Οι Συνθετικές Θεραπείες Ορμονικής Υποκατάστασης (Θ.Ο.Υ- H.R.T.)
Οι Συνθετικές Ορμόνες, ήταν μια προσπάθεια. Θέλω να πιστεύω σαν Επιστήμονας, σαν Ιατρός και σαν Άνθρωπος, ότι κανένας δεν ήθελε να κάνει κακό. Δυστυχώς, πολλά συνέβησαν όπως θα δούμε. Ωστόσο, πρέπει να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και από τη γνώση του παρελθόντος. Και να βελτιωνόμαστε, να προχωράμε μπροστά.
Συνθετικά Οιστρογόνα
Το σοβαρότερο πρόβλημα, που πολύ νωρίς προέκυψε τον περασμένο αιώνα, στην Ιατρική Κοινότητα και τα Εργαστήρια, ήταν το ακόλουθο. Τα Φυσικά Οιστρογόνα, Οιστραδιόλη (Ε2), Οιστριόνη (Ε1) και Οστριόλη(Ε3), δεν είναι δραστικά όταν χορηγούνται από το στόμα. Γρήγορα καταστρέφονται στο γαστρεντερικό σύστημα. Οι μικρές ποσότητες από αυτά, που απορροφούνται, μεταβολίζονται στο ήπαρ ταχύτατα.
Το πρόβλημα «λύθηκε» το 1938, όταν με την προσθήκη μιας αιθυλομάδας στη θέση του άνθρακα-17 (C-17) της 17β-Οιστραδιόλης, κατασκευάστηκε στο εργαστήριο, η Αιθυνιλ-Οιστραδιόλη.
Αυτό το Συνθετικό Οιστρογόνο, έχει 20 φορές (!!!) ισχυρότερη και εντονότερη Οιστρογονική Δράση, σε σύγκριση με το ισχυρότερο φυσικό γυναικείο (Ανθρώπινο) Οστρογόνο, που είναι η 17β-Οιστραδιόλη (E2).
Επομένως καταλαβαίνουμε, πόσο περισσότερη Μιτωτική, Πολλαπλασιαστική και Αυξητική Δράση έχει στους ιστούς (Μαστούς – Ενδομήτριο – Ωοθήκες – κτλ) σε σχέση με την ισχυρή μας Οιστραδιόλη (Ε2).
Η Αιθυνιλ-Οιστραδιόλη, είναι το ένα από τα δύο κύρια Συνθετικά Οιστρογόνα, που επί δεκαετίες χρησιμοποιούνται στα από του στόματος Συνδυασμένα Αντισυλληπτικά Χάπια (“pills”). Το δεύτερο, είναι ο 3-μεθυλ-αιθέρας της Αιθυνιλ-Οιστραδιόλης, η Μεστρανόλη.
Επί δεκαετίες τώρα, εκατοντάδες εκατομμύρια γυναίκες στης Γη, έλαβαν και λαμβάνουν Αντισυλληπτικά δισκία (pills), είτε για Αντισύλληψη, είτε ως «Θεραπεία» για Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, για Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως (περιόδου), για Μηνο/Μητρορραγίες, για Κύστεις Ωοθηκών, για Ακμή, για Υπερτρίχωση, στην Κλιμακτήριο, στην Περιεμμηνόπαυση . . .
Γιατί τα Συνθετικά Οιστρογόνα είναι Επικίνδυνα;
Διαφορές Φυσικών Οιστρογόνων, από τα Συνθετικά Οιστρογόνα
Τα Στεροειδή γενικά, όπως είναι και τα Οιστρογόνα που ανήκουν σε αυτά, είναι χημικές ουσίες με μεγάλη Βιολογική Δραστηριότητα. Είναι ισχυροί Αυξητικοί παράγοντες (GrowthFactors – G.F.s). Όταν λοιπόν υπάρχουν σε υψηλές συγκεντρώσεις και για μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές, έως και να προάγουν την ανάπτυξη καρκίνων.
