Τεστ Παπανικολάου και ηλικία
Από ποια ηλικία και μέχρι πότε πρέπει να γίνεται pap-test;
Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η λήψη τεστ πρέπει να αρχίζει το αργότερο στην ηλικία των 20 ετών σε ενεργές σεξουαλικά γυναίκες. Σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας που έχουν αρχίσει σεξουαλικές επαφές και στις οποίες υπάρχουν προβλήματα ανοσοκαταστολής, πρέπει η λήψη του τεστ να αρχίσει νωρίτερα.
Στην Ελλάδα, συστήνεται η λήψη τεστ Παπανικολάου να γίνεται μαζί με την ετήσια Γυναικολογική Εξέταση και βέβαια ανάλογα με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, όπως ήδη έχουμε τονίσει. Εάν δηλαδή μια γυναίκα αρχίσει επαφές στην ηλικία των 17 ετών, θα πρέπει, μέσα σε 6 μήνες έως 1 χρόνο από την έναρξη, να κάνει τον πρώτο πλήρη γυναικολογικό της έλεγχο και το πρώτο pap-test.
Σε προγράμματα μαζικού ελέγχου για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από τους ιούς HPV (σε άλλες χώρες), έχει αποδειχθεί ότι σε γυναίκες χωρίς ιστορικό SIL/ CIN, θα μπορούσε η λήψη του τεστ Παπανικολάου να γίνεται ανά διετία ή και ανά τριετία (Φιλανδία κ.ά.).
Όμως, αυτό πρέπει να αποφασίζεται από τον γιατρό της κάθε γυναίκας, με βάση την ηλικία της, το ιστορικό της, τη χώρα διαμονής, στατιστικά στοιχεία αυτής και τους ατομικούς παράγοντες κινδύνου.
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι γυναίκες 65 ετών ή μεγαλύτερες, που είχαν 3 πρόσφατα και συνεχόμενα τεστ χωρίς παθολογία και κανένα παθολογικό παπ-τεστ εντός της τελευταίας δεκαετίας, μπορούν να σταματήσουν να ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου.
Πρέπει να τονίζεται στις γυναίκες αυτές ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο για πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών, του ενδομητρίου, του αιδοίου και κυρίως του μαστού. Η ετήσια προληπτική κλινική εξέταση είναι απαραίτητη, όπως και άλλες εξετάσεις, που ενδεχόμενα θα υποδειχθούν από τον γιατρό τους (μαστογραφία, διακολπικό υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων κ.ά.).
Για τη χώρα μας, μην ξεχνάτε ότι, για όλες τις γυναίκες, ο συνδυασμός ενός pap-test υγρής κυτταρολογίας (τύπου Thin Prep) και ταυτόχρονα Ψηφιακής Κολποσκόπησης DySIS, σε μια επίσκεψη, είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος εξέτασης.
- Εάν όλα είναι φυσιολογικά, τότε η γυναίκα αυτή, μπορεί να επαναλάβει τον έλεγχό της αυτόν, σε 2 με 3 χρόνια και όχι ετήσια, λόγω μεγαλύτερης ακρίβειας και ευαισθησίας των μεθόδων.
- Εάν βρεθεί υψηλόβαθμη αλλοίωση, προσθέτουμε τον έλεγχο με HPV DNA test, με ευαισθησία 93-96% στην ανίχνευση υψηλόβαθμων αλλοιώσεων – βλαβών από ιούς H.P.V. στις γυναίκες και ανευρίσκουμε συγκεκριμένα και τον τύπο του H.P.V. ιού που προκαλεί την βλάβη.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού