Καρκίνος του Μαστού – Τα 5 κύρια σημεία πρόληψης
Δεν ήξερα πως να πιάσω το ξίφος και η ασπίδα μου φαινόταν ασήκωτη.
«Θα ξεκινήσω με την λέξη ΖΩ. Μετά από 13 χρόνια αγώνα με τον καρκίνο είμαι εδώ και μπορώ να σας πω με πολύ αισιοδοξία ότι ναι τον πολεμάω και θα συνεχίσω.
Όταν ήρθα αντιμέτωπη πρώτη φορά με τον καρκίνο δεν ήξερα και πολλά πράγματα, δεν ήμουν ενημερωμένη.
Στα 47 μου έπρεπε να παλέψω με τον Καρκίνο του μαστού…..
Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως.
Πέρυσι διαγνώστηκαν περισσότερα από 200.000 νέα περιστατικά διηθητικού καρκίνου του μαστού και 60.000 περιπτώσεις μη επεμβατικού καρκίνου του μαστού.Περισσότερες από 40.000 γυναίκες πέθαναν από καρκίνο του μαστού μόνο το περασμένο χρόνο….
Γιατί υπήρξε μια τόσο τεράστια κλιμάκωση των ποσοστών αυτής της τρομακτικής ασθένειας; Ποια είναι η αιτία αυτής της επιδημίας και τι μπορούμε να κάνουμε γι ‘αυτήν;
Η Λειτουργική Ιατρική μας διδάσκει ότι οι ανισορροπίες στα 7 βασικά συστήματα του σώματος μπορούν να οδηγήσουν σε πλήθος ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Αν αναλύσετε ποια από αυτά τα συστήματα είναι εκτός ισορροπίας και μάθετε πώς μπορείτε να τα βελτιστοποιήσετε, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή υποτροπής.
Όταν πρόκειται ειδικά για τον καρκίνο του μαστού, υπάρχουν πολλά κομμάτια στο παζλ, αλλά ένα από τα κλειδιά είναι η εξισορρόπηση των επιπέδων οιστρογόνων.
Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων συσχετίζονται σταθερά με τον καρκίνο του μαστού στις περισσότερες επιστημονικές μελέτες. Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία και τη διατήρηση της ισορροπίας των οιστρογόνων είναι η υπέρβαση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που απελευθερώνεται από το πάγκρεας μετά από ένα γεύμα. Στέλνει σήματα στα κύτταρά μας λέγοντάς τα να απορροφήσουν τη ζάχαρη από το αίμα μας – πράγμα που είναι πολύ σημαντικό. Ωστόσο, αυτό το λεπτό ενορχηστρωμένο σύστημα στέλνεται εκτός ελέγχου από τη σύγχρονη διατροφή μας.
Η ζάχαρη είναι ο κύριος ένοχος. Όταν τρώμε πάρα πολύ, με τη μορφή σιροπιού καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη , εξαιρετικά εκλεπτυσμένων και επεξεργασμένων υδατανθράκων ή του πλήθους άλλων μορφών που έρχονται, το σώμα μας στέλνει περισσότερη ινσουλίνη από ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά και να αναπτύξει αντίσταση.
Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού ανεβαίνει κάθε φορά που τρώμε πολύ ζάχαρη!
Ωστόσο, τα προβλήματα που προκαλεί η ινσουλίνη δεν σταματούν εδώ.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει επίσης την ποσότητα σωματικού λίπους που έχουμε. Καθώς το σωματικό μας λίπος αυξάνεται, το ίδιο κάνει και ένα ένζυμο στο λίπος που ονομάζεται αρωματάση. Η αρωματάση μετατρέπει ορμόνες που παράγονται σε άλλα όργανα στο σώμα μας (όπως τα επινεφρίδια μας) σε οιστρογόνα. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται ακόμη περισσότερο, καθιστώντας τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού πολύ μεγαλύτερο.
Αυτό το σημείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Το ποσοστό σωματικού λίπους είναι ο πρώτος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.
Η ανισορροπία της ινσουλίνης δεν είναι ο μόνος ένοχος που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του μαστού.
Οι περιβαλλοντικές τοξίνες έχουν σημαντικό αντίκτυπο επίσης. Η πιο επιβλαβής περιβαλλοντική τοξίνη όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού είναι τα οιστρογόνα και οι ουσίες που το μιμούνται.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι άλλες περιβαλλοντικές τοξίνες όπως μερικά φυτοφάρμακα και ενώσεις που βρίσκονται στα πλαστικά μιμούνται οιστρογόνα και διεγείρουν τον υποδοχέα οιστρογόνων με έναν ανθυγιεινό τρόπο.
Ένα άλλο κρίσιμο μέρος του σώματός σας που πρέπει να επικεντρωθείτε εάν θέλετε να περιορίσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού είναι το πεπτικό σας σύστημα.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι πολλές μελέτες συνδέουν την αυξημένη χρήση αντιβιοτικών με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών σκοτώνει τα καλά βακτήρια στο έντερο.
Τώρα γνωρίζετε μερικούς από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στον καρκίνο του μαστού. Στη συνέχεια, εξετάστε τι μπορείτε να κάνετε για να εξισορροπήσετε τα επίπεδα οιστρογόνων, να θεραπεύσετε την αντίσταση στην ινσουλίνη, να περιορίσετε την τοξική έκθεσή σας και να στηρίξετε τη χλωρίδα στο έντερο.
Η ενημέρωση και η γνώση είναι η καλύτερη άμυνα.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού