Ο Μεταβολισμός των Οιστρογόνων
Για να μπορέσετε να κατανοήσετε, τι έχει συμβεί με τα Συνθετικά Σκευάσματα που χρησιμοποιούνται και συστήνονται ως Θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ. -H.R.T.) τα τελευταία 55-60 χρόνια, πρέπει να δώσουμε κάποια δεδομένα, σχετικά με τις βασικές διαδικασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό κάθε γυναίκας.
- Το κύριο όργανο, που τελείται ο μεταβολισμός των Οιστρογόνων, είναι το ήπαρ (συκώτι).
- Φτάνοντας στο ήπαρ με την αιματική κυκλοφορία η 17β –Οιστραδιόλη (Ε2), το πιο δραστικό γυναικείο Οιστρογόνο μετατρέπεται σε Οιστρόνη (Ε1). Η μετατροπή συντελείται με την παρουσία του ενζύμου 17β-ΟΗ-δεΰδρογενάση.
- Ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον οργανισμό της γυναίκας και τις ανάγκες για επίτευξη ισορροπίας, οιστρόνη μετατρέπεται σε θειϊκή οιστρόνη μέσω του ενζύμου σουλφατάση. Από τη θειϊκή οιστρόνη που είναι υδροδιαλυτή, θα παραχθεί πάλι οιστρόνη και σε μικρότερο ποσοστό οιστραδιόλη.
- Οι χημικές αντιδράσεις μεταβολισμού των οιστρογόνων είναι αμφίδρομες, με στόχο την ορμονική ισορροπία για την κάλυψη των αναγκών του γυναικείου οργανισμού.
- Οι αμφίδρομες αυτές μετατροπές, κατά τον μεταβολισμό των οιστρογόνων λαμβάνουν χώρα και στο Ενδομήτριο.
- Τα ένζυμα που βοηθούν ως καταλύτες, να συντελεστούν οι μετατροπές κατά τον μεταβολισμό των οιστρογόνων όπως η 17β-δεϋδρογενάση, η σουλφατάση και η σουλφοτρανσφεράση, ρυθμίζονται από την Προγεστερόνη.
- Η Προγεστερόνη ενεργοποιεί τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για τον Μεταβολισμό των Οιστρογόνων.
Γιατί είναι αυτά σημαντικά; Δείτε.
A. Σε μια γυναίκα επομένως που έχει περίοδο, στην πρώτη φάση του κύκλου της (παραγωγική φάση), όπου δεν υπάρχει προγεστερόνη (βάλε μια εικόνα), δεν παράγεται το ένζυμο 17β-Δεϋδρογενάση. Έτσι η 17β-οιστραδιόλη,το ισχυρό δραστικό οιστρογόνο της γυναίκας, δεν μετατρέπεται(μεταβολίζεται) σε οιστρόνη, που είναι λιγότερο δραστικό οιστρογόνο, παρά μόνο σε μικρές ποσότητες.
Μετά όμως, στην δεύτερη φάση του κύκλου της γυναίκας (εκκριτική φάση), επειδή η Προγεστερόνη πλέον είναι συνεχώς αυξανόμενη, αυξάνεται και η παραγωγή του ενζύμου και έτσι έχουμε μεγάλη μετατροπή της 17β-οιστραδιόλης (Ε2) σε οιστρόνη (Ε1).
Υπάρχει ισορροπία, πρόβλεψη από την φύση.Τα κύρια όργανα-στόχοι (Μαστοί-Ενδομήτριο-Μήτρα-Ωοθήκες)δεν διεγείρονται συνέχεια από Ε2.
B. Σε μια γυναίκα στην Εμμηνόπαυση τώρα, υπάρχουν χαμηλά ποσά από 17β-οιστραδιόλη (Ε2). Αυτή η Ε2 προέρχεται:
1) από Μεταβολισμό της θειϊκής οιστρόνης στο ήπαρ.
Αυτή η θειϊκή οιστρόνη όμως, προήλθε από οιστρόνη η οποία με την σειρά της προήλθε, από Αρωματοποίηση ανδρογόνων στην περιφέρεια (στον λιπώδη ιστό) της Εμμηνοπαυσιακής γυναίκας. Δηλαδή:
Περιφερικό Λίπος Σουλφατάση Θειϊκή
Ανδρογόνα → → → Οιστρόνη → → → Οιστρόνη → →
Αρωματάση
Ενδοκυττάρια
→ → → 17β-Οιστραδιόλη
Μετατροπή
και 2) από απευθείας μετατροπή των Ανδρογόνων σε 17β-Οιστραδιόλη(Ε2).
Ο οργανισμός της Εμμηνοπαυσιακής Γυναίκας λοιπόν, προσπαθεί νακατασκευάσει, το πλέον δραστικό και ισχυρό Οιστρογόνο της.
Την 17β-οιστραδιόλη (Ε2).
Αλλά, δεν υπάρχει καθόλου Προγεστέρονη. Η Ορμόνη Ρυθμιστής.
Έτσι, ό,τι παράγεται από Οιστραδιόλη – Ε2, δρα ανεξέλεγκτα στους Μαστούς, στο Ενδομήτριο και τις Ωοθήκες.
Ταυτόχρονα, ένα σημαντικό ποσό Οιστρόνης (Ε1), περνά από τη ήπαρ. Εκεί η Οιστρόνη θα υδροξυλιωθεί (μεταβολιστεί), ανάλογα με τη θέση υδροξυλίωσης, είτε προς Κατεχολοιστρογόνα, που είναι η οδός μεταβολισμού των οιστρογόνων, που αυξάνει σε περιπτώσεις Απώλειας Βάρους, όπως σε Υπερθυρεοδισμό και Νευρογενή Ανορεξία, είτε προς Οιστριόλη (Ε3),οδός μεταβολισμού των Οιστρογόνων που αυξάνεται, σε περιπτώσεις Αύξησης του Σωματικού Βάρους και σε Υποθυρεοειδισμό.
Συμπέρασμα
Σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της γυναίκας, ανεξάρτητα της ηλικίας , όταν δεν υπάρχει Προγεστερόνη για να ρυθμίζει και εξισορροπεί τη δράση των Οιστρογόνων στους ιστούς, τότε αυτά δρουν ανεξέλεγκτα, Μιτωτικά (Μίτωση = ο μηχανισμός δηλαδή αύξησης των κυττάρων, κυτταρικού πολλαπλασιασμού που οδηγεί σε καρκίνους) και Αυξητικά, προάγοντας Κακοήθειες.
Επομένως, αυτό γίνεται και στις γυναίκες που μπορεί να είναι ηλικιακά μικρές, όταν όμως δεν κάνουν Ωοθυλακιορρηξία. Τότε δηλαδή που δεν έχουν αρχικά Μέγιστα Οιστρογόνα, για να κάνουν Ωοθυλακιορρηξία, ώστε μετά να παραχθεί η πολύτιμη Προγεστερόνη.
Άρα, ό,τι λέμε, δεν αφορά μόνο στις Εμμηνοπαυσιακές Γυναίκες.
Κάθε φορά που ο γυναικείος οργανισμός, εκτρέπεται και χάνει την ισορροπία του, προσπαθεί με διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια, να αυξήσει τα Οιστρογόνα του. Εάν δεν καταφέρει, να τα κάνει μέγιστα (τα οιστρογόνα) για να παράξει και Προγεστερόνη, τότε και μόνον τότε, κινδυνεύει.
Βρίσκεται σε κατάσταση δηλαδή, Οιστρογονοκυριαρχίας (EstrogenDomination).
Για να είστε πάντα καλά!
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία,
Χειρουργική Μαστού, Ορμονική Αποκατάσταση με Βιομιμητικές Ορμόνες
Λειτουργική, Αναγεννητική, Αντιγηραντική και Προληπτική Ιατρική