Για το λόγο αυτό, ο οργανισμός μας φροντίζει, να εξουδετερώνει τις Στεροειδείς ορμόνες όπως τα φυσικά μας Οιστρογόνα, με ένα μηχανισμό, που λέγεται Σύστημα Αμβλύνσεως. Οι κύριοι τρόποι εξουδερέρωσης που χρησιμοποιεί το σύστημα αυτό, είναι:
- Να κάνει γρήγορο μεταβολισμό των Στεροειδών.
Έτσι αρχικά Στεροειδή, μετατρέπονται σε χημικές ουσίες, μικρότερης βιολογικής δραστηριότητας.
- Να συνδέσει τα κυκλοφορούντα Στεροειδή, με μια ειδική Σφαιρίνη. Αυτή την εκπληκτική σφαιρίνη, συνηθίζω να την παρομοιάζω στους ασθενείς μου ως ‘’μπόγια’’.
Είναι η S.H.B.G. (SexSteroidHormoneBindingGlobulin), η Δεσμεύουσα τις Στεροειδείς Ορμόνες του Φύλου Σφαιρίνη.
Η σημασία της S.H.B.G. είναι τεράστια
Γιατί με τη βοήθεια της, τα Στεροειδή που δεσμεύει, κυρίως Τεστοστερόνη και 17β-Οιστραδιόλη, γίνονται πλέον Βιολογικά Αδρανή. Μόνο τα ελεύθερα κλάσματα των ορμονών, είναι Βιολογικά δραστικά.
Έτσι, σε έναν Φυσιολογικό Άνδρα, το 78% της Τεστοστερόνης του είναι δεσμευμένο από την S.H.B.G., το 17% είναι δεσμευμένο από μια άλλη πρωτεΐνη, τη Λευκωματίνη, και μόνο το 3% της Τεστοστερόνης του είναι ελεύθερο και βιολογικά δραστικό.
Αντίστοιχα, σε μια Φυσιολογική Γυναίκα, το 80% της Τεστοστερόνης της είναι δεσμευμένο από την S.H.B.G., το 19% από τη Λευκωματίνη και μόνο το 1% της τεστοστερόνης της είναι ελεύθερο και βιολογικά δραστικό.
Φανταστείτε, ότι σε μια Δασύτριχη Γυναίκα, είναι ελεύθερο και δραστικό βιολογικά, το 2% της τεστοστερόνης της. Μόλις 1% παραπάνω!
Ας δούμε λοιπόν τις Διαφορές Φυσικών από Συνθετικά Οιστρογόνα
Α. Τα Φυσικά Οιστρογόνα
Η Φυσική μας 17β-Οιστραδιόλη (Ε2)
Οι βασικές βιολογικές της δράσεις είναι:
- Στο Γεννητικό Σύστημα της Γυναίκας
- Ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία της Μήτρας
- Ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία των Ωαγωγών (Σαλπίγγων), του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου
- Ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία της Ουροδόχου Κύστεως
- Ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του μεγέθους των Ωοθηκών
- Ομαλή Σεξουαλική Ανάπτυξη της Γυναίκας
- Αύξηση της παραγωγής του ιστού των μαστών (μαζικού αδένα)
- Ομαλή Ανάπτυξη και διατήρηση των Δευτερευόντων χαρακτηριστικών του Φύλου (Μαστών, Κατανομή Τριχώματος, Κατανομή λιπώδους Ιστού).
- Ομαλή Ανάπτυξη, Ωρίμανση και Διατήρηση του Οστικού Ιστού.
- Η Φυσική Οιστραδιόλη (Ε2) μετέχει και προάγει, την παραγωγή ορισμένων πρωτεϊνών από το Ήπαρ, όπως:
- Αύξηση παραγωγής S.H.B.G
- Αύξηση παραγωγής T.B.G. (ThyroxinBindingGlobulin) δηλαδή της Δεσμεύουσας τη Θυροξίνη Σφαιρίνης
- Διέγερση του Υποστρώματος της Ρενίνης
- Αύξηση παραγωγής Αντιθρομβίνης ΙΙΙ
- Αύξηση παραγωγής Πλασμινογόνου
- Τα Φυσικά Οιστρογόνα ελέγχουν το μεταβολισμό Ηλεκτρολυτών, Καλίου, Νατρίου αλλά και Φωσφόρου.
- Ελέγχουν επίσης, την Ανοχή στη Γλυκόζη στις γυναίκες, αποτρέποντας από Προδιαβήτη (Προσάκχαρο) και Σακχαρώδη Διαβήτη
- Πολλαπλές δεκάδες ακόμη δράσεις των Φυσικών μας Οιστρογόνων, σε κάθε σύστημα υπάρχουν.
Β. Τα Συνθετικά Οιστρογόνα
Γιατί είπαμε ότι φτιάχτηκαν; Γιατί Κατασκευάστηκαν; Για να απορροφούνται από το Γαστρεντερικό γιατί τα Φυσικά Οιστρογόνα, δεν το έκαναν.
Πράγματι, τα Συνθετικά Οιστρογόνα, όπως γίνεται με όλα τα Συνθετικά Στεροειδή, μόλις χορηγούνται από το στόμα, απορροφούνται από το Γ.Ε.Σ.
Κατόπιν, μέσω της Πυλαίας Κυκλοφορίας (Εντεροηπατική Κυκλοφορία), μεταφέρονται στο Ήπαρ!
Αυτή η διαδικασία, ονομάζεται «Πρώτη Δίοδος» (FirstPass). Φτάνοντας στο Ήπαρ (συκώτι), τα Συνθετικά Οιστρογόνα ασκούν τις επί 20 φορές ισχυρότερες βιολογικές τους δράσεις. Και φυσικά είναι Ανεπιθύμητες, λόγω των μεγάλων συγκεντρώσεων, των χημικών αυτών φαρμάκων στο Ήπαρ.
Τα Συνθετικά Οιστρογόνα (Αιθυνιλοιστραδιόλη) δε συνδέονται με την S.H.B.G. δυστυχώς.
(Γι’ αυτό σας είπα δύο λόγια για την S.H.B.G). Αντίθετα, συνδέονται αποκλειστικά σχεδόν, με Πρωτεΐνες, Αλβουμίνες (Albumins). Έτσι, καιμένουν όλα ελεύθερα και δραστικά, και έχουν 20πλάσια ταυτόχρονα βιολογική δράση, από τα φυσικά μας Οιστρογόνα.
Τα Συνθετικά Οιστρογόνα, συσσωρεύονται και Αποθηκεύονται, σε διάφορους Ιστούς, που έχουν Οιστρογονικούς Υποδοχείς. Ιδιαίτερα συγκεντρώνονται στη μήτρα (μυομήτριο) και στο Λιπώδη Ιστό.
Ένα μικρότερο ποσοστό των Συνθετικών Οιστρογόνων, συνδέεται μόνιμα, με πρωτείνες του Ήπατος (MicrosomalProteins).
Έχουμε πει, ότι η φυσική μας Οιστραδιόλη (Ε2) μεταβολίζεται προς Οιστρόνη (E1). Ένα δηλαδή πολύ ισχυρό και δραστικό στεροειδές, την Οιστραδιόλη, τη μετατρέπει ο οργανισμός της γυναίκας με το ‘’Σύστημα Αμβλύνσεως’’, σε ένα πολύ λιγότερο δραστικό την Οιστρόνη.
Τα Συνθετικά όμως Οιστρογόνα, δεν μπορούν να μεταβολιστούν, σε κάτι λιγότερο ισχυρό. Πάει έτσι και ο 2ος μηχανισμός του Συστήματος Αμβλύνσεως, της αυτοπροστασίας του οργανισμού μας (τον άλλον με την SHBG τον ξεπέρασαν).
Γιατί δεν μεταβολίζονται;
Γιατί είναι άλλα εντελώς διαφορετικά χημικά μόρια. Έτσι, εκεί που στη θέση C17, η Οιστραδιόλη έχει άνθρακα για να οξειδωθεί προς Οιστρόνη, η Συνθετική Αιθυνιλοιστραδιόλη, έχει Αιθυνιλ-ομάδα!!
Γιατί;
Γιατί με τη χημική τροποποίηση – προσθήκη έγινε απορροφήσημη και δραστική, όταν χορηγηθεί από το στόμα. Ξεπεράστηκε το εμπόδιο.
Αποτέλεσμα, να εισάγεται ως «πυρηνικό» στο γυναικείο οργανισμό.
Ο Μεταβολισμός των Συνθετικών Οιστρογόνων λοιπόν, γίνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο, από εκείνον των Φυσικών Οιστρογόνων. Για να συντελεστεί, λαμβάνουν ενεργό μέρος το Κυτόχρωμα Ρ-450 και τα ένζυμα που εξαρτώνται από αυτό.
Αυτή η Υπερενεργοποίηση και Κατάχρηση του μηχανισμού του Κυτοχρώματος Ρ-450, από τα κυτταρικά μιτοχόνδρια του οργανισμού της γυναίκας, την καταρρέει. Άπειρη Ενέργεια, αφύσικα και λανθασμένα καταναλώνεται άσκοπα.
Και δε φτάνει αυτό. Τα ενδιάμεσα προϊόντα του μεταβολισμού των Συνθετικών Οιστρογόνων, είναι εντελώς Αφύσικα Στεροειδή για τον Οργανισμό, τα οποία Αδρανοποιούν τα ένζυμα που προκαλούν τον κανονικό Μεταβολισμό των Οιστρογόνων.
- Τα γεγονότα αυτά, έχουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
- Εξαιρετικά αργό (καθυστερημένο) μεταβολισμό των Συνθετικών Οιστρογόνων.
- Συσσώρευση των παραγόμενων αδρανών μεταβλητών τους, μέσα στα Ηπατικά Κύτταρα.
- Υψηλές συγκεντρώσεις του φαρμάκου (Συνθετικού Οιστρογόνου) κατά την ‘’Πρώτη δίοδο από το Ήπαρ’’ (FirstPassEffect).
- Αύξηση των Ηπατικών Πρωτεϊνών (Τρανσαμινασών).
- Αύξηση μεγάλη του Υποστρώματος της Ρενίνης.
- Μεγάλη αύξηση της S.H.B.G.
- Μεγάλη αύξηση της T.B.G. (της δεσμεύουσας τη θυροξίνη Σφαιρίνης).
- Μεγάλη αύξηση των πααγόντων πήξεως του αίματος.
- Μεγάλη αύξηση της C.B.G. (CortisolBindingGlobulin) της δεσμεύουσας την Κορτιζόλη Σφαιρίνης.
- Αύξηση σημαντική των TGs (τριγλυκεριδίων) σε φυσιολογικές πριν γυναίκες.
- Αύξηση της LP(a), της Λιποπρωτεΐνης – άλφα, που οδηγεί σε αθηροσκλήρυνση à Στεφανιαία Νόσο.
Συνθετικές Θ.Ο.Υ. – τα βήματα που ακολουθήθηκαν
Η επιστημονική κοινότητα Διεθνώς, κατανόησε πραγματικά νωρίς, δύο βασικές παραμέτρους:
- Την επιβεβλημένη ανάγκη για χορήγηση Οιστρογόνων στις γυναίκες, ώστε να αντιμετωπιστούν όλα τα συμπτώματα Κλιμακτηρίου – Περιεμμηνόπαυσης – Εμμηνόπαυσης.
- Ότι η χρήση των Συνθετικών Οιστρογόνων, δεν αποτελούσε τη λύση, λόγω σοβαρών παρενεργειών.
Ωστόσο και αυτό πραγματικά είναι τόσο παράξενο και αντιφατικό, τα Συνθετικά Οιστρογόνα, χρησιμοποιήθηκαν και χορηγήθηκαν επί πολλές δεκαετίες μέχρι σήμερα, στα Αντισυλληπτικά Δισκία. Δηλαδή παρά τις γνωστές σοβαρές τους παρενέργειες, εξακολουθούν και κυκλοφορούν. Βεβαίως, γνωστοποιώντας τις παρενέργειες τους, στο κοινό.
Η ουσία όμως, είναι ότι δεν οδηγούν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά στην εμφάνιση προβλημάτων.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού