Τι διαφορά έχει το τεστ Παπανικολάου από τη βιοψία;
Στο τεστ Παπανικολάου συλλέγουμε ένα τυχαίο δείγμα κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και από τον ενδοτραχηλικό σωλήνα. Εάν, αργότερα, στην εξέταση των κυττάρων αυτών στο μικροσκόπιο, ο κυτταρολόγος βρει κάποια άτυπα κύτταρα και παθολογικά αποτελέσματα γενικά, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την ακριβή θέση από την οποία προέρχονται.
Η βιοψία προσφέρει ακριβή διάγνωση, αλλά με μια προϋπόθεση: να ληφθεί το δείγμα από το σωστό σημείο.
Για να πάρουμε δείγμα από τη σωστή περιοχή πρέπει να γίνει κολποσκόπηση. Ο γιατρός, που θα κάνει την κολποσκόπηση, πρέπει να έχει τον κατάλληλο εξοπλισμό και την εμπειρία, για να μην πάρει δείγμα από λάθος περιοχή και τα αποτελέσματα είναι παραπλανητικά.
Όταν το Κολποσκόπιο όμως είναι Ψηφιακό, η Ψηφιακή και Αντικειμενική ικανότητα απεικόνισης υψηλής ανάλυσης, μας βοηθά στον ακριβέστερο εντοπισμό και την ανίχνευση υπαρχόντων και αρχόμενων βλαβών. Εάν εντοπιστούν εσωτερικά Κονδυλώματα, ακολουθεί η αφαίρεση ή και η καταστροφή τους, η οποία ολοκληρώνεται σε μία συνεδρία.
Το σοβαρότερο μειονέκτημα του Τεστ Παπανικολάου, είναι η χαμηλή του ευαισθησία, η οποία διεθνώς κυμαίνεται από 53 – 75%.
Έτσι το Τεστ Παπανικολάου δίνει πολλά “ψευδώς αρνητικά” αποτελέσματα (φυσιολογικά χωρίς να είναι).
Μόνο του πλέον ως εξέταση το Τεστ Παπανικολάου (pap-test), δεν αρκεί.
Για να μην χρειάζονται λοιπόν περιττές βιοψίες, γιατί δεν μπορούμε να βγάλουμε διάγνωση, για να μην έχουμε χαμένο χρόνο και αγωνία μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των βιοψιών, δυσανεξία ή πόνο και σημαντικά περισσότερο χρόνο στην γυναικολογική εξεταστική καρέκλα (boom), μην ξεχνάτε ότι, για όλες τις γυναίκες, ο συνδυασμός ενός pap-test υγρής κυτταρολογίας (τύπου Thin Prep) και ταυτόχρονα Ψηφιακής Κολποσκόπησης DySIS, σε μια επίσκεψη, είναι ο πλέον σύγχρονος τρόπος εξέτασης.
- Εάν όλα είναι φυσιολογικά, τότε η γυναίκα αυτή, μπορεί να επαναλάβει τον έλεγχό της αυτόν, σε 2 με 3 χρόνια και όχι ετήσια, λόγω μεγαλύτερης ακρίβειας και ευαισθησίας των μεθόδων.
- Εάν βρεθεί υψηλόβαθμη αλλοίωση, προσθέτουμε τον έλεγχο με HPV DNA test, με ευαισθησία 93-96% στην ανίχνευση υψηλόβαθμων αλλοιώσεων – βλαβών από ιούς H.P.V. στις γυναίκες και ανευρίσκουμε συγκεκριμένα και τον τύπο του H.P.V. ιού που προκαλεί την βλάβη.
Για να είστε πάντα καλά.
Dr. Κυριάκος Τίγκας, M.D.
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Εξειδίκευση σε : Λειτουργική, Προληπτική, Αντιγηραντική Ιατρική,
Ορμονική Αποκατάσταση γυναικών με Βιομιμητικές Ορμόνες,
Χειρουργική Γυναικολογική Ογκολογία, Χειρουργική Μαστού