισμού.
- Η συμπεριφορά του καταμήνιου κύκλου (περιόδου) κάθε γυναίκας, έχει μέγιστη σημασία. Ιδιαίτερα για τις νεότερες εκείνες γυναίκες, που θα προσέλθουν πριν την Περιεμμηνόπαυση και την Εμμηνόπαυση, για να ρυθμίσουμε την Ορμονική τους Ισορροπία. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα για παράδειγμα, το πώς νοιώθει κάθε γυναίκα, κατά τη διάρκεια των ημερών του κύκλου της. Έτσι, αν αισθάνεται πολύ καλά από την 7η μέχρι τη 14η ημέρα του κύκλου της, σημαίνει ότι το σώμα της ανταποκρίνεται πολύ καλά στα υψηλά επίπεδα Οιστρογόνων, αυτών των ημερών. Εάν όμως μια γυναίκα, νοιώθει καλά ΜΟΝΟ κατά τις συγκεκριμένες ημέρες, έχει πολύ πιθανόν έλλειψη Οιστρογόνων. Ομοίως σημεία και συμπτώματα Ανεπάρκειας Οιστρογόνων, θα παρουσιάσουν γυναίκες με έλλειψη Οιστρογόνων, λίγες ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου τους.
- Γυναίκες ηλικίας μεταξύ 25 έως 45 ετών. Είναι το ηλικιακό φάσμα των γυναικών, όπου αργά αλλά σταθερά, πέφτουν τα επίπεδα Οιστρογόνων τους. Ταυτόχρονα, ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των γυναικών που ενδιαφέρονται για τη Γονιμότητά τους, η οποία επίσης ελαττώνεται σταθερά μετά τα 25 τους χρόνια. Η Ορμονική Ρύθμιση αυτών των γυναικών, είναι επίσης ύψιστης και πολυεπίπεδης σημασίας.
- Γυναίκες σε Περιεμμηνόπαυση και έναρξη Εμμηνόπαυσης. Ένα άλλο ιδιαίτερο ηλικιακό φάσμα, που βιώνει διαφορετικά προβλήματα και καταστάσεις στο σώμα του, έχει άλλες ανάγκες και διαφορετικά συμπτώματα.
- Γυναίκες σε Εμμηνόπαυση και Μετεμμηνόπαυση. Η ανάγκη για άμεση προστασία των γυναικών αυτού του ηλικιακού φάσματος, είναι μέγιστη. Η Ορμονική Αποκατάσταση θα τις προστατέψει από Κακοήθειες και όλα τα σοβαρά Νοσήματα που θα εγκατασταθούν σε διαφορετικό μεν χρόνο, αλλά σε κάθε γυναίκα, χωρίς φυσιολογικά επίπεδα στις Ορμόνες της.
- Γυναίκες με διάφορους τύπους Εμμηνόπαυσης (Χειρουργική, μετά Χημειοθεραπείες, Πρώιμη Εμμηνόπαυση). Μια πολύ ιδιαίτερη και ευαίσθητη ομάδα γυναικών, που έχουν βιώσει ιδιαίτερες καταστάσεις και χρειάζονται τη δέουσα, ξεχωριστή και πολυεπίπεδη αντιμετώπιση, όλων των συστημάτων του οργανισμού τους.
- Ο σωματότυπος κάθε γυναίκας, έχει άμεση σχέση με τα Οιστρογόνα της. Τα Οιστρογόνα σμιλεύουν, σχεδιάζουν το σώμα κάθε γυναίκαςδίνοντάς του το ιδιαίτερο σχήμα του. Έτσι έχουμε συνήθως τρεις τύπους γυναικείων σωματότυπων, με βάση τα Οιστρογόνα:
- Οιστρογονικός τύπος -1 : ανήκουν γυναίκες κοντές ή μέσου ύψους, πληθωρικές και με καμπύλες, καθώς και πλούσιους μαστούς. Οι γυναίκες αυτού του τύπου, παράγουν άφθονα Οιστρογόνα. Oοργανισμός τους έχει συνηθίσει να λειτουργεί, με υψηλά επίπεδα Οιστρογόνων, σε όλη τους τη ζωή. Τα άφονα Οιστρογόνα χάρισαν στις γυναίκες αυτές μεγαλύτερους μαστούς, αλλά και συντομότερη σύγκλειση των οστικών επιφύσεων, οπότε νωρίτερη παύση της αύξησης του μεγέθους των οστών και συνεπώς μικρότερο ανάστημα. Έτσι οι γυναίκες αυτού του τύπου, κατά τη διάρκεια της Εμμηνόπαυσής τους, χρειάζονται σχετικά υψηλότερες δόσεις Οιστρογόνων, κατά τη διάρκεια της Οιστρογονικής τους Αποκατάστασης.
- Οιστρογονικός τύπος -2 :ανήκουν γυναίκες ψηλές, λεπτές και με σχετικά μικρούς μαστούς. Οι γυναίκες αυτού του τύπου, παράγουν σημαντικά λιγότερα Οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της ζωής τους και συχνά μπορεί να έχουν καθυστερήσεις στην περίοδό τους. Έγιναν ψηλότερες γιατί τα λιγότερα Οιστρογόνα στον οργανισμό τους, ευόδωσαν την επιπλέον παραγωγή οστίτη ιστού. Έτσι έγιναν τα οστά τους μακρύτερα και το ανάστημα μεγαλύτερο. Ταυτόχρονα, τα χαμηλότερα επίπεδα Οιστρογόνων, δεν μεγάλωσαν αρκετά τους μαστούς.Οι γυναίκες αυτού του τύπου, έχουν πλήρως προσαρμοστεί στα χαμηλά τους Οιστρογόνα. Δεν αισθάνονται τις διακυμάνσεις τους κατά τον κύκλο τους, όπως οι τύπου-1 γυναίκες. Γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης τους, αισθάνονται γενικά υπέροχα, με τα υψηλά τους τότε Οιστρογόνα. Έτσι οι γυναίκες αυτού του τύπου, κατά τη διάρκεια της Εμμηνόπαυσής τους, χρειάζονται σχετικά χαμηλότερες δόσεις Οιστρογόνων, κατά τη διάρκεια της Οιστρογονικής τους Αποκατάστασης.
- Οιστρογονικός τύπος -3 :ανήκουν γυναίκες με χαρακτηριστικά ανάμεσα των δυο προηγούμενων τύπων.Οι γυναίκες αυτού του τύπου, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός γυναικών. Παράγουν ένα ενδιάμεσο ποσό Οιστρογόνων, άλλες προς το υψηλό και άλλες προς το χαμηλό όριο.
Συμπέρασμα
Η Οιστρογονική ρύθμιση και φυσικά η συνολική Ορμονική ρύθμιση του οργανισμού κάθε γυναίκας, στα βέλτιστα (optimal) επίπεδα, απαιτεί συστηματική και συλλογική συνεργασία γυναίκας και θεράποντος Ιατρού με την ομάδα του. Δεν είναι κάτι απλό, όπως η λήψη ενός χαπιού. Είναι πραγματική Τέχνη. Το αποτέλεσμα ωστόσο, αποζημιώνει πάντοτε και τις δυο πλευρές.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού